Εκτός ελέγχου οι ροές προσφύγων – μεταναστών από την Τουρκία

Την ανεξέλεγκτη προώθηση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία που έχουν επίσημα υπερβεί τον αριθμό των 60.000 ατόμων (ανεπίσημες εκτιμήσεις ‘διορθώνουν’ τον αριθμό αυτό στο τριπλάσιο), τη μη τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 για την επιστροφή τους προς την Τουρκία και την αναιμική εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων μετεγκατάστασης (relocation) και επανεγκατάστασης (resettlement) προσφύγων από τις νότιες χώρες της ΕΕ και την Τουρκία, αντίστοιχα, προς τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Νίκος Δένδιας, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον «γαλάζιο» βουλευτή «η απουσία συνεκτικής και στοχευμένης μεταναστευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης άγει στον εγκλωβισμό ολοένα μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων – μεταναστών στη χώρα μας, την πρόκληση εντάσεων στις τοπικές κοινωνίες, όπως η χθεσινή έκρηξη βίας στη Μυτιλήνη, και την κυοφορία αλλαγών του Συστήματος του Δουβλίνου για το Άσυλο που δεν κατανέμουν ισόρροπα τις ευθύνες μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ».

Υπό αυτό το πρίσμα και απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας ερωτά:

α) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, αλλά και των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων προς άλλες χώρες της Ε.Ε.

β) Πώς εξηγείται το γεγονός ότι από τις 4/4/2016 έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα προς την Τουρκία μόλις 502 άτομα εκ των οποίων 46 Σύριοι, ενώ την ίδια στιγμή περίπου 1.300 Σύριοι έχουν επανεγκατασταθεί από την Τουρκία σε άλλα κράτη – μέλη.

γ) Σε ποιες συνεννοήσεις και κινήσεις έχουν προβεί ή προτίθενται να προβούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η αναθεώρηση του Συστήματος του Δουβλίνου για το Άσυλο να ελαφρύνει το δυσανάλογο βάρος που δέχεται η χώρα μας από τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα