Εκεί που θα δοκιμαστούν οι σχέσεις

Συγκλονιστική προβλέπεται η συνέχεια στο φετινό Κύπελλο Ελλάδος, μετά την κατάκτηση των τεσσάρων εισιτηρίων της πρόκρισης στα ημιτελικά από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ μεσοβδόμαδα.

Θα χρειαστεί να γυρίσει κανείς 68 χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στο 1949, για να ανακαλύψει τόσο ενδιαφέρον… φάιναλ φορ. Το Κύπελλο Ελλάδος, άλλωστε, είναι ένας θεσμός που παραδοσιακά κρύβει εκπλήξεις, με τους τέσσερις μεγάλους να έχουν πατήσει αρκετές φορές στο παρελθόν την… μπανανόφλουδα, κόντρα σε αντιπάλους ακόμα και χαμηλότερων κατηγοριών.

Φέτος, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς, με τον Ολυμπιακό να έχει πάρει μεγάλη βαθμολογική διαφορά στο πρωτάθλημα από το ξεκίνημα, το Κύπελλο αποτελεί για τους υπόλοιπους την μοναδική… παρηγοριά.

Στην κάτοχο του τροπαίου ΑΕΚ έχουν… στοχεύσει εδώ και μήνες στην γυαλιστερή κούπα, και μόνο τυχαίο δεν είναι πως μέσα στο 2017 τόσο ο Μανόλο Χιμένεθ, όσο και οι ποδοσφαιριστές μιλούν διαρκώς για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Σε αυτήν έχει επενδύσει πολλά και η διοίκηση, προκειμένου να σώσει μία σεζόν που σε καμία περίπτωση δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους άλλους δύο ημιφιναλίστ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, που θέλουν μέσω του Κυπέλλου να δώσουν χαρά στους οπαδούς τους αλλά και να αποδείξουν πως οι χειμερινές μεταγραφικές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ τους έχουν δώσει άλλη δυναμική.

Το πλεονέκτημα των τριών (πλην Ολυμπιακού) διεκδικητών έγκειται στο γεγονός πως πέραν του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις, σε αντίθεση με τους «ερυθρόλευκους» που σίγουρα θα ξοδέψουν δυνάμεις και ενέργεια στη διπλή μάχη με την Μπεσίκτας στο Γιουρόπα Λιγκ. Αν, μάλιστα, καταφέρουν να υπερκεράσουν και το δεύτερο τουρκικό εμπόδιο που θα συναντήσουν στη φετινή ευρωπαϊκή τους πορεία, τότε το Κύπελλο Ελλάδος θα μπει υποχρεωτικά σε δεύτερο πλάνο μπροστά στην… φανταχτερή προοπτική μίας σημαντικής διαδρομής στο Γιουρόπα.

Αντίθετα, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός το μόνο που έχουν να κάνουν μέχρι τον Απρίλιο, οπότε και αναμένεται να διεξαχθούν οι αναμετρήσεις της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος, είναι να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στην πρώτη πεντάδα για να σιγουρέψουν την συμμετοχή τους στα πλέι οφ του πρωταθλήματος.

 

Οι αθέατες κόντρες

 

Ταυτόχρονη και εξίσου σημαντική με τη μάχη εντός γηπέδου, θα είναι και η κόντρα σε διοικητικό επίπεδο.

Αλαφούζος και Σαββίδης αγκαλιάζονταν πριν από τη σέντρα στον τελικό του 2013, ενώ σήμερα η συμμαχία δεν είναι το ίδιος συμπαγής. Την ίδια στιγμή ο Μελισσανίδης δεν βρίσκεται ακριβώς δίπλα τους, βγάζοντας όλο και πιο συγκεντρωτικό προφίλ, έχοντας πάντα απέναντί του τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στο φετινό Κύπελλο θα δοκιμαστούν οι σχέσεις όλων και σίγουρα θα παίξει ρόλο η επικοινωνιακή προσέγγιση και οι τόνοι που θα κρατήσουν άπαντες πριν από τους τέσσερις ημιτελικούς και τον τελικό.

 

Κερδισμένη η COSMOTE TV

 

Σαμπάνιες ανοίγουν από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στα γραφεία της COSMOTE TV, διαπιστώνοντας ότι το… ταπεινό, μπροστά στην αίγλη της Σούπερ Λιγκ, Κύπελλο Ελλάδος εξελίσσεται σε σούπερ κερδοφόρο προϊόν.

Έχοντας χάσει την μάχη με την NOVA για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ελληνικού πρωταθλήματος, στην COSMOTE επένδυσαν και φέτος στο Κύπελλο και τώρα βγαίνουν κερδισμένοι, καθώς η συμμετοχή των τεσσάρων μεγάλων στα ημιτελικά υπόσχεται… ομηρικές μάχες μέσα στο γήπεδο. Τεράστιο το ενδιαφέρον, έτσι κι αλλιώς, από την στιγμή που το τρόπαιο θα διεκδικήσουν οι πιο λαοφιλείς ελληνικοί σύλλογοι, ενώ εξίσου συναρπαστικός προβλέπεται και ο τελικός, όποιοι κι αν καταφέρουν να κερδίσουν τα δύο εισιτήρια.

 

Η γκάφα και ο διπλός τελικός του 1949

 

Όταν στα ημιτελικά του Κυπέλλου μετέχουν οι 4 κορυφαίοι σύλλογοι μιας χώρας, τότε σίγουρα δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ. Οι… οιωνοί, πάντως, δείχνουν ΑΕΚ, καθώς η «Ένωση» ήταν εκείνη που στέφθηκε Κυπελλούχος το 1949, όταν δηλαδή μετείχαν στην ίδια φάση και οι τέσσερις μεγάλοι.

Σε μία εντελώς διαφορετική εποχή σε σχέση με την σημερινή, με την Ελλάδα να μαστίζεται από τον αιματηρό, όσο και ανόητο εμφύλιο πόλεμο, οι «κιτρινόμαυροι» χρειάστηκε να παίξουν… δύο τελικούς για να κατακτήσουν την κούπα, λόγω σοβαρής παράλειψης της τότε διοίκησης της ΕΠΟ.

Ο πρώτος τελικός στις 19 Ιουνίου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ στην Λεωφόρο διακόπηκε λόγω… σκότους στο 109΄, καθώς στην διοργανώτρια δεν είχαν προβλέψει το ενδεχόμενο ισοπαλίας και παράτασης, ορίζοντας την έναρξη στις 6 το απόγευμα. Γι’ αυτό χρειάστηκε δεύτερο παιχνίδι στις 3 Ιουλίου στο ίδιο γήπεδο, με τους «κιτρινόμαυρους» να επικρατούν 2-1 στην παράταση χάρη σε δύο γκολ του Πατάκα. Για το «τριφύλλι» είχε ισοφαρίσει στο 69΄ ο Φυλακτός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα