Εκρηκτικές δουλειές για τους ληστές ΑΤΜ

Ξημερώματα Σαββάτου των Θεοφανείων και ένας εκκωφαντικός θόρυβος ξυπνάει όσους μένουν κοντά σε σούπερ μάρκετ, επί της Λεωφόρου Αθηνών 24 στο Μενίδι. Οι ληστές των ΑΤΜ έχουν χτυπήσει ξανά, ανατινάζοντας ένα ακόμη αυτόματο μηχάνημα συναλλαγών –που βρισκόταν δίπλα στο σούπερ μάρκετ– με τη μέθοδο «PLOFKRAAK».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Αυτή τη φορά οι άγνωστοι δράστες δεν κατάφεραν να φύγουν με χρήματα, παρ’ ότι οι ζημιές από την έκρηξη ήταν οι σοβαρότατες και θα μπορούσαν –με λίγη ακόμη προσπάθεια– να είχαν αρπάξει την κασετίνα με τα χρήματα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι παράτησαν πίσω τους δύο φιάλες με αέριο, πλαστικό σωλήνα, λάστιχα κι ένα λοστό, ενδέχεται να συνδέεται με τραυματισμό κάποιου από τις δράστες.

Τα τελευταία 24ωρα αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες σε νοσοκομεία, αναζητώντας κάποιο στοιχείο που θα τους οδηγούσε σε ένα από τα μέλη των συμμοριών, που τους τελευταίους έξι μήνες έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 τέτοιες «καταδρομικές» επιχειρήσεις στην Αττική.

Άλλοτε επιτυχημένες κι άλλοτε όχι, οι ανατινάξεις των μηχανημάτων έχουν προκαλέσει έναν νέο «πονοκέφαλο» στις υπηρεσίες ασφαλείας των τραπεζών. Δύο ημέρες νωρίτερα, άλλωστε, ανατίναξαν και πάλι με αέριο ΑΤΜ τράπεζας στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, προκαλώντας ζημιές ακόμη και στα γραφεία του υποκαταστήματος

Η μέθοδος «PLOFKRAAK»

Πρόκειται για μία μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012, με τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν τον Νοέμβριο του 2013 δύο Ρουμάνους, που μέχρι τότε (μαζί με άλλα τρία άτομα) είχαν πραγματοποιήσει πέντε ανατινάξεις ΑΤΜ. Ιταλία και Γερμανία είναι οι δύο χώρες που χρησιμοποιήθηκε πρώτα.

Οι σπείρες που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη μέθοδο, προσεγγίζουν ΑΤΜ που βρίσκονται μεμονωμένα σε κιόσκια ή έξω από καταστήματα. Μέσα σε αυτοκίνητο έχουν τις φιάλες υγραερίου συνδεδεμένες με λάστιχα ποτίσματος, ενώ με ένα κατσαβίδι ή λοστό ανοίγουν το καπάκι της οπής που βγαίνουν τα χρήματα. Στη συνέχεια συνδέουν το μηχάνημα με τις φιάλες υγραερίου (σ.σ. γίνεται και με μείγμα προπανίου, ή ασετιλίνης – οξυγόνου) χρησιμοποιώντας το λάστιχο ποτίσματος, τοποθετώντας το σε κάποια σχισμή του μηχανήματος, κολλημένο με ηλεκτρικό καλώδιο με «γυμνές» τις δύο άκρες, και αρχίζουν να διοχετεύουν αέριο στο εσωτερικό του ΑΤΜ.

Στη συνέχεια ενώνουν τις άκρες του ηλεκτρικού καλωδίου που βρίσκονται στη δική τους πλευρά με μία μπαταρία προκαλώντας σπινθήρα, ανάφλεξη και έκρηξη του μηχανήματος, το οποίο ανατινάσσεται από μέσα προς τα έξω και αφήνοντας εκτεθειμένες τις κασετίνες με τα χρήματα. Το «μυστικό» για τους κλέφτες είναι να εντοπίσουν την ποσότητα αερίου που χρειάζεται να εισέλθει στο εσωτερικό του ΑΤΜ, καθώς εάν είναι μικρή δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της ανατίναξης, ενώ εάν είναι μεγαλύτερη ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστραφεί και η κασετίνα με τα χρήματα.

Το γεγονός ότι οι ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών έχουν δυσκολέψει πολύ, είχε ως αποτέλεσμα οι κλέφτες να αναζητήσουν μία νέα μέθοδο. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν πολλές αποτυχημένες ανατινάξεις ΑΤΜ, υπάρχουν όμως και περιστατικά όπως αυτό τον Σεπτέμβριο του 2017 στα Οινόφυτα, με τους δράστες να φεύγουν «φορτωμένοι» με 137.500 ευρώ.

Μπλόκα σε «κόκκινα» σημεία

Οι ανατινάξεις ΑΤΜ αποτέλεσαν αντικείμενο σύσκεψης στην Ασφάλεια Αττικής, με τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να εκπονούν επιχειρησιακό σχέδιο για τη σύλληψη των δραστών. Σε πρώτη φάση έγινε «χαρτογράφηση» των ωρών και των σημείων που επιλέγουν να «χτυπούν» και δόθηκε εντολή για αύξηση της παρουσίας περιπολιών σε σημεία-κλειδιά. Οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης που εκτελούν περιπολίες τα ξημερώματα έχουν λάβει εντολές να αυξήσουν «διακριτικά» την προσοχή τους σε σημεία όπου βρίσκονται ΑΤΜ, να παρατηρούν για τυχόν ύποπτες κινήσεις και να προβαίνουν σε ελέγχους.

Το γεγονός ότι αυξάνει η συχνότητα των χτυπημάτων, αυξάνει και την πιθανότητα του μοιραίου λάθους από την πλευρά των δραστών. Τέλος, αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η επαρχία με περίπου 40 «χτυπήματα» κατά τη διάρκεια του 2017.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα