Η… ενδεκάδα της FIFA κατά του Έμπολα!

Με τον δικό της τρόπο θέλησε να παρέμβει στην παγκόσμια εκστρατεία για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Έμπολα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Η FIFA εξέδωσε μία χάρτα 11 οδηγιών, την… 11άδα με όσα θα πρέπει να προσέχουν και να κάνουν οι φίλαθλοι ανά τον κόσμο. Ιδού λοιπόν οι οδηγίες, τις οποίες προβάλουν παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο:

1) Αναφέρατε ασυνήθιστες αρρώστιες: να αναφέρετε κάθε ασυνήθιστη αρρώστια ή θάνατο στην κοινότητά σας.

2) Γνωρίστε τα συμπτώματα: αν έχετε πυρετό με έλλειψη όρεξης, πονοκέφαλο, πόνο, εμετούς, αιμορραγία και διάρροια, μάθετε τα συμπτώματα του ιού.

3) Ζητείστε άμεσα ιατρική βοήθεια: αναζητείστε επειγόντως ιατρική βοήθεια αν έχετε πυρετό με κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.

4) Αποφύγετε σωματική επαφή: αποφύγετε άμεση δερματική ή σωματική επαφή με όποιον πάσχει από Έμπολα.

5) Πλύνετε τα χέρια σας και απολυμανθείτε: να πλένετε τα χέρια σας συχνά και να απολυμαίνετε ότι έχει αγγίξει κάποιος με την υποψία ή την επιβεβαίωση ότι πάσχει από Έμπολα.

6) Φορέστε κατάλληλη προστασία: φορέστε γάντια και κατάλληλα προστατευτικά ρούχα, αν περιποιείστε κάποιον πάσχοντα του ιού, και πάρε τις σωστές οδηγίες για τη χρήση των προστατευτικών ρούχων.

7) Μαγειρέψτε σωστά το κρέας: μαγειρέψτε το κρέας και ζωικά προϊόντα σχολαστικά πριν την κατανάλωση.

8) Πάντα να κάνετε ασφαλές σεξ: χρησιμοποιείστε προφύλαξη αν κάνετε σεξ με κάποιον που αναρρώνει από τον Έμπολα.

9) Αποφύγετε επαφή με άγρια ζώα και νυχτερίδες: τα άγρια ζώα και οι νυχτερίδες μπορεί να κουβαλούν τον ιό. Αποφύγετέ τα.

10) Μην αγγίζετε τους νεκρούς: να αποφεύγετε άμεση επαφή με νεκρά θύματα του Έμπολα ή με όποιον έχει πεθάνει από παράξενη ασθένεια.

11) Ζητήστε βοήθεια για ασφαλείς ταφές: παρακαλούμε ζητείστε βοήθεια από τις τοπικές αρχές για την ταφή θυμάτων του Έμπολα ή άλλων περίεργων ασθενειών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα