«Εντοπίστηκαν 1.000 μετανάστες στο Αιγαίο τις τελευταίες τρεις μέρες»

Η παράνομη μετανάστευση βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, μιλώντας  στο ραδιοσταθμό BΗΜΑ FM. Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε πως «μόνο τις τρεις τελευταίες μέρες εντοπίστηκαν 1.000 μετανάστες στο Αιγαίο» ενώ χαρακτήρισε κατάλληλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φώτη Κουβέλη, το όνομα του οποίου ακούγεται έντονα τις τελευταίες ημέρες.

 Συγκεκριμένα ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε αρχικά τα εξής. «Συζητάμε για 996 – δηλαδή 1.000 ανθρώπους – στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών, από την Παρασκευή. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχουμε δεχθεί. Οι 200 διασώθηκαν από τη θάλασσα και τους υπόλοιπους τους βρήκαμε, χωρίς να έχουμε κάνει κάτι. Είναι κοντά στα 100 παιδιά και σε ορισμένες περιπτώσεις παιδιά ήταν και οι διασωθέντες από τα ναυάγια. Η κατάσταση στα κέντρα κράτησης είναι στο απροχώρητο.

Η ροή είναι αυξημένη και αυτό έχει σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Τα προσφυγικά ρεύματα έχουν συγκεκριμένο χρόνο αντίδρασης απέναντι στα γεγονότα. Οι κάτοικοι στην αρχή παραμένουν για να δουν πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα και παραμένουν κοντά στην εστία τους.

Στη συνέχεια, αποφασίζουν να φύγουν διότι ο κίνδυνος συνεχίζει – και αυτό γίνεται κυρίως με τους Σύρους που βρίσκονται πάνω από 1 εκατ. στην Τουρκία – και όταν δεν έχει τελειώσει η κρίση και δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους, τότε αρχίζουν και ψάχνονται για άσυλο σε κάποια χώρα της Ε.Ε. Άλλοι τόσοι περίπου βρίσκονται σε Λίβανο και Ιορδανία. Συζητάμε για πάνω από 100.000 ανθρώπους στα παράλια».

 Για την ενδεχόμενη πρόταση Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Μιλώντας για την ενδεχόμενη πρόταση Κουβέλη για την  Προεδρία της Δημοκρατίας σχολίασε. «Πιστεύω γενικά ότι είναι ένας πολιτικός που έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια με ευθύνη τη θέση του και χωρίς να έχει μπει σε υποθέσεις που πληγώνουν ή διχάζουν. Γενικά, είναι κατάλληλος για ΠτΔ, διότι πρέπει για μένα να είναι πρόεδρος ένα νηφάλιο πρόσωπο, το οποίο είναι ικανό να διαχειριστεί το θεσμικό του ρόλο. Θεωρώ ότι πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις, κατά 100%. Με νηφαλιότητα μπορεί να διαχειριστεί την πολιτική του διαδρομή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα