Εντυπωσιακά λανθασμένοι οι «χρησμοί» του ΔΝΤ

Η συμμετοχή του Δημήτρη Παπαδημητρίου, στο 18ο Capital Link Forum – Invest in Greece που πραγματοποιείται στη Ν. Υόρκη αποτέλεσε όπως φαίνεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Έλληνα υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, να εξαπολύσει βολές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απαίτηση του ΔΝΤ να λάβει η Ελλάδα προκαταβολικά μέτρων για μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και είπε σχεδόν το αυτονόητο. Ότι δηλαδή «ζούμε σε έναν ασταθή κόσμο και το να παίρνουμε αποφάσεις το 2016 για το 2019 και πέρα δεν είναι αυτό που θα περίμενε ο καθένας. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ μέχρι στιγμής υπήρξαν λανθασμένες, εντυπωσιακά λανθασμένες».

Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε δογματικές ορισμένες από τις προτάσεις του ΔΝΤ που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή τους σε άλλα κράτη «έχουν αποτύχει εντυπωσιακά». Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και αυτό το παραδέχτηκε ο κ. Παπαδημητρίου, αλλά υπογράμμισε παράλληλα ότι αυτές πρέπει να γίνουν με προσοχή ώστε να οδηγούν σε ανάπτυξη και ευημερία.

Στο ίδιο θέμα των μεταρρυθμίσεων ο υπουργός ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση Τσίπρα θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι θεσμοί και αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει το πολιτικό κεφάλαιο για να τις κάνει πράξη, με τον κ. Παπαδημητρίου να τονίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. έκανε περισσότερες αλλαγές σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ σε σύγκριση με οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση ή μη της δεύτερης αξιολόγησης πριν εκπνεύσει το 2016 κι εκείνος δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα της Αθήνα είναι να διαπραγματευθεί με καλή πίστη και ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Συμπλήρωσε δε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, καθώς η περάτωση της εκκρεμότητας θα σημάνει και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα