«Εμείς θα βγάλουμε την χώρα από την παρακμή»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ θα απευθυνθεί με την γλώσσα της αλήθειας προς τον ελληνικό λαό. Θα αναφερθεί στο μέλλον, διότι το όραμά του είναι μία Ελλάδα με ευημερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη. Δεν θα δώσει καμία κούφια υπόσχεση, διότι ο στόχος του είναι να βγει η χώρα από την παρακμή». Με αυτόν τον τρόπο ο Λευτέρης Αυγενάκης δίνει το στίγμα της Ν.Δ. για την επόμενη ημέρα.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Κωτσάκο

Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α» μίλησε για όλα τα καυτά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, αλλά επιτέθηκε με σφοδρότητα και στον πρωθυπουργό τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο παρελθοντολάγνος κ. Τσίπρας δεν πείθει κανέναν. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που όταν δεν ψεύδεται, διχάζει, και όταν δεν διχάζει, λασπολογεί».

Ο κ. Αυγενάκης μίλησε επίσης για τον τρόπο που η Ν.Δ. θα κινηθεί στο επόμενο διάστημα, υποστηρίζοντας πως «ο στόχος μας δεν είναι να προσεγγίσουμε τους πολίτες με επικοινωνιακούς όρους. Αφήνουμε τις φιέστες για την κυβέρνηση κι εμείς κοιτάζουμε την ουσία». Επίσης, αναφέρθηκε και στις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας πως «η Ν.Δ. παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ζυμώσεις, αλλά δεν πρόκειται να αναμειχθεί». Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπογράμμισε με έμφαση πως «θέλουμε οι ίδιοι οι πολίτες να υποδείξουν αυτούς που θεωρούν καταλληλότερους».

Τέλος, ξεκαθάρισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε καμία επίσημη εμπλοκή στις εκλογές της ΕΠΟ, τονίζοντας ότι «είμαστε υπέρ της απαλλαγής του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου από κάθε είδους κηδεμόνες και συμφέροντα».

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Αυγενάκης:

Σε ποιους άξονες θα εστιαστεί την επόμενη εβδομάδα η παρουσία και ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. στην ΔΕΘ;
«Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχαμε στην Θεσσαλονίκη με παραγωγικούς και επιμελητηριακούς φορείς, το “όραμά μας είναι μια Ελλάδα με ευημερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη”. Η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση. Και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε υπερβάσεις και θυσίες. Όπως κάνουν όλοι οι πολίτες, για να ξεφύγουμε από μια παρατεταμένη κρίση που πάει να εξελιχθεί σε εθνική παρακμή.
»Στην ΔΕΘ, σε πλήρη αντίθεση με τον παρελθοντολάγνο κ. Τσίπρα, θα μιλήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας. Θα μιλήσουμε για τις δουλειές και την ασφάλεια των πολλών. Θα μιλήσουμε για την ζωή που αξίζουν οι νέοι άνθρωποι. Για την Ελλάδα των ευκαιριών, για όλους και όχι για τους λίγους. Οι πολίτες γνωρίζουν πλέον ότι έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που όταν δεν ψεύδεται, διχάζει, και όταν δεν διχάζει, λασπολογεί. Γιατί δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο. Τώρα ήρθε η ώρα να δείξουμε στους πολίτες πού θέλουμε να πάμε την χώρα, πού μπορεί να φτάσει η Ελλάδα».

Το τελευταίο διάστημα διακρίνουμε μια στροφή της Ν.Δ. στον θετικό λόγο. Μήπως το μοντέλο της δομικής αντιπολίτευσης κούρασε τους πολίτες που θέλουν να ακούσουν πολιτική αντιπρόταση;
«Οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν εξουθενώσει ολόκληρη την κοινωνία. Στόχος της Ν.Δ. δεν είναι να προσεγγίσουμε τους πολίτες με όρους επικοινωνιακούς. Άλλωστε οι επιφανειακοί τακτισμοί και οι φιέστες είναι αποκλειστικότητα της κυβέρνησης.
»Ασκούμε αντιπολίτευση και αναδεικνύουμε τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης. Αντιπολίτευση θα συνεχίσουμε να ασκούμε, υπεύθυνα και ασυμβίβαστα, γιατί αυτός είναι ο θεσμικός μας ρόλος. Αλλά οι πολίτες γνωρίζουν πλέον ότι έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που όταν δεν ψεύδεται, διχάζει, και όταν δεν διχάζει, λασπολογεί. Γιατί δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο.
»Παράλληλα, όμως, θέλουμε να δείξουμε στους πολίτες πού θέλουμε να πάμε την χώρα, πού μπορεί να φτάσει η Ελλάδα. Ξεδιπλώνουμε και δημοσιοποιούμε τις πολιτικές μας θέσεις, το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, το τι θα κάνουμε από την πρώτη μέρα που θα αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας.
»Δεν είμαστε εδώ για να πούμε στους πολίτες αυτό που θέλουν να ακούσουν. Είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα τους να τους λέμε την αλήθεια και πως μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε την Ελλάδα που αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας, σε γερά θεμέλια εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα!»

Αυτοδιοίκηση και Κεντροαριστερά

Ο κ. Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, σε ερώτηση για επίσημες στηρίξεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε πως «χρίσματα, έτσι όπως τα γνωρίζαμε στο παρελθόν, πιστεύω ότι σήμερα δεν έχουν πια μεγάλο νόημα». Πώς θα επιλέξει υποψηφίους η Ν.Δ. και θα δώσει ή όχι χρίσματα;
«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους τοπικούς βουλευτές και δημάρχους ανά νομό, τους περιφερειάρχες, αλλά και τα κομματικά μας στελέχη. Εργαζόμαστε με στόχο να στηρίξουμε τους πιο άξιους και με την μεγαλύτερη αποδοχή στις τοπικές κοινωνίες υποψηφίους. Θέλουμε οι ίδιοι οι πολίτες να υποδείξουν αυτούς που θεωρούν καταλληλότερους.
»Όπως έχω πει και στο παρελθόν, δεν θα επιτραπούν από κανέναν μικροκομματικές μεθοδεύσεις που οδηγούν σε ήττες, τοπικές διενέξεις και συγκρούσεις.
»Η Ν.Δ. θα δώσει την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις καλύτερες επιλογές και θα κερδίσει. Είναι αυτονόητο ότι οι δυνάμεις του κόμματός μας θέλουμε να κινηθούν συντονισμένα με κριτήρια την αξιοσύνη και την ικανότητα να εκλέξουμε τους καλύτερους».

Με δεδομένες τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, η Ν.Δ. πώς τοποθετείται; Συνεχίζετε απλώς την διεύρυνση ή έχετε στο μυαλό σας και πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες;
«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις ζυμώσεις που γίνονται με στόχο την δημιουργία μιας κεντροαριστερής παράταξης κι ελπίζουμε στην συγκρότηση ενός υγιούς δημοκρατικού πόλου με τον οποίο θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια σταθερή σχέση συνεννόησης και συνεργασίας για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα.
»Η χώρα έχει ανάγκη από κόμματα που εκφράζουν τους πολίτες της και στηρίζουν την αστική δημοκρατία και τους θεσμούς της. Η χώρα το έχει ανάγκη, σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, που η ηθική κατάπτωση της κυβέρνησης συμπαρασύρει τα πάντα στον βόρβορο της απαξίωσης. Ωστόσο, ξεκαθαρίζω πως η Ν.Δ. σε καμία περίπτωση δεν αναμιγνύεται με οποιονδήποτε τρόπο στις εσωκομματικές διεργασίες τού υπό διαμόρφωση νέου κομματικού σχήματος».

Τα μεγάλα έργα στην Κρήτη

Το Υπουργείο Υποδομών προχωρά δύο μεγάλα έργα στην Κρήτη: το Αεροδρόμιο στο Καστέλι που είναι στις υπογραφές και ο ΒΟΑΚ όπου προετοιμάζεται ο διαγωνισμός. Πιστεύετε ότι το Υποδομών τα κατάφερε;
«Ο υπουργός Υποδομών, μετά από καθυστερήσεις 2,5 ετών, ανακολουθίες και πισωγυρίσματα, άρχισε επιτέλους να ασχολείται με τα μεγάλα έργα της Κρήτης. Αυτό που κατάφερε ο υπουργός ήταν αναίτιες καθυστερήσεις.
»H κατασκευή του διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι αποτελεί έργο πνοής, όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για την χώρα. Ήδη από τον Μάιο του 2014 είχε προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου και των οδικών του συνδέσεων, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης (εντός 5ετίας) το 2019. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθυστέρησε για τουλάχιστον δύο χρόνια το έργο: αφού σπατάλησε έναν και πλέον χρόνο για να αποφασίσει τι προτίθεται να κάνει με το νέο αεροδρόμιο, εν συνεχεία, προγραμμάτισε την νέα δημοπράτηση για τις 6 Μαΐου 2016. Ακολούθησε νέα ανακοίνωση, αυτήν την φορά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό (16-06-2017, εκδήλωση “Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση”), ότι στα τέλη Ιουλίου υποβάλλονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές και ότι το έργο θα υλοποιηθεί με Σύμβαση Παραχώρησης. Την επόμενη μέρα ακριβώς, ο κ. Σπίρτζης διέψευδε τον πρωθυπουργό υπογράφοντας νέα απόφαση, σύμφωνα με την οποία έδινε παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Κάθε μήνα δίνονταν και νέα παράταση. Τελικά, αφού χάθηκε αναίτια πολύτιμος χρόνος, επιτέλους, το έργο προχωρά.
»Συνεχείς παρατάσεις και αναβολές, ώστε να χαθεί πολύτιμος χρόνος, έχουμε και στο θέμα του ΒΟΑΚ. Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις της κυβέρνησης ότι ο ΒΟΑΚ αποτελεί προτεραιότητα, διαπιστώνουμε ότι αυτό δεν γίνεται στην πράξη. Ακόμη, δεν υπάρχει επίσημη απόφαση για προγραμματισμό υλοποίησής του, δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για ένταξή του στο ΣΕΣ 2014-2020, δεν υπάρχει επίσημα απόφαση για ένταξή του στο πακέτο Γιούνκερ. Έχουμε επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία μας ότι α) δεν έχει γίνει κάποια ένταξη μέρους ή ολόκληρου του έργου στο ΣΕΣ 2014-2020 (με εξαίρεση το τμήμα Γούρνες – Χερσόνησος), β) κινδυνεύουν με απένταξη και τα τμήματα των έργων που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013.
»Η δική μου εικόνα, όπως και όλων των πολιτών, δεν είναι εικόνα επιτυχίας, αλλά, δυστυχώς, αναίτιων καθυστερήσεων, ολιγωρίας, απώλειας πολύτιμων πόρων, θέσεων εργασίας και σημαντικού χρόνου».

Έχετε πλούσια δραστηριότητα στο θέμα της οδικής ασφάλειας. Θεωρείτε ότι μπορούν να γίνουν πράγματα επί της ουσίας; Μπορούμε επιτέλους να παράξουμε θετικά αποτελέσματα;
«Ξέρετε, απ’ όταν εξελέγην βουλευτής Ηρακλείου είχαμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια με απώτερο στόχο την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους του νησιού, που είναι πολύ περισσότερα από κάθε άλλο μέρος της χώρας. Αναπτύξαμε συνέργειες με εκατοντάδες φορείς για να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας για την ασφαλή οδηγική συμπεριφορά. Συντονίσαμε αυτές τις συνέργειες σε υψηλότερο επίπεδο, ως τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπου η Ν.Δ. για πρώτη φορά εξέφρασε προγραμματικό λόγο για την οδική ασφάλεια. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος γύρω από το θέμα της οδικής ασφάλειας και πρόσφατα μετά από πολύ εξαντλητική και επίπονη δουλειά με καταξιωμένες προσωπικότητες, παρουσιάσαμε το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την οδική ασφάλεια και πριν από μία μόλις εβδομάδα πραγματοποιήσαμε με πρωτοβουλία του προέδρου σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς για το θέμα της οδικής ασφάλειας και του ΒΟΑΚ στο Ηράκλειο.
»Ασφαλώς και μπορούν να γίνουν πράγματα. Μεγάλο αγκάθι είναι η οδηγική μας συμπεριφορά, η κουλτούρα μας. Το πώς αντιλαμβανόμαστε την ζωή μας. Και ξέρετε, ο θάνατος στην άσφαλτο είναι ο πιο άδικος θάνατος. Το πιο επώδυνο κοινωνικό σκάνδαλο, και όλοι μας έχουμε στην οικογένειά μας και το ευρύτερο περιβάλλον μας περιπτώσεις θανάτων ή αναπηριών από τροχαία. Έχουμε όμως και μια μεγάλη ευθύνη απέναντί τους. Πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και της οδικής συμπεριφοράς. Συνολικά, σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και ειδικότερα στην Κρήτη».

Καμία εμπλοκή στις εκλογές της ΕΠΟ

Έδωσε η Ν.Δ. την δική της μάχη στις εκλογές της ΕΠΟ;
«Όπως προανέφερα και πριν, η Ν.Δ. δεν δίνει χρίσματα και δεν κάνει μικροκομματικές μεθοδεύσεις. Η Ν.Δ. δεν συμμετείχε στις εκλογές της ΕΠΟ με χρισμένο υποψήφιό της, όπως κάποιοι ψευδώς διαδίδουν. Είμαστε υπέρ της απαλλαγής του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου από κάθε είδους “κηδεμόνες” και “συμφέροντα”. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, με γνώμονα την πρόοδό του και την απαλλαγή του από παθογένειες που το ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια. Σεβόμαστε απόλυτα το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, δεν παρεμβαίνουμε σε εσωτερικές του διαδικασίες και δεν επιχειρούμε να ασκήσουμε οποιαδήποτε επιρροή. Ευχόμαστε η νέα διοίκηση της ΕΠΟ να εργαστεί αποτελεσματικά για ένα ποδόσφαιρο ανεπηρέαστο από συμφέροντα και απαλλαγμένο από κάθε είδους κηδεμόνες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα