Εκλογή Προέδρου και Εκκλησία τα αγκάθια της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Στη έντυπη έκδοση της «Α» που κυκλοφόρησε το Σάββατο εξηγούσαμε αναλυτικά το πώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επεδίωκε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την 42η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατία, προκειμένου να «προμοτάρει» πολιτικά το νέο αφήγημα του Μαξίμου που ακούει στο όνομα «Νέα Μεταπολίτευση» και αφορά την κυβερνητική πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Οι πληροφορίες μας δεν έπεσαν έξω καθώς ήδη με το χθεσινό μήνυμά του για την επέτειο αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση». Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός και στην αποψινή παρουσίαση της πρότασης του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο της Βουλής.

Εν πολλοίς οι προτάσεις στις οποίες μοιάζει να έχει κατασταλάξει το Μαξίμου είναι επιγραμματικά:

# Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών καθώς και περιορισμός των προνομίων των βουλευτών, με άρση ασυλίας και όρια στην κοινοβουλευτική θητεία.

# Θεσμοθέτηση του ελέγχου της εξουσία (Κοινωνική λογοδοσία των πολιτειακών παραγόντων).

# Αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων.

# Ενίσχυση της Βουλής έναντι της εκτελεστικής εξουσίας.

# Ενίσχυση των θεσμών της άμεσης Δημοκρατίας (δημοψηφίσματα)

# Κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα των δημόσιων αγαθών, όπως του νερού και της ενέργειας.

# Θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Εκεί που ο δρόμος έχει πολλές… λακκούβες είναι ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και το θέμα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας. Ξεκινώντας από το πρώτο, η πρωθυπουργική άποψη για απ’ ευθείας εκλογή ΠτΔ από τον λαό βρίσκει διαμετρικά αντίθετα πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και εντός ΣΥΡΙΖΑ. Στους ξεκάθαρους και δυστυχώς για τον πρωθυπουργό εσωκομματικούς αντιρρησίες στοιχίζεται η ομάδα των «53».

Εκείνοι που γνωρίζουν τα του κομματικού παρασκηνίου λένε ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκεται πάντα και το σενάριο που προβλέπει προσφυγή στις κάλπες μόνον εάν δεν καταφέρει η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο, ενώ σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξει και ο βαθμός ενίσχυσης των εξουσιών του Προέδρου. Καθαρότερο στίγμα αναμένεται να δώσει απόψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με κυβερνητικές πηγές ωστόσο να σημειώνουν πως όλες οι προτάσεις θα είναι ανοιχτές σε διάλογο με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα δούμε έναν διάλογο διαρκείας καθώς εκτιμάται ότι η οποιαδήποτε συζήτηση περί διαχωρισμού πρέπει να γίνει εξαιρετικά προσεκτικά ούτως ώστε να μην ανοίξουν περιττά μέτωπα με κοινωνικές ομάδες. Υπό αυτό το πρίσμα δεν αποκλείεται να τεθεί το ζήτημα σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα