Ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο για τη FIFA

Μέχρι και τον Μάιο του 2015, ουδείς τολμούσε να αμφισβητήσει την ακεραιότητα της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των συντελεστών της. Οι «σκιές» για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022, σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα, είχαν κάνει την εμφάνισή τους, κανείς ωστόσο δεν ήταν σε θέση να διανοηθεί όσα θα ακολουθούσαν. Η έρευνα του FBI και η έφοδος σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης, όπου συνελήφθησαν δεκάδες αξιωματούχοι της FIFA με την κατηγορία του χρηματισμού και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αποτέλεσε την αρχή του τέλους για όσα θεωρούσαμε ως δεδομένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Από τότε άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και βγήκαν από μέσα όλες οι θύελλες. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών και συνεργάτες συνέθεσαν ένα ψηφιδωτό, το οποίο θύμιζε περισσότερο εγκληματική οργάνωση, παρά ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Μπλεγμένος σε όλο αυτό το στόρι φέρεται να είναι και ο Ελβετός Σεπ Μπλάτερ, ο επί πολλά χρόνια επικεφαλής της FIFA. Αρχικά ακυρώθηκαν οι εκλογές που μόλις το καλοκαίρι είχε κερδίσει, ανανεώνοντας τη θητεία του και ακολούθως παραπέμφθηκε, όπως και ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, από τη θέση του.
Όπως αποδεικνύεται, οι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είχαν απλωθεί σε τόσο ευρύ επίπεδο, που θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν ποτέ θα καταστεί δυνατό να διαλευκανθεί εξ ολοκλήρου το σκάνδαλο και τα παρακλάδια του. Όπως μετέδωσε το BBC, ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Ζοάο Χαβελάνζ, αποκάλυψε νέα υπόθεση με δωροδοκία ύψους 100 εκατ. δολαρίων από εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ, για την οποία ελέγχεται από το FBI και ο Σεπ Μπλάτερ, ως βασικός πρωταγωνιστής.
Το FBI μελετάει τον ρόλο του Ελβετού σε σκάνδαλο δωροδοκίας ύψους 100 εκατ. δολαρίων, τα οποία δόθηκαν από την αθλητική εταιρεία μάρκετινγκ ISL στα υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA, Ζοάο Χαβελάνζ και Ρικάρντο Τεϊσέιρα, για την εξασφάλιση ιδιαίτερα επικερδών τηλεοπτικών και εμπορικών συμφωνιών. Ο πρώην πρόεδρος της FIFA φέρεται να «καίει» τον Μπλάτερ, αποκαλύπτοντας ότι ο ισχυρός άνδρας της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας γνώριζε τα πάντα και ήταν ενήμερος σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε να κερδίσει πολλά από την όλη διαδικασία, τόσο σε επίπεδο επανεκλογής του όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο Μπλάτερ φέρεται να επέτρεπε στον δωροδοκημένο Τεϊσέιρα να πάρει μέρος στις ψηφοφορίες για τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το σενάριο περί χρηματισμού όσων είχαν δικαίωμα ψήφου στην ανάθεση των δύο διοργανώσεων.
Παράλληλα, Μπλάτερ και Πλατινί φέρονται να είχαν συνδιαλλαγές οικονομικού περιεχομένου, για τις οποίες ελέγχονται από το FBI και τις ελβετικές αρχές, ενώ έχουν ήδη παραπεμφθεί προσωρινά από τα αξιώματά τους, έως ότου αποδειχθεί εάν υπήρξε κάτι το παράνομο. Οι δύο μέχρι πρότινος ισχυροί άνδρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου κατηγορούνται για χρηματισμό και, πιο συγκεκριμένα, βάσει του κατηγορητηρίου, ο Μπλάτερ φέρεται να έδωσε 1,9 εκατ. ευρώ στον Πλατινί, προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις εκλογές για την προεδρία της FIFA, ώστε ο Ελβετός να ανανεώσει τη θητεία του. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Γάλλος παράγοντας και πρώην σπουδαίος διεθνής ποδοσφαιριστής, το ποσό αυτό αφορά την αμοιβή του για ως συμβούλου του Σεπ Μπλάτερ. Ωστόσο, ακόμη και να αποδειχθεί στο δικαστήριο ο ισχυρισμός του, δεν έχουν εκδοθεί παραστατικά από καμία πλευρά, γεγονός που παραπέμπει σε φοροδιαφυγή και κρυφά κονδύλια.
Σε κάθε περίπτωση, η FIFA έχει περιέλθει στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Μεγάλοι σπόνσορες εκδήλωσαν την επιθυμία να αποσύρουν τις χορηγίες τους, διότι μέσω του διασυρμού από το σκάνδαλο, «μαυρίζει» και το δικό τους όνομα. Απαίτησαν από τη FIFA να αποσυρθεί ο Μπλάτερ, κάτι το οποίο έγινε, αλλά παρά τη θέληση του Ελβετού. Παρ’ όλα αυτά, τα καθημερινά σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια έχουν προκαλέσει μία άνευ προηγουμένη κατάσταση, η οποία είναι άγνωστο αν θα κατευναστεί μετά τις επικείμενες εκλογές και την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα