Επίδειξη πυγμής σε όλα τα μέτωπα

Η επίδειξη πυγμής που επέδειξε η κυβέρνηση στην απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η αποφυγή ενός μπλακ άουτ εν μέσω τουριστικής περιόδου δείχνει τον δρόμο που φέρεται αποφασισμένος να ακολουθήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του σε όλες τις κινητοποιήσεις από εδώ και στο εξής.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι οι αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις στις συνελεύσεις λαμβάνονται από μικρές μειοψηφίες, όπως και στην περίπτωση των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια. Έτσι στο Μαξίμου φέρονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν σκληρή τακτική και να υπάρξουν κι άλλες αποφάσεις για πολιτική επιστράτευση.

«Ειδικά όταν οι συντεχνίες είναι απέναντι στις μεταρρυθμίσεις», όπως μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, στο θέμα του νομοσχεδίου της «μικρής» ΔΕΗ όλοι στο Μαξίμου τονίζουν πως οι συνδικαλιστές κατέβασαν τους εργαζόμενους σε απεργία, από τη στιγμή που με το νομοσχέδιο είναι εξασφαλισμένες όλες οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί και τα ασφαλιστικά δικαιώματα για μία πενταετία.

Απλά, όπως επισημαίνουν, η απεργία ήταν με πολιτικό δάκτυλο του ΣΥΡΙΖΑ και «η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αφήσει τη χώρα έρμαιο στις διαθέσεις των συνδικαλιστών».

Μετά από αυτή την εξέλιξη και την πολιτική επιστράτευση των απεργών, η κυβέρνηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι θα κρατήσει σκληρή γραμμή και θα συνεχίσει την επίδειξη πυγμής, ώστε να υλοποιηθούν όλες οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Ήδη το Μαξίμου έχει ρίξει όλο το βάρος στην επικοινωνία της ιδιωτικοποίησης τμήματος της ΔΕΗ, προκειμένου να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών για την ορθότητα της πρωτοβουλίας και για τα οφέλη που θα υπάρξουν για τους καταναλωτές.

Στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου διαρρέουν ότι υπάρχει σαφής εικόνα ότι η κυβέρνηση τουλάχιστον σε πεδία όπως τα social media έχασε κατά κράτος την επικοινωνιακή μάχη, ενώ το ίδιο συνέβη σε αρκετά παραδοσιακά μέσα. Αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, και στη μεγάλη καθυστέρηση με την οποία η κυβέρνηση άρχισε να προβάλλει τα όποια επιχειρήματά της, περιοριζόμενη επί μακρόν να «παίζει» με τα αρνητικά ανακλαστικά που δημιουργεί η εικόνα κάποιων εκ των συνδικαλιστών της ΔΕΗ.

Ως προς την επιστράτευση, το Μαξίμου εκτιμά ότι, όπως και κατά το παρελθόν, η στάση της θα γίνει αποδεκτή από σημαντική μερίδα πολιτών, ειδικά όσους επηρεάστηκαν από τις λογικές «κοινωνικού αυτοματισμού» που κυριαρχούν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ως προς την ουσία, τώρα, της νομοθετικής ρύθμισης, αυτή δεν αποκλείεται να καταρρίπτει επί της ουσίας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί ενδιαφέρον ντόπιων ομίλων για τη «μικρή ΔΕΗ» δεν υπάρχει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, και για τον πρόσθετο λόγο ότι όσοι εκ των Ελλήνων δραστηριοποιούνται στην αγορά έχουν «ακριβές» μονάδες παραγωγής, ενώ καλοί γνώστες της ηλεκτρικής αγοράς σημειώνουν ότι, ούτως ή άλλως, όποιος έρθει για να αποκτήσει τη μικρή ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις που, ούτως ή άλλως, δεν καθιστούν την αγορά ως «λαχείο».

Η απόφαση

Στο Μέγαρο Μαξίμου ικανοποιήθηκαν πλήρως όταν άκουσαν το απόγευμα της Κυριακής την απόφαση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να αναστείλει την απεργία. Η εξέλιξη αυτή αναζωογόνησε πολιτικά την καθαρόαιμη σκληρή δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος και ενίσχυσε τη σκληροπυρηνική τάση στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της Ν.Δ., ενώ ενδυνάμωσε και όσους στο πρωθυπουργικό επιτελείο προτάσσουν μια πιο σκληρή γραμμή σε πολλά επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το κλίμα ήδη διέρρευσαν πληροφορίες ότι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και σε κάθε περίπτωση πριν από τη συζήτηση για το χρέος, ενώ άλλος συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά που δεν κατονομάζεται, λέγεται ότι εισηγείται να «τα σπάσει η κυβέρνηση με την τρόικα εάν προτείνουν και νέα μέτρα».

Εξάλλου, όπως παρατηρεί και κορυφαίο «καραμανλικό» στέλεχος, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα και την αλλαγή γραμμής στο «γαλάζιο» στρατόπεδο προς μια πιο συντηρητική κατεύθυνση σε συνδυασμό με πιο λαϊκίστικη δεξιά στροφή, όπου το στοιχείο του «πολιτικού τσαμπουκά» θα έχει τον πρώτο λόγο. Πλέον, από εδώ και πέρα, η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου στρέφεται στην αμιγώς πολιτική μάχη, ενώ την ίδια σκληρή γραμμή όπως φαίνεται θα τηρήσει και για την πρόταση για δημοψήφισμα.

Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές. Όμως, και να τις συγκεντρώσει, η συζήτηση –παρά τα όσα είπε ο Μεϊμαράκης– δεν πρόκειται να διεξαχθεί πριν από τον Οκτώβριο.

Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι που δίνουν μία διαφορετική εξήγηση. Ότι η όλη εξέλιξη στην υπόθεση της ΔΕΗ ικανοποιεί και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Δηλαδή η κυβέρνηση έστειλε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ και οι συνδικαλιστές μένουν ικανοποιημένοι καθώς πέρασαν το δικό τους μήνυμα ότι δεν υποχώρησαν, αλλά απλώς να «υπέκυψαν» στην κυβερνητική απόφαση για επίταξη.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί πιο μετριοπαθείς βουλευτές και υπουργοί σημειώνουν ότι από τη μια η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να διασφαλίσει την ομαλή ηλεκτροδότηση εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου, αλλά σχολιάζουν πικρόχολα ότι «η χώρα δεν κυβερνάται με επιστρατεύσεις», ένα μέτρο στο οποίο προσφεύγει πολύ συχνά ο Αντώνης Σαμαράς τα δύο έτη που κυβερνά τη χώρα.

Για πολλούς στη Ν.Δ. άρχισε μια νέα εποχή, όπου θα κυριαρχήσει η σκληρή Δεξιά, οι πρακτικές της, αλλά και οι εκφραστές της και στο εσωτερικό της Ελλάδας μέσω του πολιτικού προκαλύμματος που ακούει στο όνομα «προώθηση μεταρρυθμίσεων». «Θα πρόκειται για μια στροφή άκρως συντηρητική που θα φανεί άμεσα. Απλώς θα προσπαθήσουν επικοινωνιακά να την περάσουν στα μαλακά», εκτιμούν όσοι διατηρούν νηφαλιότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Εξάλλου, η Ν.Δ. έχει μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά της και τέτοιες κινήσεις, όπως η επιστράτευση, θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου πως ενισχύει τη στρατηγική για επιστροφή ψηφοφόρων από μικρά δεξιά κόμματα. Αυτό μένει να φανεί στην πράξη, όπως λένε οι πιο κεντρώοι, όπως είναι οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα