Επεισοδιακή επίσκεψη Μουζάλα στο κέντρο προσφύγων στο Ελληνικό

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν το πρωί της Δευτέρας στο κέντρο προσφύγων και μεταναστών στο Ελληνικό. Για περίπου μισή ώρα πρόσφυγες δεν επέτρεπαν στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, να μπει σε υπό κατάληψη χώρο, έχοντας σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω όταν η πλευρά του υπουργού προσπάθησε να κόψει με κόφτη λουκέτο κλειδωμένης πόρτας σε υπαίθριο χώρο που είναι χωρισμένος με συρματόπλεγμα.Στο σημείο ήταν συγκεντρωμένα και προσφυγόπουλα, που ήταν σκαρφαλωμένα στον σιδερένιο φράχτη και σήκωσαν στα χέρια παιδιά για να αποτρέψουν την είσοδο του υπουργού.

Ο Γ. Μουζάλας δέχθηκε αποδοκιμασίες, ενώ δεν έλειψαν και τα σπρωξίματα. Αν και ο υπουργός έφθασε στο Ελληνικό χωρίς αστυνομική συνοδεία, λόγω κλιμάκωσης της έντασης στο σημείο έφθασαν τελικά αστυνομικές δυνάμεις.

Μετά από διαπραγματεύσεις, οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν την πόρτα και ο κ. Μουζάλας μπήκε στον κυρίως χώρο της δομής.

Tι δήλωσε ο Μουζάλας

Δεν γίνεται απεργία πείνας. Η κατάσταση είναι ήσυχη αλλά μια ομάδα 30 ατόμων υποκινεί καταστάσεις και διαδίδει ότι γίνεται απεργία πείνας, δήλωσε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής από το Ελληνικό.

Όπως είπε υπάρχει παραβίαση νόμων του κράτους. Οι λεγόμενοι απεργοί πείνας απαγόρευσαν χθες (σ.σ. την Κυριακή) την είσοδο των φορτηγών με τα τρόφιμα στο χώρο και αναγκαστήκαμε να τα βάλουμε από την πίσω πόρτα.

Κατανοώ τον πόνο των ανθρώπων, θα κάνουμε ότι μπορούμε αλλά οι νόμοι θα τηρηθούν στο ακέραιο τόσο σε ότι αφορά τους Ελληνες όσο και τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο υπουργός κατηγόρησε αλληλέγγυους που προσπάθησαν να απαγορεύσουν την διανομή τροφής και να σταματήσουν τα πούλμαν που πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο.Εχουμε υποχρέωση να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, αλλά οι ελλείψεις μας δεν δικαιολογούν μη τήρηση του νόμου. Ακούμε τις διαμαρτυρίες όταν δεν υπάρχει άσκηση βίας.

Παραδέχτηκε το πρόβλημα στα νησιά και ορισμένα σημεία στην ενδοχώρα αλλά τόνισε ότι υπάρχει φαγητό και στέγη για όλους και οι άνθρωποι δεν κοιμούνται πια στις πλατείες.

Σημειώνεται ότι από το πρωί της Κυριακής ομάδα προσφύγων έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό και καταγγέλλοντας έλλειψη ακόμη και των στοιχειωδών.

Οι πρόσφυγες ζητούν ζεστό νερό, θέρμανση, συνθήκες υγιεινής και γενικότερα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα