Ελεύθερος με εγγύηση €50.000 ο Τραυλός

Πρόσωπο με πρόσωπο με τους ανακριτές κατά της διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Ι. Σταυρόπουλο βρέθηκε σήμερα, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας Σπυρίδων Τραυλός, ο οποίος τελικά αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στους ανακριτές για τα χαμένα αντισταθμιστικά ύψους  περίπου 72 εκατ. ευρώ στην υπόθεση των υποβρυχίων, τα οποία έμειναν ανεκτέλεστα, προβάλλοντας ωστόσο τον ισχυρισμό ότι από τα έργα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στην αγορά των υποβρυχίων εκτελέστηκαν κανονικά και υπήρξαν κερδοφόρα για το ελληνικό Δημόσιο.

Ο Σπ. Τραυλός είναι ο πρώτος αξιωματούχος του περιβάλλοντος Παπαντωνίου που έρχεται αντιμέτωπος με τους ανακριτές που ερευνούν προγράμματα εξοπλιστικών.  Βασικό ζητούμενο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι να διαπιστωθεί αν τα χρήματα των αντισταθμιστικών που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ διοχετευτήκαν ως μίζες σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Μάλιστα για τις ανάγκες της έρευνας τους οι ανακριτές έχουν προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Έχουν λάβει δε κατάθεση από την σύζυγο του πρώην υπουργού, Ρούλα Κουράκου, τους κουμπάρους τους Γιώργο και Ιουλία Κανδαλέπα. Επίσης, έχουν  αποστείλει στις ελβετικές δικαστικές αρχές αίτημα δικαστικής συνδρομής ζητώντας να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί τους.

Οι Έλληνες ανακριτές στο αίτημά τους ανέφεραν πως υπάρχουν «βάσιμες υπόνοιες» ότι ο πρώην υπουργός έχει δωροδοκηθεί από τη γερμανική εταιρεία HDW/Ferrostal προκειμένου αυτή να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου «Ποσειδών» 209. Πρόκειται για τη σύμβαση που υπογράφτηκε από τον Σπ. Τραυλό, υπό την ιδιότητα του γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από εξουσιοδότηση του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου.

 

Το ΣΔΟΕ

Στο πολυσέλιδο πόρισμά του, πάντως, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) που είχε ερευνήσει την υπόθεση διαπιστώνει πως αντισταθμιστικά έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ για δυο συμβάσεις των υποβρυχίων δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Πρόκειται για έργα τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στις συμβάσεις Α/Ω, οι οποίες αποτελούν απόρροια των κύριων συμβάσεων12Β/2000 και 21Β/2002 και αφορούν την κατασκευή υποβρυχίων τύπου 214 και 209.

Στη σύμβαση 08/2000 προβλέπονταν έργα ύψους 281.838.305 ευρώ . Σύμφωνα με το πόρισμα «Το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων της Σύμβασης Α/Ω με αριθμό 08/2000, ανέρχεται στα 239.998.675 ευρώ (σε σύνολο: 281.838.305 ευρώ)».

Συγκεκριμένα, η πρώτη σύμβαση αφορά την περίοδο που υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και γραμματείες εξοπλισμών οι Γιάννης Σμπώκος και Σωτήρης Εμμανουήλ. Ο τελευταίος είχε υπηρετήσει επί θητείας Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τον περασμένο Ιανουάριο είχε κριθεί προφυλακιστέος από τους ανακριτές για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριο φέρεται να έχει διακινήσει μίζες 24 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ φέρεται ο ίδιος να έχει λάβει μίζα ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον Γιάννη Σμπώκο εκτίει στις φυλακές Κορυδαλλού κάθειρξη 16 ετών που του επέβαλλε πριν από περίπου ένα χρόνο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που εκδίκασε την υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» από τα εξοπλιστικά. Ακόμη, ο Γ. Σμπώκος έχει προφυλακιστεί και για άλλη υπόθεση εξοπλιστικών που ερευνά η ελληνική δικαιοσύνη. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη σύμβαση (21Β/2002) αυτή είχε ως αντικείμενο την ανάθεση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., τον εκσυγχρονισμό και την γενική επισκευή τριών συν ένα (3+1) υποβρυχίων κλάσεως Ποσειδών τύπου 209.

Η σύμβαση αυτή προσδιορίστηκε στο ποσό των 826.173.947 ευρώ και την υπόγραψαν, ο Σπυρίδων Τραυλός για λογαριασμό του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ και ο Σωτήριος Εμμανουήλ για λογαριασμό των Ελληνικών Ναυπηγείων. Από το πόρισμα του ΣΔΟΕ προέκυπτε ότι το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων της Σύμβασης Α/Ω με αριθμό 13/2002, ανερχόταν στα 72.654.175 ευρώ!

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα