Ελαφρύνσεις από το 2019 υποσχέθηκε ο Τσίπρας…

Τις πολιτικές της κυβέρνησης σε κάθε τομέα υπερασπίστηκε στη συνέντευξη Τύπου της 82ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποσχόμενος ελαφρύνσεις από το 2019 κι έπειτα –«όταν θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος»-.

Βέβαια, εν αντιθέτει με τα λεγόμενα του και πέρσι και πρόπερσι, αυτή τη φορά όχι μόνο δεν μίλησε για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχουν «άλλοι πολύ πιο άδικοι φόροι». Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει το γεγονός ότι δεσμεύτηκε για διανομή μερίσματος στους πιο αδύναμους οικονομικά, ενώ ξέκοψε συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Τέλος, υπερθεμάτισε για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο λέγοντας πως «ανήκει στην ακροδεξία» και άφησε αιχμές για τα στελέχη της ΝΔ που προέρχονται από τον ΛΑΟΣ.

Αναλυτικά οι απαντήσεις του πρωθυπουργού…

«Ελαφρύνσεις των φτωχότερων από το 2019»

«Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δεν ανήκει στην κατηγορία που ευθύνονται για την πορεία της χώρας στη χρεοκοπία. Βασική επιδίωξη να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας. Δεν μπορούμε όμως να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε μια μεγάλη πραγματικότητα. Για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε προοπτική για το μέλλον, πρέπει να φύγουμε από αυτή την 7ετία σκληρής επιτροπείας. Με διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και με μια ισορροπία στο μίγμα πολιτικής, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην απόδοση της ελληνικής οικονομίας, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, να ολοκληρώσουμε το τρίτο πρόγραμμα και να βρεθούμε σε διαφορετικό περιβάλλον.

Το γεγονός ότι είχαμε μια υπεραπόδοση έναντι στόχων το 2016 και 2017. Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τα κακώς κείμενα, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε. Να δημιουργούμε το δημοσιονομικό πρόγραμμα που θα μας δώσει τη δυνατότητα από το 2019 να προβούμε σε διορθώσεις που θα ελαφρύνουν εκείνους που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο. Και η πλειοψηφία έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτός είναι ο δρόμος και ότι θα τον περπατήσουμε μαζί. Αναφέρθηκα στο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από την προοπτική της οικονομίας. Κι αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο, έχει συνυπολογιστεί με τους εταίρους μας που είναι αυστηροί. Έχει καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο.

Θα έχουμε τον χώρο για να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις, πέραν αυτών που έχουμε ήδη προβεί. Των αντιμέτρων για το 2019-2020. Το 2016 είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση. Το πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη που μας βοήθησε να αντισταθούμε και στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Τα δημοσιονομικά το 2017 είναι θετική, έχουμε και υπέρβαση στο 1 δισ. το επτάμηνο αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί το επόμενο διάστημα. Βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύνατους».

«Κάτι σημαντικό θα έγραψα που ενόχλησε τόσους πολλούς

«Το άρθρο (σ.σ. για τον Ανδρέα Παπανδρέου) δημιούργησε θόρυβο. Υπερβολικές οι αντιδράσεις. Δέχτηκα επιθέσεις, κάτι σημαντικό θα έγραψα που ενόχλησε τόσους πολλούς. Όποιος το διάβασε, κατάλαβε, ότι οι διαφορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Αυτό που ενόχλησε είναι η παράγραφος για την ομοιότητα της περιόδου της πολιτικής αλλαγής του 1981, και αυτής του 2015 και έπειτα. Και αναφερόμουν στον συστημικό φόβο. Στο φόβο ενός συστήματος εξουσίας, ενός κατεστημένου διαπλοκής που έχει ευθύνη για τη χρεοκοπία, απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και πείθει τον λαϊκό παράγοντα.

Ο φόβος απέναντι στα συνθήματα για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Εμείς πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα. Αν εγώ έχω μια φιλοδοξία δεν είναι να αντιγράψω, αλλά να καταφέρω εγώ σε ένα χρόνο από τώρα να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα έχει βγάλει τη χώρα από μια περιπέτεια στην οποία άλλοι την έβαλαν. Και να είμαι εγώ αυτός επικεφαλής μιας κυβέρνησης που θα επουλώσει τις πληγές της χώρας. Εμείς αυτοί που θα αρχίσουμε να θέτουμε τις βάσεις ενός νέου μοντέλου υγιούς για τη λειτουργία της οικονομίας».

«Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς το ΔΝΤ»

«Θα τρέξουμε γρήγορα, καθώς η τρίτη αξιολόγηση έχει εφαρμοστικά ζητήματα. Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ στον βαθμό που τηρεί τα συμφωνηθέντα, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό που δεν μπορούμε να είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από το πρόγραμμα. Το γεγονός ότι διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο για την Ευρώπη, με την Ελλάδα να έχει άποψη, θέση και διαμορφώνει συμμαχίες όπως διαπιστώσατε με την επίσκεψη Μακρόν. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι μια επιτυχία όχι μόνο για την Ελλάδα άλλα για την Ευρώπη».

«Να οικοδομήσουμε την επόμενη μέρα»

«Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες. Εδώ και 7 χρόνια… Οι αποφάσεις πρέπει να συμφωνούν με τους εταίρους σε ένα πλαίσιο αυστηρής επιτροπείας. Δεν είναι εύκολο να κριθεί μια κυβέρνηση που λειτουργεί σ’ αυτές τις συνθήκες. Είναι προφανές ότι πολλές φορές, είχαμε την εντύπωση ότι θα ολοκληρώσουμε πιο γρήγορα τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, όμως καθυστερούσαμε. Πολλές φορές πιστεύαμε ότι για πράγματα αυτονόητα δεν θα είχαμε προβλήματα, όμως έπαιρναν πίσω τις υποσχέσεις και μας εξέθεταν. Είναι πραγματικότητα που ζούμε αυτά τα χρόνια.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, έχουν γίνει αστοχίες, λάθη όμως κατά την εκτίμησή μου έχουμε καταφέρει πάρα πολλά πράγματα που σ’ αυτές τις συνθήκες δεν ήταν εύκολα να επιτευχθούν. Έχουμε μπροστά μας την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και τη μεγάλη συζήτηση για το πως θα οργανώσουμε το μέλλον. Πως θα δημιουργήσουμε μια προοπτική σ’ αυτούς που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο απ’ όλους. Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για τους συνταξιούχους και πράγματι δεν είναι καθόλου ευχάριστη η θέση όταν κανείς συζητά για το πως μειώθηκαν οι συντάξεις και εμείς δεν καταφέραμε να τις επαναφέρουμε.

Ακόμα και όταν οι πιστωτές μας ήρθαν με μια άποψη τελείως παράλογη που αναγκάστηκαν να δεχθούμε για μια μείωση 18%, με ισόποσες παροχές σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τη νέα γενιά. Για τις 400 χιλιάδες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Να μιλήσουμε για νεανική επιχειρηματικότητα. Ήρθαμε και αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για την έρευνα στο 1%. Εξαντλήσαμε τις δυνατότητες που έχουμε. Αυτά που ανακοίνωσα χθες, τη δυνατότητα νέοι επιχειρηματίες να έχουν πλήρη επιδότηση της πρώτης πρόσληψης. Αυτό που ετοιμάζουμε τώρα για ένα ταμείο μικροπιστώσεων που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να ξεκινήσει τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα.

Να αλλάξουμε την ατζέντα της συζήτησης. Οι πληγές είναι μεγάλες, αλλά πρέπει να οικοδομήσουμε την επόμενη μέρα».

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας μας, το φθινόπωρο του 2019»

«Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε και αν πιστεύαμε ότι για τον ελληνικό λαό τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν στην θέση μας ήταν κάποιοι άλλοι, δεν θα είχαμε μπει καν στη διαδικασία καν να πιουμε αυτό το πικρό ποτήρι.

Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και από ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας μας, το φθινόπωρο του 2019. Από κει και πέρα νομίζω ότι αυτή τη φορά έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες να αμυνθούμε σε παράλογες απαιτήσεις.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και την επιμονή της στις απαραίτητες προϋποθέσεις. Έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και είμαι αισιόδοξος ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της».

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε την άποψη του λαού»

«Δεν πρέπει να κρύβεται κανένας πίσω από το δάχτυλο του. Στην περίοδο πριν από τις εκλογές του 2015 σε αυτή την αίθουσα είχα με πάθος και ορμή υπερασπιστεί μια πολιτική ενάντια στην λιτότητα που πιστεύω με πάθος και σήμερα.

Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν πάλεψα εγώ προσωπικά και όλοι οι υπουργοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πάθος γι’ αυτή την πολιτική;

Υπήρξαν πολλοί που μας κατηγορούσαν για το αντίθετο. Πρέπει να αποφασίσετε για ποιο πράγμα ακριβώς θα κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μας κατηγορείτε λοιπόν επειδή οδηγήσαμε την χώρα στα άκρα γιατί θέλαμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας ή ότι δεν είπαμε την αλήθεια στον λαό και κατάπιαμε τα μνημόνια αμάσητα;

Πιστεύω στην Ευρώπη της δημοκρατίας και πιστεύω ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την δημοκρατία και την επιλογή των πολιτών, η οποία είναι και διέξοδος μερικές φορές. Αν δεν είχαμε κάνει το δημοψήφισμα δεν θα είχαν φανεί ρωγμές στην Ευρώπη. Την άποψη ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την άποψη του λαού τόσο για την Ευρώπη όσο και για το εσωτερικό».

«Υπάρχουν άλλοι φόροι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ»

«Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση αναδιάρθρωσης στον φόρο του ΕΝΦΙΑ, η οποία όμως δεν ήταν αναδιάρθρωση με βάση το τελικό πόσο που πρέπει να παραμείνει σταθερό. Αλλά ήταν μια αναδιάρθρωση στο εσωτερικό του φόρου με μειώσεις για το 40% των φορολογούμενων, για το 30% έμεινε σταθερός ο φόρος και ένα 30% είδε μια επιδείνωση. Υπήρξε μια ανακατανομή. Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει για την μείωση της συνολικής επιβάρυνσης στους πολίτες.

Σε ότι αφορά την προοπτική και την επόμενη ημέρα, το που θα κατανείμουμε τον δημοσιονομική ελάφρυνσης. Κριτήριο μας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί υπάρχουν και άλλοι φόροι που είναι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ. Γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος για την μικρή περιουσία αλλά για την μεγάλη περιουσία δεν είναι».

«Ο διαγωνισμός θα γίνει, τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια»

«Μίλησα με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια πέρσι τέτοιο καιρό, χωρίς να έχω διάθεση να προκαταβάλω αποφάσεις. Ήταν νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι αυτός ο νόμος ισχύει και σήμερα. Δεν εξέπεσε από την απόφαση. Υπήρξε μια οριακή απόφαση σε ότι αφορά το γεγονός ότι τη διαγωνιστική διαδικασία δεν την διενήργησε το ΕΣΡ εξαιτίας του μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, με όσα μεσολάβησαν. Την άσχημη στιγμή με την κα. Τσικρίκα, την άσχημη στιγμή να βρίσκεσαι απέναντι στην ειλικρινή αγωνία των εργαζομένων, ένα χρόνο μετά πιστεύω ότι έχουμε δικαιωθεί. Ο νόμος ισχύει το ΕΣΡ συγκροτήθηκε και αποφάσισε να διενεργήσει το διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός θα γίνει, τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια, οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν και αυτό θα συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ενημέρωσης όσο και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Βασική στόχευση ήταν και παραμένει η δημιουργία σταθερού πλαισίου που θα αποκαθιστά στρεβλώσεις. Μπορεί να κάναμε λάθη αλλά κρινόμαστε από τις προθέσεις μας και το αποτέλεσμα.

Στο θέμα της Δικαιοσύνης, υπάρχουν προβλήματα που τα καταλαβαίνουμε όλοι. Αδυναμία των λειτουργών να ανταποκριθούν στους χρόνους για να λειτουργήσει ομαλά το σύστημα. Όπως κι εγώ, δεν μπορώ να πω ότι όλοι οι μηχανικοί είναι άμεμπτοι το ίδιο συμβαίνει και στη δικαιοσύνη. Θελουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, όχι στοχοποιώντας αποφάσεις, αλλά δημιουργώντας θεσμικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε κακώς κείμενα. Συζήτηση που πρέπει να γίνει νηφάλια. Να βρούμε τον τρόπο να κερδίσει η Δικαιοσύνη την εμπιστοσύνη του πολίτη.

Εμείς λειτουργούμε θεσμικά και όταν συμφωνούμε και όταν διαφωνούμε με αποφάσεις. Το δικαίωμα στην κριτική είναι αναφαίρετο. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αφήσουμε την Δικαιοσύνη να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές και διεργασίες για να ανακτήσει αξιοπιστία και όταν λέμε ότι τις σεβόμαστε να μην είναι α λα καρτ. Να τη σεβόμαστε συνολικά, σε όλες τις εκδοχές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα