Εξαμελής οικογένεια στην Ιταλία δεν νιώθει πόνο λόγω γενετικής μετάλλαξης

Σε μία σπάνια περίπτωση, ρίχνει «φως», μια ομάδα επιστημόνων και ερευνητών. Ο λόγος, για μια 6μελή οικογένεια από την Ιταλία, η οποία δεν… νιώθει πόνο. Για την ακρίβεια, όλα τα μέλη της οικογένειας, πονάνε ελάχιστα αν πάθουν κάταγμα ή ένα κάψιμο.

Η οικογένεια αποτελείται από την 78χρονη γιαγιά, τις δύο κόρες της και τα τρία εγγόνια της ενώ όταν όλοι επισκέφτηκαν τον γιατρό για να εξεταστούν, διαπιστώθηκαν χτυπήματα και κατάγματα στα χέρια και στα πόδια, τα οποία δεν είχαν καταλάβει, από πού προήλθαν, καθώς δεν ένιωθαν τον πόνο του τραυματισμού.

«Μερικές φορές νιώθουν λιγάκι πόνο στην αρχή, μόλις γίνεται το σπάσιμο, αλλά ο πόνος τους πολύ γρήγορα φεύγει» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, Τζέιμς Κοξ.

Ο λόγος που δεν νιώθουν έντονο πόνο στα χτυπήματα, είναι το γεγονός ότι διαθέτουν μια γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο ZFHX2, αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν φυσιολογικό αριθμό νευρών στο δέρμα τους.

Σύμφωνα με πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες σε ποντίκια όπου τους αφαιρέθηκε το συγκεκριμένο γονίδιο, έγιναν υπερευαίσθητα στα θερμοκρασιακά ερεθίσματα αλλά σχεδόν αναίσθητα στην ουρά τους. Όταν τα ποντίκια τροποποιήθηκαν γενετικά, ώστε να φέρουν στο DNA τους το ίδιο μεταλλαγμένο γονίδιο με την ιταλική οικογένεια, τα ζώα έγιναν πολύ λιγότερο ευαίσθητα στα επώδυνα ερεθίσματα της θερμότητας.

Τέλος, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί τρόπος η οικογένεια να πάψει να είναι «αναίσθητη» στον πόνο και αυτό για να μην τραυματίζεται τόσο εύκολα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα