Εντός, εκτός και επί τα… καυτά!      

ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝHΣΗ

Προβλήματα εντός, εκτός και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού καλείται να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου. Η νέα πραγματικότητα που έφερε ο ανασχηματισμός και η εκλογή Τραμπ αλλάζει τους συσχετισμούς επιτρέποντας κάθε σενάριο που μέχρι πρότινος ίσως να θεωρείτο απίθανο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Θα βγάλει η κυβέρνηση την τετραετία; Το ερώτημα αυτό επιστρέφει και πλέον αποκτά άλλη δυναμική. Οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για το νέο υπουργικό σχήμα σε συνδυασμό με την αλλαγή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αλλά και τη στάση της Κομισιόν συγκροτούν ένα εκρηκτικό μείγμα που πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο.

Ξεκινώντας από τα επίκαιρα, τις αμερικανικές εκλογές, πλέον από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να πείσουν πως ήταν έτοιμοι για όλα όταν ακόμα και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας είχε εκφραστεί διόλου κολακευτικά για τον νέο πλανητάρχη. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει εκφράσει ακραίες θέσεις για τη στάση των ΗΠΑ επί της δικής του προεδρίας, στην Αθήνα προβληματισμός επικρατεί για τα απόνερα που θα φτάσουν μέχρι εδώ.

Είναι πιθανή το επόμενο διάστημα επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση τον συνεχάρη για την εκλογή του. Η αλήθεια είναι πως ο Πάνος Καμμένος ήταν εκείνος που πρώτος τον συνεχάρη, ενώ η επίσημη ανακοίνωση καθυστέρησε προφανώς γιατί στο Μαξίμου πιάστηκαν απροετοίμαστοι.

 

Τα κακά νέα

Το πρόβλημα όμως πλέον αποκτά άλλες διαστάσεις και σύντομα θα αποδειχθεί στην πράξη αν η παραμονή Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν συνετή απόφαση του πρωθυπουργού.

Με τον «σουλτάνο» Ερντογάν να έχει απασφαλίσει προς ικανοποίηση των Τούρκων θερμοκέφαλων, η δεδηλωμένη στήριξη της χώρας του από τη νέα πολιτική πραγματικότητα των ΗΠΑ μόνο ως καλό νέο δεν μπορεί να εκληφθεί τόσο για την Ελλάδα όσο και συνολικά για την Ευρώπη.

Τρεις άνθρωποι του προέδρου Τραμπ, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Νιουτ Γκίνγκριτς και ο υποψήφιος για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν επιθυμούν τη σύσφιξη των σχέσεων της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.

Ο Μάικλ Φλιν, ένας απόστρατος αντιστράτηγος, που είχε βοηθήσει τον Τραμπ να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους βετεράνους και το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας, επεσήμανε μία ημέρα πριν από τις αμερικανικές εκλογές πως η Τουρκία πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα της Ουάσινγκτον στην «ατζέντα» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία είναι η πιο σημαντική σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια ώρα, ο επικρατέστερος για το υπουργείο Εξωτερικών, Νιούτ Γκίνγκριτς, έχει εκφράσει ουκ ολίγες πολλές φορές τον θαυμασμό του για τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον «πατέρα των Τούρκων».

O εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, δήλωσε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ντογάν» και την εφημερίδα «Χουριέτ» πως  η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις  της με την Τουρκία.

«Η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. Θα επαναφέρουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία στο προγενέστερο καλό σημείο», δήλωσε ο Πενς λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση πως ο Τραμπ είναι ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την κυβέρνηση της Άγκυρας», πρόσθεσε.

 

Το αλβανικό «αγκάθι»

Η Ελλάδα έχει, όμως, να αντιμετωπίσει και μια προβληματική στάση των Βρυξελλών, αυτή τη φορά στο θέμα της Αλβανίας. Όπως έγινε γνωστό, οι Βρυξέλλες προτείνουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δίχως την παραμικρή αναφορά στην ελληνική εθνική μειονότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την κυβέρνηση Ράμα.

«Οι σχέσεις με την Ελλάδα παραμένουν συνολικά θετικές, με συχνές υψηλού επίπεδου επισκέψεις. Η συνεργασία σε θέματα διαχείρισης της μετανάστευσης έχει ενισχυθεί, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρησιακού επιπέδου για να δοθεί απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, με τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας. Με την ευκαιρία της 25ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, οι δύο χώρες συζήτησαν τη θέσπιση ενός κοινού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των “εκκρεμών διμερών ζητημάτων”», σημειώνεται και γίνεται έτσι για πρώτη φορά επίσημο πως οι δύο χώρες έχουν εκκρεμή ζητήματα! Μεταξύ των οποίων, για την Αλβανία, και το Τσάμικο, αλλά και η ανύπαρκτη αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα! Αντίθετα, πουθενά δεν γίνεται λόγος για ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

 

Λεπτές ισορροπίες εντός των τειχών

Και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όμως, οι επιλογές Τσίπρα θα κριθούν στην πράξη και μάλιστα άμεσα. Από την παραμονή αποτυχημένων υπουργών που με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός έδειξε πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για συγκεκριμένους τομείς (π.χ. πρωτογενής παραγωγή) όσο τη διαφύλαξη και αναβάθμιση «κολλητών» όπως για παράδειγμα του Νίκου Παππά, ο οποίος παρέσυρε την κυβέρνηση στην άβυσσο των τηλεοπτικών αδειών όπου και νικήθηκε κατά κράτος για να υποχρεωθεί σε αναδίπλωση.

Ιδιαίτερης αξίας είναι η αναφορά και στο πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος επιτρέπει περίεργους συνειρμούς που οδηγούν τόσο στον Γιάνη Βαρουφάκη όσο και στη σκληρή δεξιά. Και μπορεί ο ίδιος να ακύρωσε το πρόσφατο παρελθόν του με μια δήλωση, όμως η πολιτική που θα ακολουθήσει μένει να αποδείξει αν το εννοούσε.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το διαταραγμένο κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την επιβίωση της κυβέρνησης. Εναλλακτικά οι κάλπες δεν αποκλείεται να στηθούν και πριν από το τέλος του χειμώνα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα