Ελεύθερος με εγγύηση 500.000 ευρώ ο Μ. Ματαντός

Με εγγύηση 500.000 ευρώ αφέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ελεύθερος μετά την ολοήμερη απολογία του στους ανακριτές διαφθοράς, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση με τις μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal που κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Έδωσε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα της ανάκρισης και τα οποία αφορούν στη διακίνηση μαύρου χρήματος, ενώ παράλληλα με την δια ζώσης απολογία του στους δυο ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Ι. Σταυρόπουλο κατέθεσε και απολογητικό υπόμνημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία του ο Μ. Ματαντός, αρνήθηκε τις κατηγορίες και φέρεται να υποστήριξε πως όλες οι χρηματικές καταβολές έγιναν με εντολές των Γερμανών της Ferrostaal, χωρίς όμως ο ίδιος να γνωρίζει τους πραγματικούς σκοπούς τους, για ποιο λόγο δηλαδή καταβάλλονταν τα χρήματα! Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος δεν κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα αν και φέρεται να εισφέρει στοιχεία στην ανάκριση για διακίνηση χρήματος μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο για την προμήθεια των υποβρυχίων.

Επιπλέον, φέρεται να αντίκρουσε τα όσα έχουν υποστηρίξει για τον ίδιο στις απολογίες τους οι Σωτήρης Εμμανουήλ, πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, και ο Γιάννης Μπέλτσιος, πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και συγκεκριμένα με «ύποπτες πληρωμές» στην Ελλάδα που έχει δημοσιεύσει το περιοδικό «Spiegel» οι μίζες ξεπερνούν το αστρονομικό ποσό των 55 εκατ. ευρώ!

«Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 70 η Ferrostaal διατηρούσε επιχειρηματικές σχέσεις με το διωκόμενο Ματαντό, ένα ανεξάρτητο εφοπλιστή που φέρονταν να ελέγχει οικονομικά την εταιρεία MIE, η οποία είχε έδρα τον Παναμά και είχε υποκατάστημα στην Ελλάδα με την επωνυμία ΜΙΕ Πειραιώς» αναφέρεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί στην εισαγγελία του Μονάχου για τις δωροδοκίες της γερμανικής εταιρείας σε αξιωματούχους ανά το κόσμο με σκοπό την προώθηση των οπλικών της συστημάτων.

«Η ΜΙΕ ήταν δυνάμει συμβάσεων από το έτος 1987 ο επίσημος αντιπρόσωπος της Ferrostaal για τον τομέα των πολεμικών σκαφών στην Ελλάδα. Βάση αποτελούσε μαι σύμβαση, η οποία εγγυόνταν στη ΜIE μηνιαίες πληρωμές. Επίσης υπήρχαν ακόμη δυο ουσιαστικά ταυτόσημες συμβάσεις, μια για την κατασκευή νέων υποβρυχίων καθώς και για την επισκευή παλαιών υποβρυχίων στην Ελλάδα» προσθέτουν οι Γερμανοί εισαγγελικοί λειτουργοί σε σχετικό πόρισμά τους.

Πάντως, η κατάθεσή που έδωσε στην εισαγγελία του Μονάχου ο Μ. Ματαντός ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τον ρόλο Γιάννη Μπέλτσιου, άλλοτε στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος πριν από περίπου μια εβδομάδα.

Είχε αναφέρει για τον Γ. Μπέλτσιο ο κατηγορούμενος Μ. Ματαντός. «Εμάς της ΜΙΕ, μας ζητήθηκε αν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε κάτι στον κ. Μπέλτσιο, το οποίο και πράξαμε… Πλήρωσα στον κ. Μπέλτσιο, γύρω στον Μάρτιο του 2000, ένα εκατομμύριο ευρώ. Νομίζω ότι αυτό το ποσό το πλήρωσα σε δραχμές, δεν θυμάμαι αν ήταν με επιταγή ή μετρητά… Δεν μου είπαν γιατί ο κ. Μπέλτσιος έλαβε αυτά τα χρήμα. Πιστεύω ότι ήταν η αμοιβή του για μια πετυχημένη δουλειά».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα