ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Τα 5 must για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ενεργειακού τομέα

Από ένα συνέδριο που είχε ως κεντρικό πυρήνα διαλόγου την ανάγκη αναδιαμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμμετείχαν top εγχώρια και διεθνή ονόματα από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό κόσμο, δεν θα μπορούσε να λείπει ο όμιλος των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ. Πολλώ δε μάλλον δεν γινόταν να μην εκπροσωπηθεί σε υψηλό επίπεδο και καταθέτοντας βαριά ατζέντα προτάσεων.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Εν προκειμένω, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. και γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, βρέθηκε στο βήμα του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, και περιέγραψε τους 5 βασικούς άξονες προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού ενεργειακού τομέα και να ενδυναμωθεί η θέση της Ελλάδας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτοί είναι:

1] Η επιτάχυνση και η αποφασιστικότητα σε θεσμικές διαδικασίες (αδειοδοτήσεις, προκηρύξεις, νομοθετήσεις κ.λπ.).

2] Η σταθερότητα του ρυθμιστικού, αδειοδοτικού και φορολογικού πλαισίου που απαιτούνται λόγω του είδους και της μακρόχρονης διάρκειας των επενδύσεων.

3] Η προσαρμοστικότητα που πρέπει να επιδείξουν οι εταιρείες αναφορικά με τη λήψη αποφάσεων.

4] Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που συνδυαστικά με την πολιτική σταθερότητα μόνο θετικά μπορούν να επιδράσουν, σε μια αγορά όπου το κόστος χρήματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα.

5] Η εστίαση στην ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού και της τεχνογνωσίας που απαιτείται σε θέματα εμπορικής διαχείρισης και διασυνοριακού εμπορίου στο πλαίσιο μιας απελευθερωμένης ανοικτής αγοράς, παροχή ολοκληρωμένων ενεργειακών λύσεων και ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών (βλ. χρηματιστήριο ενεργειακών προϊόντων).

Αναφερόμενος στις συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια, αλλά και στις ενεργειακές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, ο αναπληρωτής CEO της ΕΛ.ΠΕ. είπε μεταξύ άλλων ότι η εγχώρια αγορά ενέργειας, εκτός από την στρατηγική της σημασία και τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχει, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς τομείς της χώρας με συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ ετησίως, συνεισφέρει καθοριστικά στο ΑΕΠ και στο εμπορικό ισοζύγιο με σημαντικές εξαγωγές, ενώ απασχολεί έμμεσα περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛ.ΠΕ. και γενικού διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών Ομίλου, Ανδρέα Σιάμισιη, στο 28ο ετήσιο Συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας»

Επικαλούμενος στοιχεία της Ε.Ε., ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι σε σχέση με το 2005 η συνολική ζήτηση ενεργειακών προϊόντων στην Ελλάδα αναμένεται μέχρι το 2050 να υποστεί σημαντική μείωση της τάξης του 40%, παρά την προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη κατά την ίδια περίοδο. Η πρόβλεψη αυτή δημιουργεί διαφορετικά δεδομένα που καθορίζονται από τεχνολογικές εξελίξεις, πρωτοβουλίες εξοικονόμησης ενέργειας και αλλαγή συνηθειών σε επίπεδο καταναλωτών. Αντίστοιχα,  οι εξελίξεις στο θέμα του μείγματος παραγωγής είναι ακόμη πιο σημαντικές, καθώς επηρεάζονται μεταξύ άλλων και από τη προσπάθεια για μείωση των ρύπων (3D) και προβλέπουν α) σταδιακή απομάκρυνση των λιγνιτικών μονάδων από το μείγμα, β) αύξηση των ανανεώσιμων πηγών, αλλά και γ) διατήρηση των υγρών καυσίμων ως την βασικότερη πηγή ενέργειας στην εγχώρια αγορά.

Προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία

Σύμφωνα, πάντα, με το υψηλόβαθμο στέλεχος των ΕΛ.ΠΕ., ο κλάδος διύλισης ήταν και θα παραμείνει ένας σημαντικός ενεργειακός πυλώνας για την χώρα προσφέροντας προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα και σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Χαρακτηριστικό της συνεισφοράς του Τομέα Διύλισης στην ελληνική Οικονομία είναι ότι, βάσει προ δύο ετών μελέτης του ΙΟΒΕ, τα πετρελαιοειδή κατέχουν σταθερά την 1η θέση στις εξαγωγές του κλάδου μεταποίησης (σ.σ. αξία 7,5 δισ. ευρώ ετησίως), την ώρα που η συνολική αξία παραγωγής φτάνει στα 14,3 δισ. ευρώ. Ο κλάδος ενισχύει το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου κατά 5,1 δισ., προκαλεί προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία ύψους 722 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ απασχολεί 4.100 άμεσα εργαζόμενους και επενδύει σταθερά σε καινοτομία, έρευνα, εκπαίδευση και συνεχή κατάρτιση. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα έχει πλέον καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα  εισαγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου της ΝΑ Μεσογείου, από όπου εξάγονται ετησίως στην Ευρώπη ή στις κοντινές αγορές, συνολικά, περισσότεροι από 15 εκατ. ΜΤ προϊόντων πετρελαίου. Παράλληλα, η Ελλάδα με το φυσικό της πλεονέκτημα των παράκτιων διυλιστηρίων, τις σημαντικές επενδύσεις σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και μονάδες, αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ενεργειακής αλυσίδας όχι μόνο σαν διαμετακομιστικός κόμβος, αλλά και ενισχύοντας την τοπική βιομηχανία και οικονομία.

Ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η υψηλή φορολογία στην τιμή πώλησης των υγρών καυσίμων που ανέρχεται περίπου στο 70% της τελικής τιμής, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εμφανίζεται ως η 3η πιο ακριβή χώρα στο κόστος της απλής αμόλυβδης 95 οκτανίων, ενώ χωρίς την επιβολή φόρων η χώρα μας θα περιοριζόταν στην 11η θέση στην Ευρώπη των 28.

Διαμετακομιστικός ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Ο αναπληρωτής CEO της ΕΛ.ΠΕ. εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος και πύλη εισόδου ενεργειακών προϊόντων στην Ε.Ε. καθώς, όπως είπε, «κατέχει στρατηγική και προνομιούχο θέση γεωγραφικά και αποτελεί μια ασφαλή και σταθερή χώρα, γεγονός που της δίνει την δυνατότητα να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο στις ροές ενεργειακών προϊόντων και στις εναλλακτικές οδεύσεις προς την Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη και την αυξανόμενη σημασία του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα».

Ήδη, από την δεκαετία του 1990 η Ελλάδα προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις και στις απαιτούμενες υποδομές σε αγωγούς για ρωσικό και στην συνέχεια αζέρικο αέριο, αναγνωρίζοντας την σημασία του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα. Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν αυτή την αγορά ακόμη πιο σημαντική, γεγονός που φαίνεται από το μεγάλο ενδιαφέρον σε έργα αγωγών που είναι υπό κατασκευή, ή υπό εξέταση, με σημαντικότερο τον αγωγό TAP, ο οποίος θα προσθέσει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην αγορά της Ιταλίας και της Κεντρικής Ευρώπης.

Αντίστοιχα, η αναβάθμιση του αποθηκευτικού και διαμετακομιστικού δυναμικού της Ρεβυθούσας, αλλά και οι πιθανότητες για άλλου είδους επενδύσεις όπως το FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης), ή η χρήση παλαιών φυσικών αποθηκευτικών χώρων (reservoir storage) είναι πιο επίκαιρες πλέον, καθώς οι ποσότητες φυσικού αερίου που διαφαίνεται να είναι διαθέσιμες στην ΝΑ Μεσόγειο ανοίγουν καινούργιες δυνατότητες. «Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει σε μια φυσική και εμπορική περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, με ποσότητες που μπορεί να ξεπεράσουν τα 25 bcm ετησίως», δήλωσε με έμφαση ο κ. Σιάμισιης.

Ευκαιρία η «έκρηξη» των ΑΠΕ

Αναφερόμενος στους ενεργειακούς πόρους και το δυναμικό της χώρας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία ώστε να επωφεληθεί από την «έκρηξη» των ΑΠΕ καθώς θα προσελκύσουν έναν σημαντικό επενδυτικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ εντός της επομένης τριετίας και άλλα 5 δισ. ευρώ τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας –συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου υδροηλεκτρικού δικτύου– αντιπροσωπεύουν μόλις το 30% της προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά, έναντι στόχου 40% για το 2020, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει άμεσα στην κατασκευή μονάδων για άλλα 1.200-1.600 MW από ΑΠΕ. Παράλληλα, θα πρέπει να αναπτυχθούν και οι υποδομές αποθήκευσης και διαχείρισης για την παραγόμενη ενέργεια.

Εκτός όμως από την μεγάλη ευκαιρία που αποτελεί η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, υπάρχει και η πρόκληση της αξιοποίησης πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛ.ΠΕ.. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει προχωρήσει με πιο τολμηρά βήματα τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια για ουσιαστική έρευνα και αξιοποίηση του δυναμικού της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, με πιο πρόσφατες τις διακηρύξεις για υποβολή προσφορών για τις περιοχές στην Κρήτη και το Ιόνιο πέλαγος. «Παρόλο που είναι αδύνατον για κάποιον να προεξοφλήσει τα αποτελέσματα, οι πρωτοβουλίες αυτές και το ενδιαφέρον από διεθνείς ομίλους αποτελούν ένα θετικό πρώτο βήμα», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η πιθανότητα ανακαλύψεων μόνο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει για την οικονομία και την θέση της χώρας.

Τιμητική βράβευση για τον Στάθη Τσοτσορό

Στο υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να συναντηθεί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα (4/12) ο πρόεδρος των «Ελληνικών Πετρελαίων» Στάθης Τσοτσορός.

Ο κ. Τσοτσορός βοήθησε τα μέγιστα για να αναλάβει η Ελλάδα τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες στην Πάτρα το 2019. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) Αμάρ Αντάντι, η ταμίας της ΔΕΜΑ Κική Λαζαρίδη και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, Νάσος Νασόπουλος και Θεόδωρος Μενεγής.

Ο κ. Βασιλειάδης σε μία συμβολική κίνηση τίμησε τον κ. Τσοτσορό, παραδίδοντάς του έναν κότινο ελιάς. «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που καταφέρνουμε με ένα συνετό προγραμματισμό και έχοντας στον πλευρό μας ισχυρούς συμμάχους να βάζουμε σταδιακά αλλά σταθερά την χώρα ξανά στο προσκήνιο των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων. Η πόλη της Πάτρας θα ωφεληθεί πολλαπλά από την διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων το 2019, καθώς θα καταφέρει να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες για τα επόμενα χρόνια φτιάχνοντας πολύ σημαντικά έργα στις υποδομές της. Τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι πάντα δίπλα στον ελληνικό αθλητισμό, γεγονός πολύ σημαντικό για όλους μας, καθώς η παρούσα διοίκηση στηρίζει σε μία πολύ δύσκολη περίοδο», δήλωσε ο κ. Βασιλειάδης.

Από την πλευρά του ο κ. Τσοτσορός χαρακτήρισε «ειλικρινή και δημιουργική» την συνεργασία και τόνισε ότι τα ΕΛ.ΠΕ. θα στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους την Πάτρα στην διοργάνωση των Παράκτιων Αγώνων, αλλά και θα παραμείνει στο πλευρό της πόλης για όποιες ανάγκες προκύψουν όχι μόνο κατά την διάρκεια των Αγώνων αλλά και την επόμενη μέρα, όταν θα χρειαστεί να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις.

«Κινούμενο κατάστημα» από την ELPEDISON

Ένα «κινούμενο κατάστημα», το ELPEDISON Mobile Energy Shop, μέσω του οποίου ο πρώτος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας αποκλειστικά με καύσιμο φυσικό αέριο θα επισκεφθεί διαφορετικές πόλεις ανά την Ελλάδα και θα βρεθεί δίπλα στους καταναλωτές, δημιουργεί η ELPEDISON, η εταιρεία που αποτελεί το κοινό συνεργατικό σχήμα των ΕΛ.ΠΕ., της ιταλικής EDISON της κατασκευαστικής ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στόχος του ELPEDISON Mobile Energy Shop είναι να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να ενημερωθούν για τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να έχουν εφόσον γίνουν πελάτες ELPEDISON, το χαμηλότερο κόστος ενέργειας που μπορούν να εξασφαλίσουν για το ρεύμα του σπιτιού ή/και της επιχείρησής τους, την αποτελεσματική πελατειακή υποστήριξη και τις προηγμένες υπηρεσίες που προσφέρει η  ELPEDISON.

Οι επισκέπτες του ELPEDISON Mobile Energy Shop θα μπορούν επίσης να δουν δια-δραστικές εφαρμογές, όπως να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο  την κατανάλωση ρεύματος του κινούμενου καταστήματος ELPEDISON, μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη πλατφόρμα. Ακόμη, εφόσον γίνουν πελάτες,  θα  συμμετέχουν αυτόματα στον μεγάλο διαγωνισμό ELPEDISON,  που θα κληρώσει σημαντικό αριθμό δώρων ενέργειας και τεχνολογίας, στις 5 Φεβρουαρίου  2018.

Κατά την διάρκεια του Δεκέμβρη, το ELPEDISON Mobile Energy Shop θα βρεθεί στον Βόλο (Παραλία Πανεπιστημίου, στην Καρδίτσα, κεντρική πλατεία), στην Λάρισα (Πλατεία Δημαρχείου) και στην Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος – άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου), παραμένοντας 6 ημέρες σε κάθε πόλη. Ειδική καμπάνια στο Facebook, με το όνομα #ΕlpedisonDiplaSas, θα τρέχει για όλο αυτό το διάστημα του πρώτου ταξιδιού του ELPEDISON Mobile Energy Shop, για να  ενημερώνει σχετικά τους κατοίκους κάθε πόλης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα