Εκδήλωση μνήμης για τους μαχητές του ελληνικού στρατού (pics)

Εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στους μαχητές του ελληνικού στρατού με θέμα: «Ιστορική μνήμη – Τεκμηριωμένη ενημέρωση για τις γερμανικές οφειλές» οργάνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή την 74η επέτειο από την ημέρα κήρυξης του πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας κατά της Ελλάδας.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Αυτή η πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ξεκίνησε με πολύ δουλειά και κέφι του Αναπληρωτή Υπουργού του κ. Ήσυχου τον οποίο και συγχαίρω. Είναι απλώς η αρχή πρωτοβουλιών που θα πάρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται για την ανάδειξη των αγώνων του Έθνους που πέρα από τις ιστορικές μνήμες, οι Ένοπλες Δυνάμεις σε κάθε στιγμή, ενώνουν τους Έλληνες.
»(…)Οι πληγές που άφησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο, ήταν αναμφίβολα τεράστιες. Αρκεί να αναλογισθούμε απλώς ότι, για λόγους εξασφάλισης περαιτέρω «εθνικού ζωτικού χώρου», η Ευρώπη έφτασε να θρηνήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ψυχές. Παράλληλα, δεν πρέπει και να λησμονήσουμε ότι το πλήγμα που κατέφερε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στο αίσθημα δικαίου και ανθρωπιάς ήταν συγκλονιστικό, αφού πανανθρώπινες αξίες, με διαχρονικό χαρακτήρα, χάθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη.
»Η Ελλάδα πλήρωσε δυσανάλογα βαρύ τίμημα, για το μέγεθός της, στα πλαίσια του ευρύτερου αυτού ανταγωνισμού συμφερόντων. Δέχθηκε τα συντονισμένα πυρά δύο υπερδυνάμεων και βυθίστηκε στην καταστροφή, τη δυστυχία, το λιμό και την ανέχεια για αρκετά χρόνια.
»(…) Ο τόπος μας πλήρωσε με τον χειρότερο τρόπο τα ναζιστικά εγκλήματα. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και σήμερα νοσταλγοί του Χίτλερ, νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού, και το χειρότερο, προσπαθούν να καπηλευτούν και να διαστρέψουν, διότι περί διαστροφής πρόκειται, κάθε έννοια αγάπης προς την πατρίδα.
»(…)Η Ελλάδα, παρά τις τρομερές πληγές που υπέστη, εξήλθε νικήτρια από τον Πόλεμο. Η ελευθερία και η ανεξαρτησία διασφαλίστηκαν από τις συμμαχικές νίκες, αλλά κυρίως από τον αγώνα του ελληνικού λαού. Τον δικό σας αγώνα, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Γι αυτό και οι σύμμαχοι ανεγνώρισαν την ελληνική συνεισφορά, και μεταπολεμικά στήριξαν την προσπάθεια της χώρας να πορευθεί την οδό της ανάπτυξης και της ευημερίας. Να συμμετάσχει, επίσης, στους μεγάλους Διεθνείς Οργανισμούς και “να βρει το βηματισμό της” πλάι στις υπόλοιπες δημοκρατίες της Ευρώπης.
Και αυτά δεν μας τα χάρισαν. Αντιθέτως, γνώριζαν ότι η σημερινή Ευρώπη δημιουργήθηκε πάνω στις τρομακτικές εμπειρίες του πολέμου και των βίαιων καθεστώτων, όπως του Ναζισμού και του φασισμού. Γνώριζαν, ότι η Ελλάς είχε προσφέρει τα πάντα, και είχε θυσιάσει τα πάντα, ώστε η Ευρώπη να είναι σήμερα ένας μεγάλος χώρος ειρήνης και δημοκρατίας. Γνώριζαν, ότι ανέκαθεν η Ελλάς ήταν ο προμαχώνας και το σύνορο του Πολιτισμού. Δεν πρέπει να λησμονείται αυτό από κανέναν. Μας χρωστάνε πολλά που σίγουρα δεν αποτιμώνται σε ευρώ.

»(…)Υπάρχει ένα ανεκπλήρωτο ηθικό, πολιτικό αλλά και οικονομικό χρέος, που είναι οι αποζημιώσεις στον ελληνικό λαό. Οι οφειλές στη χώρα μας από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Υπάρχουν καινούργια στοιχεία για την ελληνική δικονομία αλλά και για το διεθνές δίκαιο, που μας επιτρέπουν να ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Δεν θα κάνουμε πίσω σε απαράγραπτες αξιώσεις προς τον ελληνικό λαό και θα θέσουμε το θέμα με όρους που ανταποκρίνονται στη λογική. Δεν υπάρχει τίποτα κοινό με το θέμα του χρέους της Ελλάδας, εδώ πρόκειται για την ιστορική μνήμη και τη δικαίωση.
»Εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε ξεκινήσει αυτό το έργο, υπό τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Ήσυχο. Τα στοιχεία που έχουν προκύψει, ιδίως από τα στοιχεία της Βέρμαχτ που πήραμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι συγκλονιστικά. Αναφέρονται σε κάθε χωριό, αναφέρονται σε κάθε πόλη, αναφέρονται σε πρόσωπα, αναφέρονται σε οικογένειες. Είναι τέτοια στοιχεία τα οποία υποχρεώνουν, όλες οι υποθέσεις, ακόμα και αυτές που έχουν δικαστεί, να ξανανοίξουν και όλα αυτά τα στοιχεία θα είναι στην διάθεση των τοπικών πληθυσμών υπό την παρακολούθηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
»Θέλω, κλείνοντας, να αφιερώσουμε σε όλα θύματα του ναζισμού και του Πολέμου αυτού, ως ελάχιστο φόρο τιμής, και τη σημερινή εκδήλωση που φέρνει μνήμες κοινές στο μυαλό και την καρδιά όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Τονίζει τη σημασία της συνεννόησης καθώς και της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων που αναφύονται στην διεθνή πολιτική σκηνή. Άλλωστε και η ίδια η ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποδεικνύει ότι η αλαζονεία της ισχύος, ειδικά όταν εκδηλώνεται στις σχέσεις μεταξύ κρατών, εκτρέφει εξαιρετικά επικίνδυνα φαινόμενα, που έχουν ολέθριες συνέπειες για τις κοινωνίες και τα άτομα».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ, Κώστας Ήσυχος, είπε τα εξής:
«Σας καλημερίζουμε σε μια πρώτη προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου το τεράστιο θέμα που αφορά την ιστορική μνήμη, την τεκμηρίωση των εγκλημάτων, των οικονομικών και ανθρώπινων εγκλημάτων που έλαβαν χώρα το ’41-44 στην πατρίδα μας και είναι μια πρώτη προσπάθεια, να έρθει στην επιφάνεια, όπως τόνισε και ο Υπουργός πριν. Η προσπάθεια αυτή θα έχει μια συνέχεια.
»(…)Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, είναι ότι μια χώρα που δεν έχει ιστορική μνήμη, δε μπορεί να έχει παρόν και μέλλον. Με αυτή την έννοια, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε εδώ, διότι θα αποτελείτε μέρος αυτής της προσπάθειας, και όχι μόνο εσείς. Θα αποτελείτε μέρος μιας προσπάθειας η οποία θα αναδείξει το δράμα που έζησε αυτός ο λαός σε όλες τις διαστάσεις του, χωρίς κανένα μήνυμα μισαλλοδοξίας προς τον γερμανικό λαό.
»Αυτό θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα, διότι πολλές φορές, κάποιοι, μπορεί να θεωρούν ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις ή προσπάθειες ή στρατηγικές μια νέας πολιτικής ηγεσίας, εντάσσονται σε μια προσπάθεια εκδικητικής ιστορικής μανίας. Σε καμία περίπτωση. Η προσπάθειά μας είναι να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος, οι πληγές οι οποίες παραμένουν ακόμα ανοικτές. Στα μαρτυρικά Καλάβρυτα και στο μαρτυρικό Δίστομο και σε τόσες άλλες μαρτυρικές πόλεις και χωριά της πατρίδας μας. Γι αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία και θα ήθελα να συγχαρώ την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, η οποία κάνει μια τιτάνια προσπάθεια αυτό το διάστημα, προκειμένου, όχι μόνο να έχει ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση 400.000 εγγράφων που αποκομίσαμε και αποκτήσαμε από την Διεύθυνση των κρατικών αρχείων των ΗΠΑ, αλλά για να μπορέσουμε αυτά τα αρχεία και αυτή την ιστορική αλήθεια, κυρίως να την μοιραστούμε με τον γερμανικό λαό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης.
»Η προσπάθειά μας στοχεύει ώστε αυτά τα αρχεία να είναι ανοιχτά σε όλους. Ανοιχτά στην έρευνα, την κοινωνική, την ιστορική, την κοινωνιολογική και να εναρμονιστεί αυτή η έρευνα με τους σημερινούς κινδύνους που λαμβάνουν χώρα και στην ήπειρό μας. Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσω, ότι είναι μια τιτάνια προσπάθεια αυτή που γίνεται, διότι μέσα και από το διαδίκτυο, ελπίζουμε διαδραστικά, σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, με ξένα πανεπιστήμια, με μεγάλους φορείς και μικρούς φορείς στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη, ο καθένας να μπορεί να αντλεί την όποια πληροφορία αφορά την περίοδο της Κατοχής».

Στη δική του ομιλία, τέλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Τόσκας, ανέφερε τα εξής:
«Τιμούμε τους 76.000 στρατιωτικούς μόνιμους και στρατεύσιμους που έπεσαν ή τραυματίστηκαν στον αγώνα απέναντι στον ιταλικό φασισμό και στο γερμανικό ναζισμό. Τιμούμε τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης που με γενναιότητα αντιμετώπισαν τον εχθρό στο εσωτερικό της χώρας και τιμούμε αυτούς που αντιστάθηκαν στις διακρίσεις ή υπέκυψαν στις γενοκτονίες απέναντι στον ολοκληρωτισμό.
»Σήμερα αυτά τα μηνύματα είναι και επίκαιρα και χρήσιμα. Οι παραδόσεις αυτές ενισχύουν τις σημερινές αντιστάσεις του λαού μας απέναντι στις πρακτικές της ισοπέδωσης και της λιτότητας. Δημιουργούμε στις τωρινές συνθήκες τις βάσεις για να μην δημιουργηθούν ξανά οι προϋποθέσεις και τα φαινόμενα του ναζισμού και του φασισμού, εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας ώστε να έχει και γνώση και θέληση απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Είμαστε αποφασισμένοι να μην τα ξαναδούμε και ο αγώνας αυτός ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολος, θα είναι διαρκής αλλά τελικά θα τον κερδίσουμε».

 

8 12 3 1

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα