«Εμείς θα εκδημοκρατίσουμε την Ευρώπη»

Λίγες ημέρες απέμειναν για να ανακοινώσει και επίσημα την δημιουργία του νέου κόμματός του ο Γιάνης Βαρουφάκης – η παρουσίαση του DiEM 25, θα γίνει στο Βερολίνο στις 9 Φλεβάρη- και ο πρώην υπουργός Οικονομικών γράφει σε άρθρο του στον Guardian πως «εμείς θα εκδημοκρατίσουμε την Ευρώπη».

Αφού παραθέτει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο άρθρο του, από την οποία και συμπεραίνει ότι «Τα καρτέλ και οι γραφειοκράτες που την κυβερνούν τρέμουν τον Δήμο… αφαίρεσαν τον Δήμο από την Δημοκρατία», ο Βαρουφάκης καταλήγει ότι «Μια ψήφος υπέρ του Brexit στο επικείμενο δημοψήφισμα δεν είναι η απάντηση».

Αντίθετα προτείνει «Μια επίθεση Δημοκρατίας από τους Ευρωπαίους πολίτες που θα προσπαθήσουν να επανακτήσουν τον έλεγχο των ζωών τους από μη εκλεγμένους τεχνοκράτες, συνένοχους πολιτικούς και αδιαφανείς θεσμούς». Όπως υποστηρίζει «Οι Θεσμοί της ΕΕ έχουν μετατραπεί σε χώρους απ όπου απουσιάζει η πολιτική και η δημοκρατία» και ότι «ο ανταγωνισμός στην λιτότητα που έχει επιβληθεί από τους τεχνοκράτες σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη έχει οδηγήσει σε μόνιμη ύφεση για τις περιφερειακές χώρες και περιορισμένες επενδύσεις για τα κράτη στον πυρήνα της Ευρωζώνης».

«Όσο περισσότερο αποτυγχάνουν οι πολιτικές τους τόσο πιο αυταρχικοί γίνονται» γράφει ο πρώην υπουργός, καταλήγοντας ότι «Οι Ευρωπαίοι πολίτες από το Ελσίνκι ως τη Λισαβόνα και από το Δουβλίνο ως την Κρήτη έχουν απογοητευθεί και νιώθουν προδομένοι από την Ευρώπη».

Την απάντηση σε αυτό το πρόβλημα υποστηρίζει ότι διαθέτει ο πρώην υπουργός, καθώς όπως αναλύει το Κίνημα που θα ιδρυθεί το Σάββατο θα μπορεί να επιλύσει αυτή την κατάσταση καθώς βασίζεται σε «Μια απλή και ριζοσπαστική ιδέα: ο Εκδημοκρατισμός της Ευρώπης» με την γνώση ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα διαλυθεί με τεράστιο κόστος για όλους μας.

Σε μια κρίση ειλικρίνειας ο Βαρουφάκης ολοκληρώνει την προώθηση του πολιτικού του φορέα παραδεχόμενος, «Είναι αυτό που προτείνουμε Ουτοπία; Ασφαλώς ναι!αλλά η μόνη εναλλακτική στον ορίζοντα είναι η τρομακτική δυστοπία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα