Ενιαίο ΦΠΑ 18% με έκπτωση για πλαστικό χρήμα

Το ΦΠΑ αποτελεί ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να βρει λύσεις και να κατευνάσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να κλείσει η συμφωνία τουλάχιστον ως προς το σκέλος των φορολογικών απαιτήσεων. Στις σκέψεις λοιπόν των στελεχών στην οδό Νίκης υπάρχει η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Βήμα» στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο για ενιαίο συντελεστή 18% (σ.σ. οι θεσμοί πιέζουν για ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ ακόμα και στο 20%) ο οποίος θα μειώνεται αυτόματα στο 15% όταν ο καταναλωτής χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα και όχι μετρητά.

Παράλληλα ο χαμηλός συντελεστής θα κυμανθεί μεταξύ 7% και 9% και σε αυτόν θα υπαχθούν φάρμακα και ορισμένα τρόφιμα, όπως γάλα, ψωμί και αυγά.

Άγνωστο παραμένει σε ποιον συντελεστή θα υπαχθούν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ που σήμερα βρίσκονται στο 13% και πιθανότατα θα πρέπει να μετακινηθούν στο 15%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές σε νησιά αλλά θα προβλέπεται αυτοματοποιημένη επιστροφή φόρου στους κατοίκους.

Στόχος της κυβέρνησης με την ηλεκτρονική πληρωμή είναι η άμεση καταβολή του ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία εντός πέντε ημερών. Ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή λοταρίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα