Επενδύσεις στο… σύννεφο σχεδιάζουν τα 2/3 των επιχειρήσεων

Κομβική θέση στην επενδυτική ατζέντα των εταιρειών, διεθνώς, καταλαμβάνει πλέον το Cloud, καθώς τουλάχιστον τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων δρομολογούν επενδύσεις στο… σύννεφο. Συγκεκριμένα, το το 69% των επιχειρήσεων – διεθνώς – σχεδιάζει την υλοποίηση συντηρητικών έως υψηλών επενδύσεων στο Cloud τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ, παράλληλα, εξετάζουν τη μετάβαση των βασικών επιχειρηματικών λειτουργιών τους στο “σύννεφο”.

Έρευνα της SAP και της Oxford Economics σε 200 στελέχη εταιρειών σε 11 χώρες πιστοποιεί τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης για το Cloud, καταδεικνύοντας την αξία του για τις επιχειρήσεις και τις αυξανόμενες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Όπως αποκάλυψε η έρευνα, εντός της προσεχούς τριετίας, τομείς, όπως η καινοτομία, η έρευνα και ανάπτυξη και η εφοδιαστική αλυσίδα, θα στηρίζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στο cloud.

Ήδη, η στρατηγική για το Cloud αποτελεί γεγονός με το σχεδιασμό μεγάλων επενδύσεων, με την πλειονότητα των ερωτηθέντων (99%) να δηλώνει ότι το cloud computing αποτελεί, σήμερα, μέρος της επιχειρηματικής στρατηγικής της εταιρείας τους.

Άλλο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι επιβεβαιώνει τη μετασχηματιστική επίδραση του Cloud, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο (33%) των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η υιοθέτηση του cloud computing είχε μια μετασχηματιστική επίδραση στην απόδοση της επιχείρηση τους.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα διενεργήθηκε στα τέλη του 2014 από την Oxford Economics σε στελέχη από όλο τον κόσμο. Συνέκρινε δε τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, που είχε πραγματοποιηθεί το 2012. Το δείγμα αποτελείτο από στελέχη εταιρειών σε 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας, της Γερμανίας και της Κίνας, και αφορούσε σε C level, επικεφαλής επιχειρηματικών μονάδων, καθώς και στελέχη πληροφορικής και εκτελεστικά στελέχη, που εκπροσωπούν τον τραπεζικό κλάδο, τη λιανική και τις τηλεπικοινωνίες.

Επαναπροσδιορισμός
Η έρευνα καταδεικνύει και τη σημαντική ενίσχυση του ρόλου των Big Data. Συγκεκριμένα, αύξηση κατά 10% παρουσίασε το ποσοστό των ερωτηθέντων, που θεωρούν ότι η χρήση των Big Data σε πραγματικό χρόνο είναι στρατηγικής σημασίας. Επιπλέον, το 59% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το cloud για την καλύτερη διαχείριση και ανάλυση των δεδομένων, οποιαδήποτε στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο – μια αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2012.

Τα ευρήματα της έρευνας αντανακλούν το γεγονός ότι οι εταιρείες, με σημαντική εμπειρία στο cloud, είναι ενθουσιασμένες με την δυνατότητα που τους παρέχει να επαναπροσδιορίζουν την επιχείρηση τους. Πλέον, οι επιχειρήσεις επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους αναφορικά με τη χρήση του Cloud και σε περιοχές πέρα από την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα που αφορούν σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά οφέλη, όπως είναι η ανάπτυξη καινοτομίας στην αλυσίδα τροφοδοσίας, η διαχείριση ταλέντων, η συνεργασία και τα analytics.

«Το cloud αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα μέσο για τη μείωση του επιχειρηματικού κόστους. Αποτελεί μια πλατφόρμα, που προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα με εντελώς νέους τρόπους», αναφέρει σχετικά η SAP. Σύμφωνα δε με τις απόψεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, το Cloud συνιστά ένα πολύ ισχυρό μοντέλο για τη λειτουργία μιας επιχείρησης. «Μας επιτρέπει να εξαλείφουμε τη μηχανική εργασία – όπως για παράδειγμα τη διαδικασία αντιστοιχίας των παραγγελιών και της διατήρησης των λογιστικών βιβλίων – επιτρέποντας στους υπαλλήλους μας να γίνουν πιο αναλυτικοί. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αξιοποιήσουν το χρόνο τους για την αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της επιχείρησης», σχολιάζουν τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα.

ΠΗΓΗ: ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα