Εκτός μνημονίου Ιρλανδία και Ισπανία

Το «πράσινο φως» για την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα Μνημόνια άναψε το  Eurogroup της Πέμπτης.

To Δουβλίνο και η Μαδρίτη αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια λόγω του προβληματικού τους τραπεζικού τομέα. Η ιρλανδική διάσωση είχε γίνει με «πλήρες» μνημόνιο (το οποίο και σήμανε τον πολιτικό θάνατο της τότε κυβέρνησης) ενώ η «ήπια» διάσωση της Μαδρίτης αξιοποίησε τα μέτρα με τα οποία είχαν ενδιάμεσα εξοπλιστεί οι μηχανισμοί στήριξης της Ευρωζώνης, γλιτώνοντας τους «17» από μία δύσκολη επιχείρηση διάσωσης μίας από τις μεγαλύτερες οικονομίες της.

«Οι δύο οικονομίες επέστρεψαν στην οδό της ανάκαμψης» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας:  «Είχαμε δύο επιτυχημένες εμπειρίες, και πιστεύω πως αυτό είναι πολύ σημαντικό» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

«Είναι μία καλή ημέρα για την Ιρλανδία και την Ισπανία, μία καλή ημέρα για την Ευρώπη» είπε ο Όλι Ρεν.

Την θέση του Ντάισελμπλουμ πως «η στήριξη στις δύο χώρες αποδείχθηκε επιτυχημένη», όπως τόνισε, συμμερίστηκε και υπερθεμάτισε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε. Η εξέλιξη, είπε ο Σόιμπλε, «δείχνει πως η πολιτική για την σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού νομίσματος είναι επιτυχημένη και ορθή».

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι υπουργοί Ιρλανδίας και Ισπανίας, πανηγύρισαν φυσικά την εξέλιξη. Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν σημείωσε εμφανώς ικανοποιημένος πως η απόφαση «αποκαθιστά την οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία της Ιρλανδίας».

Από την πλευρά του, και ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος χαρακτήρισε «προφανές ότι πως το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης για τις ισπανικές τράπεζες λειτούργησε συντεταγμένα».

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να βγάζουν κίτρινες κάρτες στην Ελλάδα με τον Ντάισελμπλουμ να τονίζει πως στη χώρα παρατηρούνται καθυστερήσεις σε 4 πεδία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα:

  •     Στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων.
  •     Στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού τόσο για το 2014 όσο και για το 2015.
  •     Στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
  •     Στην εναργέστερη προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Από την πλευρά του ο Ολι Ρεν αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας, έδειξε κι αυτός ξεκάθαρα ότι απομένει πολύς δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα.

«Για να ενδυναμωθεί η ανάκαμψη πρέπει να ενισχυθεί η εφαρμογή του προγράμματος. Ο έλεγχος συνεχίζεται. Υπάρχει σημαντική δουλειά που πρέπει να ολοκληρωθεί προτού καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε ο κ. Ρεν και πρόσθεσε πως εκτός από το δημοσιονομικό κενό «υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα προτού καταλήξουμε σε συμφωνία», παραπέμποντας στη φορολογική μεταρρύθμιση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα μέτρα ενδυνάμωσης του ανταγωνισμού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα