Επίθεση Υπουργείου Υγείας στους Ιατρικούς Συλλόγους

Βέβαιος ότι μπορούν να λειτουργήσουν τουλάχιστον 75 Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) μέσα στους επόμενους δύο μήνες, με μόνη προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν άμεσα και οι τυπικές διαδικασίες πρόσληψης κυρίως των γιατρών, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σε συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι οποίες ψηφίσθηκαν πρόσφατα, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι «ήδη έχουν υποβάλει αιτήσεις 600 γιατροί και με μια καλή διανομή τους μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα, να θέσουμε δηλαδή σταδιακά σε λειτουργία αρκετές μονάδες σε όλη τη χώρα».

Ο υπουργός ανέφερε ως αιτία για την μη επαρκή ανταπόκριση των γιατρών στην προκήρυξη την μεγάλη φυγή 17.500 επαγγελματιών στο εξωτερικό, αλλά και το γεγονός ότι έχουν ήδη δοθεί κίνητρα για απασχόληση 1.400 επικουρικών γιατρών και 1.000 μονίμων από προηγούμενες προκηρύξεις. Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η εξεταστική περίοδος, από την οποία θα προκύψουν νέοι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι στους οποίους, θα δοθεί δυνατότητα να στελεχώσουν τις νέες δομές.

Ο κ. Ξανθός απάντησε εμμέσως και στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «η αντιπολίτευση δεν θέλει και δεν πιστεύει στην ισότητα και την καθολικότητα της Υγείας». Ανέφερε επίσης ότι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας «ο ιδιωτικός τομέας θα έχει συμπληρωματικό ρόλο», ενώ προανήγγειλε, έως το τέλος του χρόνου, νέο νομοσχέδιο και για τη θεσμική αναδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ανακοίνωσε τέλος ότι επίκειται προκήρυξη 1.800 θέσεων επικουρικών γιατρών για ειδικά τμήματα, όπως επειγόντων περιστατικών, στις υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Κέντρα Υγείας).

Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας Σταμάτης Βαρβαρός «επιτέθηκε» στους Ιατρικούς Συλλόγους, κατηγορώντας τους ότι η κριτική που ασκούν για συγκεκριμένα σημεία του νέου νόμου για την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι καθοδηγούμενη από  την αντιπολίτευση.

«Οι ιατρικοί Σύλλογοι αποτελούν εργαλείο της αντιπολίτευσης για να κάνουν κριτική. Η ΝΔ αισθάνεται πιο ασφαλής να κάνουν αντιπολίτευση οι Ιατρικοί Σύλλογοι» είπε ο κ. Βαρβαρός και κατηγόρησε τους Ιατρικούς Συλλόγους ότι εκπροσωπούν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα