Ενεργειακοί κολοσσοί «μπαίνουν» σε Ιόνιο και Κρήτη για πετρέλαιο

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται μέσα στην επόμενη τριετία στην Ελλάδα στο τομέα της ενέργειας αφού εταιρείες κολοσσοί «μπαίνουν» σε Ιόνιο και Κρήτη για να συνεργαστούν με τα ΕΛ.ΠΕ. στις έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου,

Αυτό αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου.
Πρόκειται για τις εταιρείες Total, Shell, Repsol, Japex, Dana Petroleum, INA και Hunt, με τις οποίες τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις.

Οι σχετικές συμβάσεις για την παραχώρηση των δύο περιοχών έχουν συμφωνηθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Απομένει ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή και η κατακύρωσή τους από τη Βουλή.

«Διαπραγματευόμαστε συνολικά με 25 εταιρείες για συμμετοχή σε έρευνες ανά την Ελλάδα»

Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ, ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου και αναφερόμενος στην πορεία των ερευνών σημείωσε ότι «συνεχίζουμε τις επαφές με αναγνωρισμένες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες είναι περίπου 15. Στα επόμενα 2-3 χρόνια θα έχουμε καλά νέα».
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση από τις 130 όσον αφορά στους οικονομικούς όρους που θέτει το ελληνικό δημόσιο, οι οποίοι είναι εξαιρετικά καλοί», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που πρέπει να εκμεταλλευθούν οι εταιρείες του κλάδου. Στόχος είναι , όπως είπε, να συνεχιστούν οι έρευνες καθώς υπάρχει πετρελαϊκό ενδιαφέρον για τη χώρα καθώς υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει έρευνες σε περιοχές όπου υπάρχουν βαθιά νερά ή σε χερσαίες περιοχές όπου χρειάζονται γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος όπως είναι η Ήπειρος

Ανέφερε, ακόμη, ότι τα ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται συνολικά με 25 εταιρείες για συμμετοχή σε έρευνες ανά την Ελλάδα.
Εκτός από τις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται ήδη στον Πατραϊκό Κόλπο, έχουν μονογράψει με το υπουργείο τη συμφωνία για παραχώρηση της περιοχής 2 στο Ιόνιο (βορειοδυτικά της Κέρκυρας, σε Κοινοπραξία με την Total και την Edison) και αναμένουν τη μονογραφή για την περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος). Ήδη, προγραμματίζονται σεισμικές έρευνες στην περιοχή 2, τον Δεκέμβριο, με την προοπτική να συνεχιστούν άμεσα και στην περιοχή 10.

Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων επιδιώκει να αναζωογονήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις λοιπές θαλάσσιες περιοχές (17 από τις συνολικά 20 που προκηρύχθηκαν το 2014), για τις οποίες δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον (εκτός από τις περιοχές 2 και 10, τα ΕΛΠΕ υπέβαλαν προσφορά και για την περιοχή 1 στο Ιόνιο, βόρεια της Κέρκυρας).

Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για διεξαγωγή περαιτέρω σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο, νότια της Κέρκυρας, στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου και στο νότιο Κρητικό Πέλαγος, για τις οποίες έχει ήδη γίνει μία πρώτη απεικόνιση από την εταιρία PGS, ενόψει της προκήρυξης των 20 περιοχών το 2014. Στόχος είναι, αφενός η πύκνωση των σεισμικών γραμμών αλλά και -στο νότιο Κρητικό πέλαγος- η αλλαγή της κατεύθυνσής τους από «πλάγια» (κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά που είναι τώρα) σε «κάθετη» (από βορρά προς νότο).

Στο ίδιο συνέδριο, ο Δημήτρης Γόντικας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του ομίλου Energean «Kavala Oil», που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, σημείωσε ότι η Energean έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. δολάρια ως τώρα, ενώ ένα αντίστοιχο ποσό έχει προγραμματιστεί να επενδυθεί στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος στον Πρίνο, καθώς και στις νέες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία, Κατάκολο).
Σε ό,τι αφορά τον Πρίνο, ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην παραγωγή τις προηγούμενες εβδομάδες η πέμπτη κατά σειρά νέα γεώτρηση, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή της τρέχουσας χρονιάς να υπερβεί τα περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια που παρήχθησαν πέρσι. Τα βεβαιωμένα κοιτάσματα στην περιοχή του Πρίνου εκτιμώνται συνολικά σε 41 εκατ. βαρέλια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα