Επικοινωνιακό VARιετέ

Είναι και τυπικά επίσημο. Το Video Assistant Referee (VAR), δηλαδή το βίντεο υποβοήθησης του διαιτητή, θα χρησιμοποιηθεί -από την επόμενη αγωνιστική περίοδο- στις αναμετρήσεις της Super League και του κυπέλλου. Το επιβεβαίωσαν -μετά τη σημερινή (18/1) συνάντηση τους- ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος.

Το κόστος, που ήταν και το μεγάλο «αγκάθι», θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο διαγωνισμός για την εταιρία που θ’ αναλάβει το έργο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, θα προκηρυχθεί αρκετά σύντομα. Η ανάδοχος θα εγκαταστήσει το σύστημα, με το κέντρο δεδομένων να είναι στα γραφεία της ομοσπονδίας. Θα κάνει τη σύνδεση με τα γήπεδα, μέσω οπτικών ινών, και θα συνδράμει στη λειτουργία του. Η ομοσπονδία, σε συνεργασία με τη FIFA, θα εκπαιδεύσει το καλοκαίρι του διαιτητές.

Να σημειώσουμε ότι το VAR χρησιμοποιείται σε τέσσερις περιπτώσεις. Για να διαπιστωθεί η εγκυρότητα ή μη ενός γκολ, αν υπήρχε ή όχι παράβαση πέναλτι, για την κόκκινη κάρτα και την επιβεβαίωση της ταυτότητας ποδοσφαιριστή που έκανε πειθαρχικό παράπτωμα.

Η χρήση του και στην Ελλάδα ανακοινώθηκε, από τους τρεις παράγοντες, με «τυμπανοκρουσίες». Στις δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια εξυγίανσης, θα φέρει διαφάνεια και αξιοπιστία.

Ν. Παππάς: «Καλωσορίζουμε το σύστημα VAR. Είμαι βέβαιος ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το σύστημα θα βρίσκεται στα ελληνικά γήπεδα. Θα αναπτύξουμε μια υπηρεσία – κόσμημα για το αγαπημένο παιχνίδι του Έλληνα φίλαθλου, η οποία θα αυξήσει την αξιοπιστία του και θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στη χαρά του πλέον λαοφιλούς αθλήματος σε όλη την υφήλιο. Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι η ώρα να ασχολούμαστε λιγότερο με τις αποφάσεις των διαιτητών και περισσότερο με το ίδιο το ποδόσφαιρο».

Γ. Βασιλειάδης: «Σήμερα, γίνεται ένα ακόμα βήμα στο μεγάλο αγώνα που ξεκινήσαμε για τη διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΕΠΟ έχει πολλούς ακόμα αγώνες που πρέπει να κερδίσει και εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα της, αρωγοί σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης αυτού του πολύπαθου χώρου. Είναι πολύ σημαντικό να φύγουν όλες οι σκιές από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το σύστημα VAR είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας Πολιτείας και ΕΠΟ. Θέλουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή».

Β. Γραμμένος: «Πλέον, όσο αυτονόητο και αν ακούγεται, η ΕΠΟ συνεργάζεται με την ελληνική Πολιτεία. Το σύστημα VAR είναι για εμάς ένας πολύ μεγάλος στόχος που γίνεται πραγματικότητα. Θα φέρει διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα σταματήσει ο δημόσιος λόγος να εξαντλείται γύρω από μια σφυρίχτρα και ένα σημαιάκι. Δεν είναι αυτό το ποδόσφαιρο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η κυβέρνηση συντάσσεται μαζί μας σε αυτό».

Στ. Ράλλης (γ.γ. Ψηφιακής Πολιτικής): «Η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Το λαοφιλές άθλημα του ποδοσφαίρου δεν εξαιρείται από το πεδίο εφαρμογής της. Επιδιώκουμε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΕΠΟ να εξυπηρετήσει το στόχο καταπολέμησης της διαφθοράς και εξάλειψης της βίας. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις που επεκτείνονται στην ψηφιακή ταυτοποίηση του φιλάθλου και σε μια διευρυμένη εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Να επισημάνουμε πως η χρήση του VAR έχει δημιουργήσει αντικρουόμενες απόψεις. Υπάρχουν οι υποστηρικτές του αλλά και αυτοί που το αντιμετωπίζουν αρνητικά. Για παράδειγμα ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν -το καλοκαίρι, μετά από αγώνα της Γιουβέντους με την Τζένοα– είχε πει: «Αυτό δεν είναι πια ποδόσφαιρο. Μετατρέπεται σε πόλο. Είναι πολύ άσχημο. Στο ποδόσφαιρο δεν είναι κάθε επαφή πέναλτι. Δεν γίνεται να σταματάς κάθε τρία λεπτά το παιχνίδι. Πέρσι πήραμε τρία πέναλτι, αλλά αν συνεχιστεί αυτό φέτος θα πάρουμε 55. Και; Με ευχαριστεί αυτό ως παίκτη της Γιουβέντους αλλά καταστρέφει τον παράγοντα ψυχαγωγία από το ποδόσφαιρο».

Έντονη αμφισβήτηση υπάρχει από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), τους νομοθέτες του ποδοσφαίρου, αλλά και ομοσπονδίες. Οι αντιρρήσεις τους, κυρίως, εδράζονται στη διαπίστωση ότι παρουσιάζει κάποια προβλήματα. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του (ρ/σ ΣΠΟΡ FM) και ο Τάσος Σιδηρόπουλος: «Είναι μια νέα τεχνολογία, ακόμα δεν έχει τελειοποιηθεί. Υπάρχουν προβλήματα. Ακόμα και στο εξωτερικό που χρησιμοποιείται σε μεγάλα πρωταθλήματα υπάρχουν προβλήματα. Είναι μια επαναστατική τεχνολογία για το ποδόσφαιρο, θα βοηθήσει πολύ για να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη στον αγωνιστικό χώρο». Τα προβλήματα αυτά είναι που οδήγησαν και σε αμφιλεγόμενες αποφάσεις και τελικά στην άποψη ότι μπορεί να καταστεί αντιπαραγωγικό. Επίσης, οι αντιδρώντες, διαφωνούν με τη βιασύνη (που θεωρούν ότι υπάρχει) στην εξάπλωση της χρήσης του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα