Εξαιρετικό τρίμηνο, απαιτητική συνέχεια

ΟΠΑΠ: Άλμα +64% στα κέρδη έδειξαν τα οικονομικά αποτελέσματα ενώ «τρέχει» με εντατικούς ρυθμούς το πρότζεκτ των VLTs

Ακόμη ένα εξαιρετικό τρίμηνο προσέθεσε στα… στατιστικά του ο ΟΠΑΠ, καθώς οι επιδόσεις που πέτυχε ο Οργανισμός στο γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχουν σχεδόν όλες θετικό πρόσημο, με την υπέρβαση να κάνει ο δείκτης κερδών που έκανε άλμα στο +64%!!!

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, τα κέρδη του ΟΠΑΠ ανήλθαν για την εξεταζόμενη περίοδο στα 48,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 64,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυτά ανήλθαν το γ΄ τρίμηνο 2017 στα 92,9 εκατ. ευρώ (+49%) και στα 223,5 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι τα EBITDA γ΄ τριμήνου 2017 του ΟΠΑΠ ανήλθαν στα 78,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 13,6% σε ετήσια βάση, όντας προσαρμοσμένα για την αναστροφή επίδικων προβλέψεων ύψους 14,7 εκατ. ευρώ που ενίσχυσαν τα μεγέθη γ’ τριμήνου 2017 καθώς και για ποσό ύψους 6,4 εκατ. ευρώ που αφορούσε μη επαναλαμβανόμενα έξοδα σχετιζόμενα με την Διαιτησία για τα VLTs που είχαν επιβαρύνει τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου της περασμένης χρονιάς. Η εν λόγω αύξηση σημειώθηκε παρά τα έξοδα ανάπτυξης που σχετίζονται με την υλοποίηση νέων έργων.

Αύξηση της τάξης του 4,8% παρουσίασαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) του ΟΠΑΠ, ανερχόμενα στο 1,045,8 δισ. ευρώ (εννεάμηνο 2016: 998 εκατ. ευρώ). Ο ίδιος δείκτης στο γ΄ τρίμηνο «έγραψε» άνοδο +11,9%, ανερχόμενος σε απόλυτα νούμερα στα 357,4 εκατ. ευρώ, από 319,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Σε κάθε περίπτωση, η αυξητική τάση των καθαρών εσόδων προ εισφορών του Οργανισμού αλλά και της κερδοφορίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ισχυρές επιδόσεις του χαρτοφυλακίου των στοιχηματικών προϊόντων του ΟΠΑΠ, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών αυτόματης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού (SSBTs) και των Virtual παιχνιδιών, καθώς και την αυξανόμενη συνεισφορά των VLTs. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καθαρά έσοδα από παιχνίδια αυξήθηκαν κατά 6% στα 433,7 εκατ. σε σύγκριση με 409 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2016, στην ίδια κατεύθυνση με την τάση του GGR, με το γ΄ τρίμηνο να ενισχύεται κατά 13,4% έναντι της περσινής χρονιάς στα 148,5 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή ταμειακή θέση

Με τον καθαρό δανεισμό του ΟΠΑΠ να ανέρχεται πλέον στα 234,5 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός παρουσιάζει ισχυρή ταμειακή θέση, ενώ όπως έγινε γνωστό το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε να προτείνει στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση την διανομή αδιάθετων κερδών, μικτού ποσού €0,70/μετοχή. Υπό την αίρεση της έγκρισης της Ε.Γ.Σ., η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου 2017, η ημερομηνία αποκοπής θα είναι η Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017. Η καταβολή των αδιάθετων κερδών στους δικαιούχους μετόχους θα αρχίσει την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017.

Σε εξέλιξη η υλοποίηση του προγράμματος για τα VLTs

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που συνόδευσαν τα αποτελέσματα τριμήνου- εννεαμήνου, από τον ΟΠΑΠ υπογραμμίζεται ότι μετά το «ντεμπούτο» στις 11 Ιανουαρίου 2017 των 4 πρώτων πιλοτικών καταστημάτων «Play», η υλοποίηση του προγράμματος για τα VLTs βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον ρυθμό εγκατάστασης να επιταχύνεται στο δ΄ τρίμηνο. Συγκεκριμένα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 είχαν τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη συνολικά 5.297 παιγνιομηχανήματα, εγκατεστημένα σε 157 καταστήματα «Play» και σε 468 πρακτορεία ΟΠΑΠ, καθώς και 698 εγκατεστημένα τερματικά αυτόματης εξυπηρέτησης στοιχηματισμού (SSBTs).

Στο στρατηγείο του ΟΠΑΠ στην λεωφόρο Αθηνών η ικανοποίηση είναι έκδηλη στον ΟΠΑΠ, γεγονός που αποτυπώθηκε και από τα λεγόμενα του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ντ. Κόουπ σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές. Ο CEO της εταιρείας στάθηκε, μεταξύ άλλων, στα πρώτα απτά οφέλη από την εισαγωγή και λειτουργία νέων παιχνιδιών, όπως τα τερματικά SSBTs, τα Virtual παιχνίδια και τα VLTs.

Ο Ντ. Κόουπ έκανε αναφορά και στις νομοθετικές αλλαγές που επιφέρει στην λειτουργία των παιγνιομηχανημάτων η πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νόμου στην Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι αυτές εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του κοινού, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καταπολέμηση της παράνομης δραστηριότητας, και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι εγκατάστασης των μηχανών με βάση τα νέα δεδομένα.

Θυμίζεται ότι το ν/σ του ΥΠ.ΟΙΚ. για την ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων ψηφίσθηκε με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία επί της αρχής, κατ’ άρθρον και επί του συνόλου του. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις συνεδριάσεις της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπως και στην Ολομέλεια, βουλευτές τόνιζαν πως με τις –ψηφισθείσες πλέον– ρυθμίσεις επιτυγχάνεται καίριο χτύπημα στον παράνομο τζόγο, προστατεύεται αποτελεσματικότερα το κοινωνικό σύνολο, δίνεται αναπτυξιακό σήμα στην οικονομία με την δημιουργία 5.000 νέων θέσεων απασχόλησης και τόνωση της αγοράς ακινήτων, ενώ τέλος διασφαλίζονται τα δημόσια έσοδα ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε βάθος τετραετίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα