Εκτός στόχων επτά φορείς

Συνολικά 13 φορείς βρίσκονται εντός στόχου στο εννεάμηνο του 2013, ενώ επτά φορείς παρουσιάζουν απόκλιση από τους στόχους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την υλοποίηση των στόχων των νομικών προσώπων, φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, των οποίων ο προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι δύο φορείς (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΚΕΕΛΠΝΟ) δεν έχουν υποβάλει στοχοθεσία, ένας φορέας (Οργανισμός Κτηματολογίου & Χαρτογράφησης Ελλάδας-ΟΚΧΕ) καταργήθηκε τον Ιούνιο του 2013, ενώ τέσσερις φορείς (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και οι Ειδικοί Λογαριασμοί τους) τελούν υπό κατάληψη και δεν έχουν αποστείλει προς το παρόν στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους.

Από τους υπόλοιπους 20 φορείς που εξετάζονται, οι 13 βρίσκονται εντός στόχου το εννεάμηνο.

Ειδικότερα:

  • Από τους 16 φορείς που βρίσκονταν εντός του στόχου το α’ εξάμηνο, οι 12 συνεχίζουν να βρίσκονται εντός του στόχου και το εννεάμηνο, τρεις φορείς δεν έχουν αποστείλει στοιχεία λόγω καταλήψεων, ενώ ένας φορέας (ΟΚΑΝΑ) παρουσίασε αρνητική απόκλιση σε σχέση με αυτή του α΄ εξαμήνου.
  • Ένας φορέας (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης-ΕΚΕΤΑ) είναι εντός του στόχου το εννεάμηνο ενώ είχε παρουσιάσει για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους αρνητική απόκλιση.
  • Επτά φορείς παρουσιάζουν απόκλιση από τους στόχους του εννεαμήνου, εκ των οποίων τέσσερις φορείς παρουσιάζουν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο απόκλιση, ενώ ένας φορέας εξ αυτών (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης) παρουσιάζει μεν απόκλιση, ωστόσο βελτίωσε το αποτέλεσμά του το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με αυτό του α΄ εξαμήνου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα νομικά πρόσωπα που παρουσιάζουν για τρίτο τρίμηνο απόκλιση από τους στόχους είναι το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, ο Ειδικός Λογαριασμός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η απόκλιση που παρουσιάζεται στο Πράσινο Ταμείο αποδίδεται στο γεγονός ότι τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα το εννεάμηνο σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί, λόγω της νέας ρύθμισης για τη νομιμοποίηση-τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων, η οποία προβλέπει περισσότερες δόσεις και μειωμένα ποσά προστίμων.

Οι αποκλίσεις που εμφανίζονται στον Ειδικό Λογαριασμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οφείλονται, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στον ετεροχρονισμό των εισροών και εκροών των εκτελούμενων έργων, σε σχέση με τους τριμηνιαίους στόχους που είχαν τεθεί.

Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) η απόκλιση που παρουσιάζεται οφείλεται στην είσπραξη μειωμένων εισφορών από συντάξεις, λόγω μείωσής τους στο έτος 2013, αλλά και στην μείωση των επιτοκίων καταθέσεων.

Στους λοιπούς φορείς η κύρια αιτία απόκλισης είναι τα μειωμένα, σε σχέση με τον στόχο, έσοδα. Αυτό οφείλεται, κυρίως στη μη λήψη των επιχορηγήσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό καθώς και στην υστέρηση των ίδιων εσόδων τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα