Επιδημία ιλαράς «φοβίζει» την Ευρώπη

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ

Εκεί που η παγκόσμια ιατρική κοινότητα πίστευε ότι η ιλαρά βρισκόταν στα πρόθυρα της… εξαφάνισης, η αύξηση που παρουσιάζουν τα κρούσματα της γνωστής ιογενούς λοίμωξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει προκαλέσει ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Συγκεκριμένα, τα περιστατικά ασθενών με ιλαρά ξεπερνούν τα 500 με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να έχουν εντοπιστεί στην Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Πολωνία, και την Ουκρανία. Ειδικά για τις δύο πρώτες χώρες, η Ιταλία μετρά τα περισσότερα κρούσματα, με 283 περιστατικά, ενώ η Ρουμανία μετρά τους περισσότερους νεκρούς από την ασθένεια, με 17 θανάτους από τον Ιανουάριο του 2016.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αιτία της επιδημίας θεωρείται ο ελλιπής εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, με την διευθύντρια του ευρωπαϊκού τομέα του Οργανισμού, Σουζάνα Γιάκαμπ, να υπογραμμίσει ότι ενώ την τελευταία διετία παρατηρήθηκε συστηματική αντιμετώπιση και πρόοδος αναφορικά με την εξάλειψη της ιλαράς, «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε ότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπάρχον εμβόλιο κατά της ιλαράς είναι –σύμφωνα πάντα με τις «επιταγές» του ΠΟΥ– ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο πρόληψης, αλλά στις παραπάνω 7 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν «χτυπηθεί» πιο πολύ το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι μικρότερο του 95%, ποσοστό κάτω από το οποίο δεν αποκλείεται η εμφάνιση μιας επιδημίας.

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και ερυθηματώδες εξάνθημα και το 2015, 134.000 άνθρωποι –στην πλειοψηφία τους παιδιά κάτω των 5 ετών– έχασαν τη ζωή τους από αυτήν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα