Ελληνικό σχέδιο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού

Την ώρα που όλοι αναζητούν την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλείς της τρόικας στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, οι διαπραγματεύσεις είναι εν ισχύ και διεξάγονται μέσω αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων και τηλεδιασκέψεων.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε μία δέσμη προτάσεων για δημοσιονομικές παρεμβάσεις, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014, που όπως είναι γνωστό αποτελεί το βασικό πρόβλημα για την συμφωνία που αναμένει με αγωνία η Αθήνα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη από την χώρα μας να καλυφθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών και να αποφευχθεί ένα νέο θρίλερ.

Η δέσμη προτάσεων περιλαμβάνει μέτρα 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ήδη είναι κοστολογημένα και είναι η οριστική άποψη του υπουργείου σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, για το οποίο όπως λέγεται έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα και φυσικά στο ελληνικό σχέδιο δεν υπάρχουν νέοι φόροι, ή μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων περικοπές λειτουργικών δαπανών στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.

Τώρα στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν απάντηση πάνω στο σχέδιο, αλλά και το πότε θα καθοριστεί ο χρόνος επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων κι εν συνεχεία των Τόμσεν-Μορς-Μαζούχ. Ο ελληνικός στόχος είναι να βρίσκονται στην Αθήνα έως το τέλος της εβδομάδας, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.

Η διαφορά

Κι αν για το κενό του τρέχοντος έτος στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια σύγκλισης, για το αντίστοιχο του 2015 τις δύο πλευρές χωρίζει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Η τρόικα υπολογίζει πως ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ όμως δεν ζητά συγκεκριμένα μέτρα αλλά «ενδεικτικές περιοχές». Από την πλευρά του το υπουργείο αναγνωρίζει «άνοιγμα» για το 2015 το πολύ ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα της διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί να προχωρήσει σε εφάπαξ μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% αρκεί να αποδεχθεί η τρόικα πως η αρνητική επίπτωση του μέτρου δεν είναι 850 εκατ. ευρώ, αλλά μεταξύ 350 και 400 εκατ. ευρώ. Πηγή του οικονομικού επιτελείου σημειώνει πως η τρόικα πρέπει να λάβει υπόψη της πως με την εφαρμογή του μέτρου αφενός το Δημόσιο ως εργοδότης θα μειώσει τις δαπάνες του και αφετέρου θα ενισχυθεί η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και θα αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων η τρόικα φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η αρχική της εμμονή σε πλήρη απελευθέρωση δεν είναι δυνατόν να περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Εξάλλου η κυβέρνηση θα επιδιώξει μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα να αποσπάσει την έγκριση της Ευρωζώνης για μία διπλή δόση προς την Ελλάδα. Δηλαδή το Eurogroup να λάβει απόφαση σύμφωνα με την οποία θα αποδεσμεύεται η δόση των 3,1 δισ. ευρώ του τέταρτου τριμήνου του 2013 και θα εγκρίνεται η δόση του πρώτου τριμήνου του 2014 ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα συνδεθεί όπως έχει γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν με σειρά προαπαιτούμενων δράσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα