«Ενεργής» η εμπιστοσύνη για την ελληνική (ενεργειακή) οικονομία

Μπορούν μερικές υπογραφές να αλλάξουν τα ενεργειακά δεδομένα για τη χώρα και να αποτελέσουν τη γραμμή εκκίνησης μιας νέας ανταγωνιστική πορείας της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο; Η απάντηση είναι «ναι» και δόθηκε πριν από μερικά 24ωρα δια στόματος τόσο του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, όσο και του προέδρου των ΕΛ.ΠΕ. Στάθη Τσοτσορού. Προς τι τα χαράς ευαγγέλια; Η υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια «περιοχή 2», στο Ιόνιο Πέλαγος.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Το πρωί της περασμένης Τρίτης (31/10) το νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Δέλτα Φαλήρου υποδέχτηκε υψηλούς προσκεκλημένους, σε ένα event στο οποίο επί της ουσίας δόθηκε μία ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Το «παρών» στην υπογραφή της πολυαναμενόμενης σύμβασης έδωσαν οι εκπρόσωποι των εταίρων της κοινοπραξίας Total – Edison – ΕΛ.ΠΕ. κ.κ. Bernard Clement (αντιπρόεδρος του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη), Maurizio Coratella (εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison) και Στάθης Τσοτσορός (πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ.) καθώς και οι πρεσβευτές της Γαλλίας, Christophe Chantepy, και της Ιταλίας, Efisio Luigi Marras.

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΕΛΑΙΑ Α.Ε. Στάθης Τσοτσορός κατά την ομιλία του στη τελετή υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης για τη θαλάσσια «ΠΕΡΙΟΧΗ 2».

Δικαίωση για τα ΕΛ.ΠΕ.

Σύμφωνα με τον Στ. Τσοτσορό, η υπογραφή της σύμβασης, αφενός επιβεβαιώνει την ορθή κατεύθυνση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της πολιτικής ηγεσίας, αφετέρου, δε, καθιστά ρεαλιστικό τον στρατηγικό στόχο των ΕΛ.ΠΕ. για δημιουργία ενός ικανού χαρτοφυλακίου συμμετοχών σε «πετρελαιοπιθανές περιοχές» του ελλαδικού χώρου, σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς ομίλους. Παράλληλα, όπως είπε, δικαιώνεται η πολυετής επίμονη προσπάθεια της ομάδας υψηλοτάτου επιπέδου τεχνικών των Ελληνικών πετρελαίων, με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Γρηγορίου, για την ανάδειξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της πατρίδας μας.

Ταυτόχρονα, η συμμετοχή της Total, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως με πρωτοπόρα και κατάλληλη τεχνολογία τόσο όσο αφορά την επιτυχή εκτέλεση γεωτρήσεων σε βαθιά νερά, αλλά και της Edison, που διαθέτει σημαντική εμπειρία στην ανακάλυψη κοιτασμάτων σε παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς στις όμορες περιοχές της Αδριατικής, δικαιώνει την πρωτοβουλία των ΕΛ.ΠΕ. για τον σχεδιασμό και την προώθηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι θα τηρηθούν οι πιο αυστηροί κανονισμοί για την προστασία του οικοσυστήματος, με στόχο το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Έπεται η κύρωση και άλλων συμβάσεων

«Πιστοποιείται περαιτέρω η ικανότητα του Ομίλου ΕΛΠΕ να υποστηρίξει ενεργά και διαχρονικά εγχειρήματα αυτού του επιπέδου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, επισημαίνοντας ότι τα ιδιαίτερα κερδοφόρα αποτελέσματα και οι υψηλές ταμειακές ροές της τριετίας 2015-2017 για τα ΕΛ.ΠΕ. διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, που πλέον επιπρόσθετα διευκολύνονται εξαιτίας της θετικής ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους εκπροσώπων των δανειστών για την τρίτη αξιολόγηση, γεγονός που περιορίζει σε σημαντικό βαθμό το επενδυτικό ρίσκο.

Οι βελτιωμένες συνθήκες που έχουν πλέον δημιουργηθεί, καθιστούν ευνοϊκότερη τη συγκυρία ενόψει και της αναμενόμενης κύρωσης των Συμβάσεων Μίσθωσης Άρτας – Πρέβεζας, Β.Δ. Πελοποννήσου και της θαλάσσιας περιοχής του «Block 10» στον Κυπαρισσιακό κόλπο, αλλά και τη σημαντική προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια και δυτικά της Κρήτης, ύστερα από την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το επιχειρησιακό σχήμα Total (operator), Exxon Mobil και ΕΛ.ΠΕ..

Εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις

Στα όσα αισιόδοξα απαριθμήθηκαν παραπάνω, ο επικεφαλής των ΕΛ.ΠΕ. Στ. Τσοτσορός, δεν αμέλησε να αναφερθεί σε ένα εμφατικό «αλλά». Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ελληνικού ενεργειακού ομίλου υπογράμμισε πως «η προοπτική επιτυχίας του σημαντικού αυτού εγχειρήματος προϋποθέτει αποτελεσματικές συνέργειες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ταχύτατη ολοκλήρωση και παγίωση των μεταρρυθμιστικών και εκσυγχρονιστικών παρεμβάσεων της Πολιτείας σε νομοθετικό, κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο, περιορισμό των διαχρονικών γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και της εγγενούς ανασταλτικότητας και, τέλος, την ανάληψη περαιτέρω δράσεων για την αναβάθμιση του επιπέδου των Επιτροπών Αξιολόγησης».

Η επίτευξη των παραπάνω θα σημάνει όπως εξήγησε ο κ. Τσοτσορός τον περιορισμό σε αποφασιστικό βαθμό του απαιτούμενου χρόνου για την υπογραφή και στη συνέχεια την κύρωση των συμβάσεων μίσθωσης».

Από αριστερά, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του Ομίλου Edison κ. Maurizio Coratella, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο αντιπρόεδρος της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη κ. Bernard Clement και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός

 

Γιώργος Σταθάκης: «Αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο της χώρας»

Την εκτίμηση ότι το πρότζεκτ έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια «περιοχή 2», στο Ιόνιο Πέλαγος αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» εξέφρασε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, καθώς όπως είπε πιστοποιεί το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας.

Το κυβερνητικό στέλεχος υπογράμμισε, παράλληλα, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αξιοποίηση του πλούτου αυτού, υιοθετώντας τα αυστηρότερα πρότυπα της διεθνούς πρακτικής ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις εταιρείες που θα ξεκινήσουν την έρευνα στη συγκεκριμένη περιοχή, ο Υπουργός στάθηκε στην τεχνογνωσία και υψηλή τεχνολογία που αυτές διαθέτουν, στην εκτεταμένη διεθνή τους παρουσία και την ευθυγράμμισή τους με κανόνες και πρακτικές που ισχύουν διεθνώς.

Πρότυπο…

Κατά τα λοιπά, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε την υπογραφείσα σύμβαση «πρότυπο και για αυτές που θα ακολουθήσουν» και προανήγγειλε ότι «θα υπάρξουν άμεσα αναγκαίες βελτιώσεις στη νομοθεσία που διέπει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων». Σύμφωνα, πάντα, με τον υπουργό, η νομοθεσία θα συμπληρωθεί ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

«Το διεθνές ενδιαφέρον είναι σημαντικό», υποστήριξε ο κ. Σταθάκης, με την κινητικότητα να μην περιορίζεται στην περιοχή του Ιονίου αλλά να αφορά κι άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Total μαζί με μια άλλη εταιρεία-κολοσσό του κλάδου, την ExxonMobil, για υπογραφή αντίστοιχης σύμβασης που θα αφορά περιοχές δυτικά και νότια της Κρήτης. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης τόσο για τις συγκεκριμένες περιοχές όσο και για μία ακόμα περιοχή του Ιονίου. «Παράλληλα προχωρά η επικαιροποίηση και ο εμπλουτισμός των διαθέσιμων σεισμικών δεδομένων», συνέχισε ο κ. Σταθάκης, «ώστε σταδιακά να προκηρύξουμε εκ νέου τα 17 θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία στο παρελθόν δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον».

Ο υπουργός απέδωσε το αυξημένο ενδιαφέρον στη διαφορετική συγκυρία συνολικά στη ΝΑ Μεσόγειο, η οποία έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των εξορυκτικών εταιρειών, μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες. Ως συνέπεια η ευρύτερη περιοχή αποκτά πρόσθετο ειδικό βάρος ως παραγωγός, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αναγκαιότητα ασφαλούς σύνδεσης με τη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά.

Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, «η Κυβέρνηση προωθεί μεθοδικά την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών, που θα αναδεικνύουν τη μοναδική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι των αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τις χώρες παραγωγούς στους Ευρωπαίους καταναλωτές». Παρέθεσε, δε, ενδεικτικά την κατασκευή των αγωγών TAP, IGB, Eastmed, Eurasia Interconnector καθώς και άλλων απαραίτητων υποδομών, όπως οι σταθμοί υγροποίησης αερίου.

 Παράδειγμα των παθογενειών του ελληνικού πολιτικο-οικονομικού συστήματος

Στο περιθώριο της υπογραφής στη σύμβαση για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, εντύπωση προκάλεσε –προφανώς για το αληθές των λεγομένων– μία αποστροφή στην ομιλία του προέδρου των ΕΛ.ΠΕ. Τι είπε ο Στ. Τσοτσορός; Ότι η περίπτωση της «Περιοχής 2» στο Ιόνιο θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης στο μέλλον «ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των παθογενειών του ελληνικού πολιτικοοικονομικού συστήματος, καθώς χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια από την ανακάλυψη της –πολλά υποσχόμενης– γεωλογικής δομής, μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσοτσορός επαναβεβαίωσε τη σταθερή βούληση του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ. να συμβάλει ενεργά στην εθνική προσπάθεια για τη μετάβαση από τον «μύθο» στην «πραγματικότητα» των υφιστάμενων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θα αναβαθμίσουν γεωστρατηγικά τον ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της εξασφάλισης επάρκειας και ενίσχυσης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα