Εκατόμβη νεκρών μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης

 

Oι ναυτικές τραγωδίες  που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες με θύματα μετανάστες δεν έχουν τέλος, αφού μία ακόμη σημειώθηκε στα ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα, στην Ιταλία.

Πιο συγκεκριμένα, ανατράπηκε σκάφος που μετέφερε περίπου 700 μετανάστες με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ατόμων.   Το δυστύχημα σημειώθηκε 130 μίλια ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Η εφημερίδα Times of Malta μετέδωσε ότι το σκάφος ανατράπηκε γύρω στα μεσάνυχτα, όταν οι επιβαίνοντες μετακινήθηκαν στην μία πλευρά του. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι έχουν βρεθεί πολλά πτώματα και ότι έχουν διασωθεί 28 άτομα.

Το περιστατικό σημειώνεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την βύθιση σκάφους με 400 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν στη διάρκεια ναυαγίου. Μόλις 150 άτομα διασώθηκαν σε εκείνο το ναυάγιο. Από τις αρχές του έτους έχουν χάσει τη ζή τους προσπαθώντας να διαβούν τη Μεσόγειο περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.

Τι είπε ο Πάπας Φραγκίσκος για την τραγωδία

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην σημειωθούν άλλα ναυάγια μεταναστών απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου. Απευθύνω έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δράσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επαναληφθούν άλλες παρόμοιες τραγωδίες. Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδέλφια που πεινάνε, κατατρεγμένα, τραυματισμένα, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αναζητούσαν την ευτυχία», τόνισε ο ποντίφικας και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ των θυμάτων.

Έκτακτη Σύνοδο ζητά ο Ολάντ

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως μια ευρωπαϊκή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα μετά το νέο ναυάγιο ενός πλοίου μεταναστών στη Μεσόγειο, στο οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 700 άνθρωποι.

Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, “θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο”, δήλωσε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+. Πρέπει “να ενισχύσουμε τον αριθμό των πλοίων”, “να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις” στην περιοχή “και να αγωνισθούμε πολύ πιο έντονα εναντίον των λαθρεμπόρων διότι αυτοί που βάζουν τους ανθρώπους στα πλοία, είναι λαθρέμποροι, ακόμη και τρομοκράτες”, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Αυτοί οι νέοι θάνατοι τροφοδοτούν και άλλες εκκλήσεις για μια ισχυρότερη απάντηση εκ μέρους της Ευρώπης στην όλο και πιο φονική μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο. Διεθνείς οργανώσεις αρωγής και οι ιταλικές αρχές έχουν επικρίνει την ευρωπαϊκή επιχείρηση “Τρίτων” για την προστασία των συνόρων, η οποία πρόσφατα αντικατέστησε μια πιο συνολική ιταλική αποστολή έρευνας και διάσωσης.

“Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μάσκατ.

Ιταλοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό ότι στις έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου συμμετέχουν 20 πλοία, κυρίως πολεμικά της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς και εμπορικά πλοία, ενώ τις επιχειρήσεις συντονίζει η ιταλική Ακτοφυλακή.

“Προσπαθούν να βρουν ζωντανούς ανθρώπους ανάμεσα στους νεκρούς που επιπλέουν στο νερό”, πρόσθεσαν.

Ρέντσι: Η Ευρώπη είναι μάρτυρας “μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο”.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας “μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο”.

“Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;”, τόνισε ο Ρέντσι μιλώντας σε μια πολιτική εκδήλωση στη Μάντοβα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα