Επέλεξε την οδό της ρήξης

Προς οριστική ρήξη οδεύουν οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι, αλλά και οι προσωπικές επαφές του πρωθυπουργού με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αυτό φάνηκε και από την ανάρτηση που έκανε ο επικεφαλής του Ποταμιού για την παράλειψη του πρωθυπουργού να ευχαριστήσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που στήριξαν την κυβέρνηση.
Ήδη ο ανασχηματισμός χαρακτηρίστηκε από το Ποτάμι «καθρέφτης της αδυναμίας του κ. Τσίπρα», μια «ανακύκλωση στελεχών του κομματικού σωλήνα, αγωνιστών των τηλεοπτικών πάνελ» και «εσωτερικές διευθετήσεις με ισχυρές δόσεις κωμωδίας». Ο κ. Θεοδωράκης μιλάει ανοιχτά για «κυβέρνηση της δραχμής» που θα οδηγήσει τη χώρα στα βράχια. Είναι πλέον προφανές ότι, ενώ ως πριν από λίγα εικοσιτετράωρα οι δύο πολιτικοί συζητούσαν σχεδόν για τα πάντα, τώρα υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Δεν είναι τυχαίο που στην ανακοίνωση για τον ανασχηματισμό το Ποτάμι «καρφώνει» ότι το ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου συνεργάτες του του κ. Τσίπρα είχαν τάξει θέσεις υφυπουργών στον Π. Χαϊκάλη και στη Σταυρούλα Ξουλίδου προκειμένου να δώσουν εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό! Ο κ. Θεοδωράκης, που επέμενε από την αρχή για την ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτατα οι μεταρρυθμίσεις, πιστεύει ότι μόνο οι ευρωπαϊστές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν ίσως να διορθώσουν τη ρότα που έχει πάρει ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου καθώς ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει αποσοβηθεί για τη χώρα – αποκαλυπτόταν ότι μέλη της κυβέρνησης συνωμοτούσαν υπέρ της δραχμής.
Την απογοήτευσή του για τις επιλογές του πρωθυπουργού στον ανασχηματισμό εκφράζει ο επικεφαλής του Ποταμιού. Με ανάρτηση στο Facebook, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει: «Πάντα υπήρχαν δύο ειδών πολιτικοί. Αυτοί που κυρίως δουλεύουν και αυτοί που κυρίως μιλάνε. Οι πρώτοι είναι δυσεύρετοι σε όλα τα κόμματα, οι ‘μπλαμπλάδες’ όμως είναι παντού και είναι πρόθυμοι. Δυστυχώς, ο κ.Τσίπρας συνεχίζει να έχει αδυναμία στους ‘μπλαμπλάδες’. Αυτό το αδιέξοδο ζούμε εδώ και έξι μήνες.
» ‘Πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα’ που λέει κι ο λαός μας. Η χώρα μετά τη συμφωνία με τους εταίρους μας χρειαζόταν μια αποφασισμένη σφιχτή ομάδα που γνωρίζει τα προβλήματα και δίνει λύσεις.
» Αντί για αυτό, ο πρωθυπουργός επέλεξε πάλι μετριότητες. Κομματικούς υπαλλήλους, λαϊκιστές και βουλευτές που μέχρι χθες απειλούσαν ότι θα τον καταψηφίσουν. Δεν θα έρθει όμως έτσι η ανάκαμψη, Αλέξη.»
Το ζητούμενο είναι το τι θα πράξει το Ποτάμι στην ψηφοφορία του νέου πακέτου προαπαιτούμενων την Τετάρτη. Το πιθανότερο είναι να τα ψηφίσει το Ποτάμι, αλλά αναμένεται μία σκληρή επίθεση του Σταύρου Θεοδωράκη στην ομιλία του. Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού θα αναγνώσει στο Κοινβούλιο όλα τα ισοδύναμα που προτείνουν από την Σεβαστουπόλεως, με στόχο να δείξει την διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα κόμματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα