Ελληνική επιστροφή στις αγορές με βοήθεια από Moody’s «βλέπει» το Reuters

Tο ράλι των ελληνικών ομολόγων μπορεί να έχει συνέχεια μετά την αναμενόμενη ανακοίνωση της έκθεσης του οίκου αξιολόγησης Moody’s, διευκολύνοντας την επάνοδο της χώρας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, αναφέρει το Reuters

Τράπεζες όπως η RBS προβλέπουν ότι η Moody’s θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας κατά δύο βαθμίδες, ευθυγραμμιζόμενος με την S&P και την Fitch, βοηθώντας τα σχέδια της Αθήνας για την πρώτη έκδοση ομολόγου μετά το 2010 και δύο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση μέρους τους χρέους της.

«Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη του τέλους της κρίσης χρέους στην Ελλάδα», είπε ο Jason Manolopoulos, στην Daromeus Capital, εταιρία διαχείρισης διαθεσίμων που διακρατεί ελληνικά ομόλογα.

Η Ελλάδα προσέλαβε την Πέμπτη ομάδα τραπεζών για την έκδοση ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ πενταετούς διάρκειας, σύμφωνα με την IFR Markets, υπηρεσία ειδήσεων και ανάλυσης αγοράς της Thomson Reuters.

Η έκδοση αναμένεται κάποια στιγμή μέσα στο μήνα, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η Ελλάδα αξιολογείται με «Caa3» από την Moody’s, εννέα βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία (investment grade). H Standard and Poor’s και η Fitch την αξιολογούν με B+, έξι βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία.

«Η αναμενόμενη αναβάθμιση, και η επακόλουθη έξοδος της Ελλάδας, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων», είπε ο Christian Lenk, υπεύθυνος στρατηγικής στην DZ Bank, προβλέποντας υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου κάτω από το 6%.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς διαμορφωνόταν την Παρασκευή στο 6,12%.

Πτώση αποδόσεων στην περιφέρεια της ευρωζώνης

Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχωρούσε 8 μονάδες βάσης στο 3,90%, σε νέο ρεκόρ τετραετίας. Το ισπανικό και ιταλικό 10ετές ομόλογο υποχωρούσαν δύο μονάδες βάσης στο 3,21% και 3,24%, αντίστοιχα. Η απόδοση του αντίστοιχου ιρλανδικού ομολόγου υποχωρούσε 5 μονάδες βάσης στο 2,97%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα