Ελεύθερος χωρίς κανέναν όρο o Καπελέρης

Ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο αφέθηκε μετά την απολογία του στους ανακριτές διαφθοράς Ι. Παπακώστα και Δημ. Καβαλάρη ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπελέρης. Ο κ. Καπελέρης κατηγορείται για απιστία στην υπηρεσία αφού φέρεται να μην διενήργησε έλεγχο για τους 2.062 καταθέτες της επίμαχης λίστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία του ο Ιω. Καπελέρης επανέλαβε πως πήρε εντολή από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να ελέγξει το φορολογικό προφίλ 10 ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και πως ουδέποτε πήρε εντολή να κάνει φορολογικό έλεγχο. Μάλιστα, όπως τόνισε στη σύσκεψη που έγινε στις 24/1/2011 με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού, ο κ. Παπακωνσταντίνου τους είπε ότι θα γίνει έλεγχος αλλά θα τους ενημερώσει εκείνος για το ποια υπηρεσία θα τον διεξάγει.
Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Καπελέρης δια των συνηγόρων του Μαρίας Παπαμιχαλοπούλου και Γιάννη Μαντζουράνη, υποστηρίζει ότι «δεν έλαβε ποτέ εντολή από τον υπουργό για να κάνει φορολογικό έλεγχο κανενός προσώπου. Έλαβε εντολή να ελέγξει το φορολογικό προφίλ 10 και μόνον προσώπων με μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς να του γνωστοποιηθεί το ποσό των καταθέσεων και το όνομα της τράπεζας. Επίσης δεν του αναφέρθηκε ποτέ η ύπαρξη ή όχι λίστας καταθετών.

Λίγες μέρες μετά έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του υπουργού και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων όπου εκεί για πρώτη φορά άκουσε για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ. Εκεί αποφασίστηκε να ελεγχθούν όλα τα ονόματα της σχετικής λίστας. Ο υπουργός όμως είπε ότι θα αποφασίσει ποια υπηρεσία θα διενεργήσει τον έλεγχο, αν θα είναι το ΣΔΟΕ, ειδικά κλιμάκια ελέγχου ή η εφορία μεγάλου πλούτου. Τον Μάρτιο του 2011 αποχώρησε από το ΣΔΟΕ χωρίς να του έχει δοθεί καμία εντολή σχετικά με το θέμα αυτό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα