Εντός κεντροαριστερά, εκτός κεντροδεξιά

Πολιτικό χώρο για την επιβίωση τόσο του ιδίου όσο και του κόμματος του αναζητά ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχοντας αντιληφθεί πως η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία με όρους του παρελθόντος δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει σύμφωνα και με τους συνεργάτες του ότι μόνο μέσω συμμαχιών μπορεί να προχωρήσει πολιτικά. Είτε αυτό σημαίνει προσχώρηση στελεχών στο κίνημα είτε αν χρειαστεί συνασπισμός κομμάτων με προγραμματική συμφωνία.

Χαρακτηριστικό είναι και το τελευταίο του κάλεσμα για μια ενιαία κεντροαριστερα (την οποία απέρριψε η ΔΗΜΑΡ) όπου ο κ. Βενιζέλος επί της ουσίας απευθύνθηκε σε μικρότερους κομματικούς ή κινηματικούς σχηματισμούς αλλά και την πολιτική βάση άλλων κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αιμορραγία του ΠΑΣΟΚ.

Μόνο που λίγες μέρες αργότερα ο κ. Βενιζέλος ως να λειτουργούσε σε πλήρη σύγχυση επέστρεψε με αναφορές σε συνεργασίες, αυτή τη φορά όμως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Και η θέση που εξέφρασε εδώ έχει την σημασία της για πιθανές δεύτερες σκέψεις που κάνει για το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Ο κ. Βενιζέλος λοιπόν εκείνο που υποστήριξε είναι η συνεργασία του Λαϊκού με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πάντα υπό όρους και προϋποθέσεις.

Το αν αυτή η πρόταση είναι προπομπός μιας αντίστοιχης πρότασης για συνεργασία προεκλογική με τη ΝΔ πρέπει να διερευνηθεί αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποκλείεται.

Άλλωστε και στη ΝΔ είναι ξεκάθαρο πως το κόμμα μόνο του δεν μπορεί να σταθεί, για αυτό άλλωστε και τα τελευταία σενάρια περί επιστροφής Καρατζαφέρη που μάλλον στερούνται σοβαρότητας.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος καλείται να βρει λύση πριν τις ευρωεκλογές στις οποίες το κόμμα του πρέπει να φανεί ενισχυμένο για να κερδίσει τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα