Εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% προτείνει ο Γ. Σταθάκης

Εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30%, την περίοδο 2020-30, πρότεινε ο Γιώργος Σταθάκης, στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στην Μάλτα

Τον προσδιορισμό του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας για τα κράτη-μέλη της ΕΕ την περίοδο 2020-30, στο 30%, ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι που πηγάζουν από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, πρότεινε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, στη Μάλτα, με θέμα το «Χειμερινό Ενεργειακό Πακέτο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τόνισε ωστόσο, ότι ο στόχος δεν πρέπει να είναι δεσμευτικός, ώστε τα κράτη να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια προσαρμογής σε αυτόν.

Σε σχέση με τις υποχρεώσεις ενεργειακής απόδοσης, που περιλαμβάνουν δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών για επενδύσεις σε ενεργειακή εξοικονόμηση κτιρίων και γενικότερα σε εξοικονόμηση ενεργειακών προϊόντων, ο υπουργός στάθηκε στην αναγκαιότητα ευελιξίας της μεθόδου προσδιορισμού τους.

Το ύψος των υποχρεώσεων αυτών όπως είπε, πρέπει να συναρτάται με τα χρηματοδοτικά περιθώρια που το κάθε κράτος-μέλος διαθέτει για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Ανέφερε τέλος, ότι με δεδομένο το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, είναι κρίσιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο να προβλέπει μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, που θα αποτελέσουν «ομπρέλα» προστασίας των εισοδηματικά ευάλωτων νοικοκυριών.

Στο περιθώριο της διάσκεψης ο κ. Σταθάκης υπέγραψε την πολιτική διακήρυξη καθαρής ενέργειας για τα νησιά της ΕΕ. Την υπογραφή της διακήρυξης θα ακολουθήσει η δημιουργία φόρουμ για τα νησιά, η ιδρυτική συνεδρίαση του οποίου θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στα Χανιά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα