Επί τάπητος όλα τα ζητήματα

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η συμπόρευση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας τους.
Οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων συναντήθηκαν σήμερα, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι όροι υποδοχής – ένταξης του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και συγκεκριμένα η συμμετοχή εκπροσώπων του στο Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και στα Περιφερειακά Συμβούλια.
Στη συνάντηση, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη εκπροσώπησαν ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιώργος Μπουλμπασάκος και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ενώ ο Μιχάλης Χάλαρης ήταν από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.
Από την πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ μετείχαν οι: Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Σαχινίδης και Γιώργος Ελενόπουλος.
Για την αξιολόγηση
Στο μεταξύ μέσω ραδιοφωνικής του παρέμβασης ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση της αξιολόγησης.
Ο κ. Χρηστίδης δήλωσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης ότι «είναι ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η διαπραγμάτευση και για το γεγονός ότι έως σήμερα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση και θα είναι αυτοί οι οποίοι θα εισηγηθούν και θα κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα. Δεν μας αφορά η ψήφιση με 180» και πρόσθεσε:
«Η κυβέρνηση αυτή είναι η απόλυτα υπεύθυνη για το πού έχει φτάσει η αξιολόγηση αυτή. Ο κ. Τσακαλώτος ήταν αυτός ο οποίος έβγαινε μέσα από το βήμα της Βουλής και έλεγε ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα και παρά το γεγονός ότι πριν από ένα χρονικό διάστημα μια πολύ μεγάλη ομάδα βουλευτών, πάνω από 220 βουλευτές στήριξαν αυτή τη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι η κ. Γεννηματά έχει επισημάνει επανειλημμένως την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, επέλεξαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να ακολουθήσουν ένα δρόμο δικό τους».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επίσης τόνισε ότι «Η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει πολύ σκληρά μέτρα τα οποία δεν ήταν απαραίτητα στην ελληνική οικονομία πριν από ενάμιση με δύο χρόνια. Δυστυχώς, δεν βάζει μυαλό. Έχουμε έναν Υπουργό ο οποίος πήγε στις Βρυξέλλες παρακαλώντας την Τρόικα να επιστρέψει και είναι ο ίδιος Υπουργός ο οποίος κάποτε έβγαινε στις τηλεοράσεις και έλεγε ότι δεν θα υπογράψουν μνημόνια, θα τα σκίσουν με ένα νόμο και ένα άρθρο. Όλες αυτές τις τούμπες τις έχει χρεωθεί ο ελληνικός λαός και μάλιστα η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχει σεβαστεί και τις θυσίες του ελληνικού λαού, τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία ήταν δύσκολα μέτρα και τα οποία, όμως, είχαν μια συγκεκριμένη απόδοση» και συμπλήρωσε:
«Σήμερα που οι διεθνείς συνθήκες δυσκολεύουν, οι ευρωπαϊκές συνθήκες δυσκολεύουν και το ελληνικό θέμα θα μπαίνει ως βασικό θέμα σε όλες τις εκλογές στις Ευρωπαϊκές χώρες που έχουμε μπροστά μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε συνεχόμενες καθυστερήσεις έτσι ακριβώς όπως κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γιατί αυτό στοιχίζει στον ελληνικό λαό αλλά και στη θέση της χώρας. Πολύ γρήγορα πρέπει να προετοιμαστούμε για όποιες εξελίξεις θα υπάρχουν μέσα στο 2017 και στην Ευρώπη και στο διεθνές περιβάλλον. Η εκλογή στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους. Ας αφήσουν τις μεγαλοστομίες, τις συνεντεύξεις του Πρωθυπουργού οι οποίες λένε ότι δεν θα φέρουν ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα κι ας μας πουν αν μπορούν να κυβερνήσουν. Αν μπορούν να κυβερνήσουν, ας φέρουν εδώ να διαπραγματευτούν και να υπογράψουν την αξιολόγηση. Αν δεν μπορούν και δεν έχουν την πλειοψηφία των 150 ας βγουν να το πουν. Παιχνίδια με επιπλέον βουλευτές για μέτρα τα οποία μπορούν μετά το 2018 είναι επικίνδυνα γιατί κρύβουν και μια οιονεί συμφωνία ενός νέου μνημονίου το οποίο θέλουν κάποιοι να το χρεώσουν σε κάποιους άλλους. Όχι, είναι δικιά τους η ευθύνη κι αυτό είναι καλό να το βάλουμε και στη συζήτηση στην Ελληνική Βουλή».
Καταγγελία-επερώτηση
Για «προκλητική και σκανδαλώδη κατασπατάληση ευρωπαϊκών πόρων στη διαχείριση του προσφυγικού» η οποία μάλιστα οδήγησε και στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
«Χιλιάδες μερίδες φαγητού catering πετιούνται στα σκουπίδια καθημερινά ως ακατάλληλες και οι εταιρείες catering συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά ενώ σε πολλά κέντρα φιλοξενίας οι πρόσφυγες δεν σιτίζονται. Χάνονται έτσι χιλιάδες ευρώ κάθε εβδομάδα», αναφέρει ο κ. Παπαθεοδώρου ενημερώνοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπαγόρευσε στην Ελλάδα την αλλαγή του συστήματος σίτισης των προσφύγων από 1η Μάρτη.
«Ποιός ελέγχει που πηγαίνει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στη σίτιση των προσφύγων; Οι ευθύνες της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι μεγάλες και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να μας απαντήσει για την κατασπατάληση των οικονομικών πόρων που παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει ο κ Παπαθεοδώρου ο οποίος απέστειλε σχετική επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα