Εντός των ημερών η απόφαση του ΣτΕ για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ

Συζητήθηκαν σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κεκλεισμένων των θυρών οι αιτήσεις των Πανεπιστημίων και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τις οποίες ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας , βάσει της οποίας καταργήθηκαν 1.349 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι εργαζόμενοι τέθηκα σε διαθεσιμότητα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι νομικοί σύμβουλοι των Πανεπιστημίων υποστήριξαν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι παράνομη και αντισυνταγματική και πρέπει να ακυρωθεί, ενώ επισήμαναν τους κινδύνους που έχει η κυβερνητική απόφαση να θέσει σε διαθεσιμότητα τους 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους. Το υπουργείο Παιδείας εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Νικηφόρος Κανιούρης και η σύμβουλος Μεταξία Ανδροβίτσα, οι οποίοι τόνισαν ότι η απομάκρυνση των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων είναι μνημονιακή υποχρέωση και δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Ως προς τη φύλαξη των Πανεπιστημίων οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου ανέφεραν στους Πρυτάνεις ότι θα πρέπει να στραφούν στην ιδιωτική φύλαξη, ενώ τους επισημάνθηκε γενικότερα ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να βρει διεξόδους.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Σωτήρης Ρίζος έδωσε 48ώρη προθεσμία στις δύο πλευρές να καταθέσουν υπομνήματα. Το δικαστήριο αναμένεται να εκδόση μέσα στις επόμενες μέρες την απόφαση του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα