Εκλογικό κρας τεστ για Ρέντσι

«Ο άνεμος της Ελλάδας, ο άνεμος της Ισπανίας και ο άνεμος της Πολωνίας δεν φυσούν προς την ίδια κατεύθυνση. Φυσούν προς αντίθετες κατευθύνσεις, ωστόσο όλοι αυτοί οι άνεμοι δείχνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Ελπίζω η Ιταλία να στηρίξει δυνατά τη φωνή αυτή, υπέρ της αλλαγής της Ευρώπης τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».

Οι παραπάνω απόψεις ανήκουν στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο οποίος την περασμένη Δευτέρα κλήθηκε να σχολιάσει σε τηλεοπτική συνέντευξή του το αποτέλεσμα των ισπανικών και των πολωνικών εκλογών, καθώς και στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Σήμερα, μία εβδομάδα αργότερα, περίπου 23.000.000 Ιταλοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους σε 7 από τις συνολικά 20 περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα στην Λιγουρία, τη Βένετο, την Τοσκάνη, την Ούμπρια, τη Μάρκε, την Καμπάνια και την Πούλια.

Από τις παραπάνω η Κεντροαριστερά ελέγχει πέντε και η Κεντροδεξιά δύο (Βένετο και Καμπάνια), αλλά ο Ματέο Ρέντσι να προσπαθεί να αποδυναμώσει το ενδεχόμενο το πολιτικό μήνυμα της κάλπης. «Οι τοπικές εκλογές έχουν τοπική αξία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός, ισχυριζόμενος ότι «εάν κάνουμε κάθε κάλπη δημοσκόπηση για την αποδοχή της κυβέρνησης θα καταλήξουμε, με παράδειγμα τις ευρωεκλογές, να στέλνουμε στην Ευρωβουλή πρόσωπα μόνο και μόνο επειδή είναι φίλοι του αρχηγού της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης».

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως… αντιπερισπασμού, η αλήθεια είναι ότι έστω και σε τοπικό επίπεδο, το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει ένα πρώτο «crash test» για την πολιτικής Ρέντσι. Μάλιστα τα ιταλικά ΜΜΕ «προφητεύουν» ότι το κυβερνόν Κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) δεν θα καταφέρει να επαναλάβει τη δυναμική πορεία που είχε κατορθώσει στις ευρωεκλογές του 2014.

Λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, τα δημοσκοπικά ποσοστά των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς παρουσίαζαν ελαφρά κάμψη, με το 35% να αποτελεί το «κρίσιμο ποσοστό»: αν το τελικό… σκορ πέσει κάτω από το 35%, αυτό θα μεταφραστεί ως προειδοποιητικό καμπανάκι των ψηφοφόρων προς το κυβερνών κόμμα PD.

Τα προγνωστικά δίνουν σχεδόν δύο «σίγουρες» περιφέρειες (Τοσκάνη και Μάρκε) στην Κεντροαριστερά, μία (Βένετο) στη Δεξιά, και καλές πιθανότητες για το PD σε Ούμπρια και Πούλια. Ανοικτές θεωρούνται η Λιγουρία και η Καμπάνια. Η ισορροπία μεταξύ των περιφερειών θα είναι το δεύτερο μέτρο της δύναμης των δύο στρατοπέδων.

Η Λιγκουρία έχει επίσης σημασία επειδή, εκτός από πολυπληθέστερη των υπόλοιπων, η υποψήφια με το PD του Ρέντσι, η Ραφαέλα Πάιτα, δεν αναμετράται μόνο με τον Τζοβάνι Τότι της κεντροδεξιάς αλλά και με τον Λούκα Παστορίνο της λεγόμενης «αριστερής αντιπολίτευσης» στο κυβερνών κόμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα