Εκδίδεται η δικαστική απόφαση για τον Σάββα Ξηρό

Για αύριο Τρίτη, 14 Οκτωβρίου, έχει οριστεί η έκδοση απόφασης στο αίτημα του καταδικασμένου για τη «17 Νοέμβρη», Σάββα Ξηρού, να διακοπεί η κράτησή του στις φυλακές για λόγους υγείας και να τεθεί σε κατ΄ οίκον κράτηση. Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, το Τριμελές Εφετείο Πειραιά, το οποίο εξέτασε τον ιατρικό φάκελο του «Μιχάλη» της 17Ν με τις γνωματεύσεις για τις παθήσεις του και το ποσοστό αναπηρίας του, που φθάνει το 93%, ζήτησε επιπλέον ιατρική πραγματογνωμοσύνη από τρεις καθηγητές γιατρούς, κυρίως για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την πολιομυελίτιδα και όρισε νέα δικάσιμο την αυριανἠ ημέρα.

Οι δικηγόροι του Σάββα Ξηρού, Σπύρος Φυτράκης και Άννυ Παπαρούσου, είχαν δηλώσει τότε ότι «είναι κατ’ αρχήν θετικό το γεγονός ότι το δικαστήριο εξετάζει ακόμα το αίτημα, ωστόσο χαρακτήρισαν «ασυνήθιστη την απόφαση, που καθυστερεί την τελική κρίση».
Υπέρ του αιτήματος του Σάββα Ξηρού είχαν καταθέσει στο δικαστήριο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου και Τάσος Κουράκης. Η κ. Κατριβάνου είχε δηλώσει ότι ο Σάββας Ξηρός έχει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν αυτοεξυπηρετείται, έχει 93% αναπηρία και θα πεθάνει.

«Ως κράτος δικαίου -είχε πει- δεν θέλουμε να εξοντώσουμε τους ανθρώπους, δεν είναι η αντίληψή μας αυτή για την τιμωρία και έχουμε όλοι υποχρέωση απέναντι σε αυτό τον άνθρωπο που είναι βαριά άρρωστος».
Το θέμα είχε σταθεί αφορμή για νέα κόντρα μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Καραγκούνη να δηλώνει πως «έχουμε πλέον δικαίωμα να λέμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν βουλευτές συμπαθούντες την τρομοκρατία» και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να του υπενθυμίζει ότι υπάρχει καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναφέρει ότι η χώρα έχει παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα στην περίπτωση του συγκεκριμένου κρατουμένου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ενάμισυ χρόνο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά έκανε ομόφωνα δεκτό, παρά την αντίθετη γνώμη της εισαγγελέως, το αίτημα του Σάββα Ξηρού, για προσωρινή πεντάμηνη αναστολή της κράτησής του, προκειμένου να νοσηλευθεί στο δημόσιο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα είχε επικαλεσθεί ο συνήγορός του, ο Σ. Ξηρός έχει υποστεί ολική απώλεια όρασης στο ένα μάτι, ενώ στο άλλο μάτι η όραση έχει περιοριστεί σημαντικά. Επίσης έχει σοβαρό πρόβλημα ακοής, ενώ ένα μικρόβιο, που προσέβαλε τον οργανισμό του μέσα στις φυλακές, τού έχει προκαλέσει σοβαρά οιδήματα στα πόδια.

Υπέρ της αίτησης του κατηγορουμένου κατέθεσαν τότε ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά Νίκος Καρακούκης και οι γιατροί Νίκος Μανιός και Τάσος Κουράκης (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ). Μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο πολυισοβίτης και πολυτραυματίας Σάββας Ξηρός οδηγήθηκε πράγματι στο ΑΧΕΠΑ όπου νοσηλεύτηκε φρουρούμενος, πλην όμως παρότι διαγνώστηκε ότι πάσχει και από πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, εννέα ημέρες μετά τον… ξαναγύρισαν στον Κορυδαλλό.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κάνει δεκτή την προσφυγή του Σάββα Ξηρού για ανεπαρκή παροχή ιατρικής φροντίδας και για παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση των βασανιστηρίων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και έχει επιδικάσει την καταβολή, από το ελληνικό κράτος στον προσφεύγοντα, ποσό 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα