Εκατόμβη νεκρών στις Φιλιππίνες

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην παράκτια πόλη Τακλομπάν και τουλάχιστον 200 στην επαρχία Σαμάρ εξαιτίας του τυφώνα Χαϊγιάν, ο οποίος έπληξε τη χώρα, δήλωσε η Γκουεντολίν Πανγκ, γενική γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού των Φιλιππίνων επικαλούμενη τις πρώτες πληροφορίες από τις ομάδες του Ερυθρού Σταυρού στις δυο αυτές περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το χθεσινό πέρασμα του τυφώνα.

Ο σούπερ τυφώνας ίσως η ισχυρότερη θύελλα που έπληξε ποτέ ηπειρωτικές περιοχές, πέρασε από τις Φιλιππίνες αφού πρώτα ισοπέδωσε σπίτια, προκάλεσε κατολισθήσεις και πλημμύρες και δημιούργησε ένα άνευ προηγουμένου ενεργειακό μπλακ άουτ σε μια σειρά από νησιά του αρχιπελάγους.

Στην πόλη Τακλομπάν στις κεντρικές Φιλιππίνες που σύμφωνα με όλες στις αναφορές, ο τυφώνας προκάλεσε τις μεγαλύτερες καταστροφές, σχεδόν όλα τα σπίτια καταστράφηκαν και είναι υπαρκτός ο φόβος των αρχών για μεγάλο αριθμό θυμάτων.

« Σχεδόν όλα τα σπίτια καταστράφηκαν. Μόνο λίγα έχουν υποστεί μερικές ζημιές» ανέφερε ο Ρέι Μπαλίντο, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας καταστροφών, μιλώντας στο Ρόιτερς. Σύμφωνα με τι εκτιμήσεις των αρχών υπάρχουν σχεδόν 800.000 εκτοπισμένοι από τις περιοχές τους.

Ο τυφώνας που είναι κατηγορίας 5 έχει αποδυναμωθεί μετά το πέρασμα του από τις ηπειρωτικές περιοχές, αλλά οι μετεωρολόγοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί και πάλι καθώς περνά πάνω από την Θάλασσα της Νότιας Κίνας πριν από τον τελικό του προορισμό στο Βιετνάμ, την Κυριακή.

Στο Βιετνάμ πάντως άρχισε η εκκένωση περιοχών όπου ζουν 100.000 άνθρωποι, οι οποίες βρίσκονται στην πορεία που ακολουθεί ο τυφώνας Χαϊγάν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα