«Εξωθεσμικές» παραβάσεις και θεσμικά παραστρατήματα

Η ποινή που επιβλήθηκε στον Ισίδωρο Ντογιάκο είναι, στέρηση μισθού για 40 ημέρες και επί της ουσίας του υψώνει εμπόδιο στο να είναι υποψήφιος στις σημερινές αρχαιρεσίες, όπου οι εισαγγελείς και οι δικαστές ψηφίζουν για την εκλογή νέων προϊσταμένων για τα μεγάλα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας.

Η «καταδίκη» του Ισίδωρου Ντογιάκου ήρθε διότι εθίγη η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η οποία παντοιοτρόπως από τον Αύγουστο του 2015 έχει στοχοποιήσει τον προϊστάμενο της μεγαλύτερης εισαγγελίας Εφετών της χώρας. Το δε… έγκλημα του κ. Ντογιάκου ήταν κατά την κ. Θάνου η ανακοίνωση σύγκλισης των εισαγγελέων εφετών σε Ολομέλεια όπου είχε αναφέρει ως θέμα προς συζήτηση «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών».

«Ο κ. Ντογιάκος ποτέ δεν έχει κατηγορηθεί ότι χρηματίστηκε, ποτέ δεν έχει εμπλακεί σε συνδιαλλαγή με διαπλεκόμενα συμφέροντα, ποτέ δεν έχει κατηγορηθεί για κακοδικία. Η  τιμωρία του προκαλεί τρόμο στους δικαστές, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την δικαιοσύνη». Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο Παύλος Τσίμας την απόφαση κατά Ντογιάκου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και θέτει το ζήτημα επί τον τύπον των ήλων, όπως υποστηρίζουν δικαστικοί κύκλοι. Παράλληλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν την ποινή ως μία απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη, καθώς την έφεση για να υπάρξει μεγαλύτερη ποινή κατά του κ. Ντογιάκου την άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Θυμίζουμε ότι το πρωτοβάθμιο όργανο τιμώρησε με ποινή επίπληξης τον κ. Ντογιάκο, κάτι που δεν ικανοποίησε την κ. Θάνου, αν λάβουμε υπόψη δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εντύπων που έχουν άριστη πρόσβαση στους στενούς συνομιλητές της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Η ιστορία

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου από το πρώτο διάστημα που ανέλαβε τα καθήκοντά της φαίνεται από τις ενέργειές της ότι στοχοποίησε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ισίδωρο Ντογιάκο. Έτσι τον Αύγουστο του 2015 ζήτησε από την τότε Εισαγγελέα του Α.Π. Ευτέρπη Γκουτζαμάνη να διωχθεί ο κ. Ντογιάκος διότι δεν ήταν νόμιμα στη λίστα των υποψηφίων στις αρχαιρεσίες της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, όταν κι εξελέγη το 2014. Η επίσημη απάντηση της κ. Γκουτζαμάνη ήταν ότι δεν είχε αρμοδιότητα να παραγγείλει δίωξη εισαγγελέα, καθώς με αυτό το θέμα ασχολείται η Επιθεώρηση των Δικαστηρίων και Δικαστών  και ο αρμόδιος προϊστάμενος.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργήθηκε για τις συνθήκες εκλογής του, κατέθεσε υπόμνημα στον προϊστάμενο της επιθεώρησης των δικαστηρίων και δικαστών, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Νίκο Λεοντή. Ο κ. Ντογιάκος στο υπόμνημά του, απάντησε στα όσα αναφέρει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου στην παραγγελία της την 20η Αυγούστου του 2015 προς τον κ. Λεοντή. Η εκλογή του κ. Ντογιάκου στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών τον Νοέμβριο του 2014, έγινε με παράτυπο τρόπο, υποστήριξε η κ. Θάνου, η οποία υποστήριξε πως βάσει του κανονισμού, ο κ. Ντογιάκος δεν είχε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Γι’ αυτό το… τεράστιο αδίκημα η υπόθεση μπήκε στο αρχείο με υπουργική βούλα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μετά την έρευνα που έγινε για το θέμα από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου υπέγραψε την αρχειοθέτηση της δικογραφίας, που είχε ανοίξει με εντολή της προέδρου του ΑΠ Βασιλικής Θάνου, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα από την Ολομέλεια των Εισαγγελέων που είχαν εγκρίνει όλες τις υποψηφιότητες.
Η αντεισαγγελέας που διενήργησε την πειθαρχική έρευνα,  Β. Θεοδώρου, απεφάνθη στο πόρισμά της ότι η εκλογή του Ι. Ντογιάκου ήταν απολύτως νόμιμη ενώ “απαλλάσσει” και την αντεισαγγελέα Γ. Τσατάνη, η οποία ήταν η αντίπαλος στην κούρσα της διαδοχής.

Μάλιστα όπως ανέφερε η κ. Θεοδώρου, η απόδοση στην κ. Τσατάνη της βούλησης να ευνοήσει παρανόμως τον συνάδελφό της Ισίδωρο Ντογιάκο δεν αντέχει στην κοινή λογική, αφού έτσι αυτή φέρεται να υποσκάπτει τη δική της υποψηφιότητα, την οποία υπερασπίστηκε ενώπιον της Ολομέλεια. Η επίμαχη εκλογή λέει η κ. Θεοδώρου «έγινε αποδεκτή από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της δικαιοσύνης (Υπουργό Δικαιοσύνης, πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) καθώς και από τους εισαγγελικούς λειτουργούς της εισαγγελίας εφετών Αθηνών. Κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι η εκλογή αυτή είναι παράνομη“.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η κ. Θάνου, η οποία το Νοέμβριου του 2014 ήταν Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων γνώριζε ως εκ της θέσεώς της τη διαδικασία της εκλογής που εφαρμόστηκε και δεν αμφισβήτησε τότε τη νομιμότητα της εκλογής του Ι. Ντογιάκου. Υπέρ της αρχειοθέτησης για την έρευνα περί της εκλογής Ντογιάκου τάχθηκε και ο προϊστάμενος της επιθεώρησης των Δικαστηρίων, Νίκος Λεοντής.

Το… παράπτωμα

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της εκλογής Ντογιάκου ο στόχος δεν επετεύχθη. Αμέσως μετά την εντολή για πειθαρχικό έλεγχο, ο Ι. Ντογιάκος είχε ζητήσει την σύγκληση της Ολομέλειας των Εισαγγελέων με έγγραφο που υπό τον τίτλο: «Η εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών». Παρά το γεγονός ότι τόσο η κ. Θεοδώρου, όσο και ο κ. Λεοντής είχαν τη γνώμη ότι πρέπει να αρχειοθετηθεί η έρευνα για τον κ. Ντογιάκο και ως προς δεύτερο σκέλος της, εν τούτοις ο Υπουργός είχε αντίθετη γνώμη.

Το πρωτοβάθμιο όργανο τιμώρησε τον κ. Ντογιάκο με επίπληξη, όμως αυτό δεν άρεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος άσκησε έφεση και φτάσαμε στην ακραία απόφαση της τιμωρίας του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών να τιμωρηθεί με στέρηση μισθού για 40 ημέρες, κάτι που επί της ουσίας τον καθιστά έκπτωτο από το αξίωμα του και του υψώνει εμπόδιο για να είναι υποψήφιος στις σημερινές αρχαιρεσίες. Βέβαια για να ισχύσει αυτό θα πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση και φυσικά να κοινοποιηθεί αρμοδίως.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να παραλάβει την απόφαση ο κ. Ντογιάκος έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις σημερινές αρχαιρεσίες. Κάτι που είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις του σε όλους τους συνομιλητές του.

Το σίγουρο είναι ότι κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος έχουν προσπαθήσει ουκ ολίγες φορές να βάλουν στο στόχαστρο τον κ. Ντογιάκο. Ας μην λησμονούμε την υπόθεση Βγενόπουλου, όπου παράγοντες στα δικαστικά δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορούν ότι επέτρεψε στην κ. Τσατάνη να βάλει στο αρχείο την υπόθεση. Ο ίδιος όμως κινήθηκε αυστηρά με δικονομικούς όρους, αφού πέραν του να αναθέσει την υπόθεση στην Γεωργία Τσατάνη δεν είχε καμία άλλη σχέση με την υπόθεση, οπότε όλες οι κατηγορίες έχουν καθαρά πολιτική χροιά.

Αλλά και για την υπόθεση της αναβολής της δίκης της Siemens, κατηγορείται ο κ. Ντογιάκος και όχι ο αρμόδιος εισαγγελέας βουλευμάτων, όπου θεώρησε σωστό με βάση τη νομολογία να μην στείλει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας για μετάφραση, αλλά όσα έκρινε αυτός. Στην συγκεκριμένη υπόθεση επίσης δεν πρέπει να λησμονηθεί, ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με σκληρή ανακοίνωσή της έκανε λόγο για προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης, μίλησε για «άκρα συκοφαντία» κατά της θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στις συνέπειες τέτοιων επιθέσεων, καθώς μεταξύ άλλων τόνισε «ότι δημιουργείται ανασφάλεια στους πολίτες», ενώ άφησε ανοικτό το θέμα ως προς τους στόχους αυτών των ενεργειών.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση για την τιμωρία  του κ. Ντογιάκο προκάλεσε ενόχληση στο Μαξίμου, καθώς λίγα 24ωρα πριν από τις δικαστικές εκλογές προκαλεί αναταράξεις στην δικαιοσύνη, ανεβάζει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, ενώ στέλνει μήνυμα προς την κοινωνία, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ποδηγετήσει τις αρχαιρεσίες δικαστών και εισαγγελέων. Κι όλα αυτά ενώ η θητεία του κ. Ντογιάκου εκπνέει την 29η Σεπτεμβρίου, δηλαδή 12 ημέρες μετά την εκλογή του νέου προϊσταμένου.

ΈΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ


Ολοφάνερη πολιτική σκοπιμότητα είδε η Ν.Δ. πίσω από την απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου σε βάρος του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ισιδώρου Ντογιάκου. Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε «αδιανόητες» τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, ο κ. Κουμουτσάκος, είπε: «Σε αυτή την ήδη απαράδεκτη κατάσταση προστίθεται πλέον και η απόφαση σε βάρος του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ισιδώρου Ντογιάκου, με την οποία ουσιαστικά λίγες ημέρες πριν τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της Εισαγγελίας Εφετών, τίθεται εκτός μάχης, μετά από έφεση που άσκησε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος». Μάλιστα ο κ. Κουμουτσάκος κατήγγειλε ένα «πρωτοφανές “μαγείρεμα” που αποκαλύπτει τη νοσηρή αντίληψη που έχει η κυβέρνηση για την ανεξαρτησία και το αυτοδιοίκητο της Δικαιοσύνης».

Το ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του σχολίασε ότι «η υπόθεση του Ισίδωρου Ντογιάκου επιβεβαιώνει τη χωρίς συστολή χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση». Η Χαριλάου Τρικούπη έκανε επίθεση και προσωπικά στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε ως «πρόθυμο υποκινητή» αυτής της χειραγώγησης. « Όλα πλέον είναι φανερά και κανείς δεν δικαιούται να έχει άλλες αυταπάτες… Η  απαξίωση της Δικαιοσύνης βλάπτει τη Δημοκρατία και αποδεικνύει τον καθεστωτισμό μιας Κυβέρνησης πανικόβλητης, σε ηθική και πολιτική κατάρρευση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πιο σκληρή ήταν η τοποθέτηση του Ποταμιού. Η Σεβαστουπόλεως έβαλε στο κάδρο και την κ. Θάνου. Και όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Ο  χρόνος επιβολής ποινής στον εισαγγελέα κ. Ισίδωρο Ντογιάκο, που τόλμησε να τα βάλει με την πανίσχυρη πρόεδρο του Αρείου Πάγου -και φίλα προσκείμενη προς τον πρωθυπουργό-  κ. Βασιλική Θάνου, καθώς και τη συνεχιζόμενη κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, δεν φαίνεται να αποτελεί σύμπτωση. Η πρόσφατη αλλαγή του νόμου για το αυτοδιοίκητο ακριβώς πριν από τις αρχαιρεσίες και άλλες αδιανόητες νομοθετικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως η άσκηση πειθαρχικής εξουσίας από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου στο σύνολο των δικαστικών λειτουργών, και βέβαια οι πρωτοφανείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, ως εκδηλωμένη πρόθεση πανοπτικού ελέγχου και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια ή το δικαίωμα να αδιαφορήσει ή να σωπάσει».

Στ. Τσακυράκης: «Προσβάλλει τη Δικαιοσύνη η τιμωρία Ντογιάκου»

Στην υπόθεση παρενέβη και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής, Σταύρος Τσακυράκης, ο οποίος είναι σε δικαστική αντιπαράθεση με την κ. Θάνου. Με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο καθηγητής κάνει λόγο για σκανδαλώδη δίωξη του εισαγγελέα κ. Ισίδωρου Ντογιάκου. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ξέρετε ποιο είναι το φοβερό παράπτωμα του Εισαγγελέα Εφετών κ. Ισ. Ντογιάκου; Στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας εισαγγελέων εφετών είχε περιλάβει ως θέμα προς συζήτησηΕξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου (Βασιλικής Θάνου) στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου επικαλείται για τον εαυτό της το δικαίωμα έκφρασης γνώμης και μάλιστα για πολιτικά ζητήματα, υπό τη θεσμική της ιδιότητα, αλλά φαίνεται να μην αναγνωρίζει το ίδιο δικαίωμα στους υπόλοιπους συναδέλφους της, ασκώντας μάλιστα η ίδια πειθαρχική δίωξη για θέμα που την αφορούσε προσωπικά. Ακόμη πιο λυπηρό είναι να ενδιαφέρεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης για την επιβολή αυστηρότερης ποινής σε μια υπόθεση που είχε κριθεί σε πρώτο βαθμό. Κι αυτό την ίδια στιγμή που κωφεύει για την αναγκαιότητα άμεσης εκδίκασης (ή θέσης στο αρχείο) της μήνυσης Βγενόπουλου κατά Θάνου.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ένας υποψήφιος που δεν είναι αρεστός στην ηγεσία της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης, διώκεται πειθαρχικά και στερείται το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα τρεις μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές είναι μάλλον προβληματικό για μία δημοκρατία και την ποιότητα της δικαιοσύνης της. Το μοναδικό θετικό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν τα πειθαρχικά όργανα, μετά το αίτημα του Υπουργού. Άρα, όταν θέλει, μπορεί η δικαιοσύνη να κινηθεί με ταχύτητα. Μια ταχύτητα που καλό θα ήταν να την επιδείξει στη μήνυση κατά της κ. Θάνου, η οποία, σας θυμίζω ασκήθηκε πριν από 4 μήνες».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα