Εμφάνιση με άνεση στις Βρυξέλλες

Έξω πάμε καλά. Μέσα, όμως, τι γίνεται; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, στον απόηχο των επαφών που είχε ο πρόεδρος του κόμματος στις Βρυξέλλες. Επαφές που εκ του αποτελέσματος κρίνονται απόλυτα επιτυχημένες, με αποκορύφωμα το γεύμα που οργάνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, αλλά και έξι ακόμη επιτρόπων.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Πράγματι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την άνεση που τον διακρίνει όταν βρίσκεται ανάμεσα σε Ευρωπαίους πολιτικούς και τεχνοκράτες , έτυχε θερμής υποδοχής κατά την παρουσίαση της κυβερνητικής του ατζέντας. Όμως, το ζητούμενο –για να μπορέσει να την εφαρμόσει– είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Κάτι, που όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, δυσκολεύεται να επιτύχει. Όχι τόσο ο ίδιος, καθώς παραμένει «καταλληλότερος για πρωθυπουργός», όσο το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, με τα ποσοστά να δείχνουν «παγωμένα» στην περιοχή του 28%-32%, αδυνατώντας να αποκομίσει οφέλη από τη μεγάλη και ταχεία φθορά του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα που πηγάζει από την Πειραιώς είναι πως ο πρόεδρος της Κομισιόν, οι επίτροποι που συνάντησε με πρωτοβουλία Αβραμόπουλου και οι άλλοι ηγέτες του ΕΛΚ, αντιμετώπισαν τον κ. Μητσοτάκη ως εν δυνάμει πρωθυπουργό και υποδέχτηκαν θετικά την κυβερνητική ατζέντα του. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε το δικό του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ένα πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας, το οποίο, όπως σημείωναν συνομιλητές του, «εστιάζει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα με αξιολόγηση, σε επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, σ’ ένα σύστημα εκπαίδευσης που θα δώσει τα εφόδια στους πολίτες του αύριο και στην υιοθέτηση μιας σειράς καλών ευρωπαϊκών πρακτικών. Μεταρρυθμίσεις, που δεν σημαίνουν απολύσεις και αυξήσεις φόρων».

Τι γίνεται, όμως, στο εσωτερικό της χώρας; Αυτό ακριβώς το ζήτημα, καλείται να επιλύσει η νέα επικοινωνιακή ομάδα της Ν.Δ., προκειμένου ο κάθε πολίτης να ενημερωθεί για το τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Ν.Δ., εάν και όταν η «γαλάζια» παράταξη κληθεί και πάλι να κυβερνήσει. Ποιες είναι οι πολιτικές που θα ανατρέψουν τη σημερινή ζοφερή κατάσταση στην οικονομία; Πώς θα εφαρμοστούν; Από ποιους; Με τι αντίκτυπο –άμεσο και μακροπρόθεσμο-; Σε τι βάθος χρόνου θα δούμε αποτελέσματα; Με ποιες τακτικές θα πολεμηθεί η γραφειοκρατία, που ακόμη και σήμερα αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε επενδυτικό σχέδιο; Ερωτήματα που το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα απαντήσει και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα από τις προσυνεδριακές διαδικασίες και περιοδείες σε κάθε γωνιά της χώρας.

Το «ψαλίδισμα»
Την ίδια ώρα, σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο «ψαλιδίσματος» των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, με κύριο στόχο να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας όταν στηθούν κάλπες. Αυτό, είναι κάτι που δείχνουν να αντιλαμβάνονται στη Ν.Δ., το ζητούμενο όμως είναι πως θα καταφέρουν να το αποτρέψουν. Πολλώ δε μάλλον όταν –πολύ πρόσφατα– στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου με μία απλή αίτηση, φάνηκε ξεκάθαρα πως η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι και τόσο… ομάδα. Μπορεί να μην υπήρξε διαρροή κατά την ψηφοφορία, ωστόσο, από τις τοποθετήσεις τόσο στο βήμα της Ολομέλειας όσο και στα ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες φάνηκε ξεκάθαρα πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και σε αυτό το θέμα, καθώς επίσης και ότι ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ. –βλέποντας ίσως και τον κοινοβουλευτικό τους βίο να ολοκληρώνεται– δείχνουν απροθυμία να στηρίξουν την ηγεσία του κόμματος, να δώσουν μάχες, να βγουν στον δρόμο και να πείσουν τους πολίτες.

«Λίφτινγκ» σε πρόσωπα με όχημα το Μητρώο Στελεχών

Προσωπικό στοίχημα, στο οποίο θα επιμείνει, θεωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το «λίφτινγκ» προσώπων τόσο σε επίπεδο πολιτευτών – βουλευτών όσο και σε επίπεδο κομματικού μηχανισμού. Όχημα σε αυτή την προσπάθεια του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί το Μητρώο Στελεχών που αποδεικνύεται ότι είναι πολύ περισσότερα από επικοινωνιακό τέχνασμα.

«Σέβομαι, τιμώ τα παλιά στελέχη που στάθηκαν στις καλές και κακές στιγμές. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζω την ανάγκη να ανοίξουμε τις πόρτες σε νέους ανθρώπους», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συνάντηση του με 32 νέα πρόσωπα που αναδείχθηκαν απ’ αυτή τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι «η ένταξη ανθρώπων από την κοινωνία στα κόμματα είναι απαραίτητη για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της κοινωνίας και των κομμάτων».

«Τα κόμματα θεωρούνται από την κοινωνία κλειστοί μηχανισμοί, στους οποίους, για να έχει κάποιος πρόσβαση, πρέπει να έχει κάποιου είδους προσωπική γνωριμία. Ημουν και είμαι αποφασισμένος να το αλλάξω. Και αν δύο λέξεις συμβολίζουν τη φιλοσοφία του μητρώου, αυτές είναι οι λέξεις ευκαιρίες και αξιολόγηση», διαμήνυσε τέλος ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα