Εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης

Είδηση έβγαλε η σαββατιάτικη έκτακτη συνάντηση μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η εκλογή των ευρωβουλευτών, στις ευρωεκλογές του Mαίου, να γίνει με σταυρό. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών έδωσαν τα χέρια σε ένα ζήτημα που απασχόλησε εδώ και πολύ καιρό τα επιτελεία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης και αποφάσισαν από κοινού να αλλάξει η διαδικασία της εκλογής των βουλευτών κάτι που μπορεί να ρυθμιστεί με έναν απλό νόμο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτή την εκλογική διαδικασία θα δούμε 42 υποψηφίους σε κάθε ψηφοδέλτιο και όχι 21 όπως γνωρίζαμε έως σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, εκτός των άλλων, υποχρεώνουν τους υποψηφίους να βγουν στο κυνήγι του σταυρού υπερασπιζόμενοι την κυβέρνηση. Έτσι όμως λύνει και το πρόβλημα με τους 58 ο Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος έπρεπε να συμβιβαστεί με τον επικεφαλής.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι από το 1981 και μέχρι τις ευρωεκλογές του 2009 οι Έλληνες ευρωβουλευτές εκλέγονταν από λίστα, που διαμόρφωνε το κάθε κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών κάθε χώρας αποφασίζεται από την ίδια τη χώρα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα