«Επιλέξαμε την καλύτερη λύση για την ανατιμολόγηση»

Η πολιτική του σταδιοδρομία καθώς και το πέρασμά του από διάφορα υπουργεία, είτε ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ είτε ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν ποτέ στρωμένη με ροδοπέταλα. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής βρίσκεται στο στόχαστρο των πρώην συντρόφων του από το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση των φαρμάκων και μόλις προσφάτως η αναφορά του στη Μαρίκα Μητσοτάκη πυροδότησε πολλές και σκληρές αντιδράσεις από την οικογένεια Μητσοτάκη.
Ο ίδιος μέσω της «Α» προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, ωστόσο επιμένει και ζητά απάντηση στο αρχικό του ερώτημα για τα χρήματα του ιδρύματος…

Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη

Κύριε υπουργέ, η β΄ αξιολόγηση φαίνεται να δημιουργεί τριγμούς τόσο στην Ευρώπη αλλά πολύ περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας. Θεωρείτε ότι όλη αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε άστοχες κινήσεις της κυβέρνησής σας –όπως ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση– ή οι δανειστές μας θέλουν να μας εξοντώσουν – όπως ισχυρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου;
«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός να γίνεται συστηματική προσπάθεια στο εσωτερικό της χώρας να χρεωθεί η κυβέρνηση την ευθύνη της καθυστέρησης όταν όλοι γνωρίζουν ή οφείλουν να γνωρίζουν ότι η αιτία είναι οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Η αξιολόγηση κλείνει και η χώρα θα μπει σε νέα οικονομική σταθερότητα που θα της επιτρέψει να διαμορφώσει το απαραίτητο επενδυτικό κλίμα».

Σας επιτίθενται από την αντιπολίτευση –ειδικά πρώην υπουργοί τού ΠΑΣΟΚ– ότι το 2015 επί αρμοδιότητός σας δεν πραγματοποιήσατε ανατιμολογήσεις φαρμάκων με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο. Τι τους απαντάτε;
«Για ακόμη μια φορά όσοι ασχολούνται μαζί μου συλλαμβάνονται εξαιρετικά αδιάβαστοι.
»Είναι γνωστό ότι διετέλεσα υπουργός Υγείας από τις 26 Ιανουαρίου του 2015 έως το τέλος Αυγούστου του ίδιου χρόνου. Όταν ανέλαβα υπουργός, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ήταν ακέφαλος και η διεύθυνση φαρμάκων χωρίς διευθυντή.
»Στις 5 Μαΐου του 2015, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ενημερώθηκαν ότι το υπουργείο ξεκινά τη διαδικασία ανατιμολόγησης φαρμάκων, υπάρχουν άλλωστε και τα σχετικά έγγραφα.
»Στόχος, σύμφωνα με κύκλους των θεσμών, ήταν να πληγεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Γι’ αυτό απαιτούσαν, όπως είπα πολύ πρόσφατα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή, να καταργηθεί το όριο των 12 ευρώ για τα γενόσημα φάρμακα. Όλη η σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία με τους θεσμούς είναι διαθέσιμη και εκεί φαίνονται οι αντιθέσεις.
»Στις 14 Αυγούστου καταργήθηκε το όριο, το οποίο προβλεπόταν στη συμφωνία με τους θεσμούς. Στις 20 Αυγούστου, ο κ. Καρόνε ζήτησε να ελεγχθεί η υπουργική απόφαση και μετά να δημοσιευτεί, κάτι το οποίο ανέφερα και στη Βουλή. Στις 27 του ίδιου μήνα η σχετική απόφαση εστάλη από το υπουργείο Υγείας στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.
»Η ως άνω απόφαση στο υπουργείο δεν καθυστέρησε ούτε μία ημέρα. Οφείλουν οι κύριοι της αντιπολίτευσης να γνωρίζουν ότι η δαπάνη του φαρμάκου, με βάση τους μνημονιακούς νόμους, δεν μπορεί να ξεπερνάει το 1,945 δισεκατομμύρια ευρώ. Η δαπάνη, στο τέλος του 2015, έφτασε τα 2,35 δισεκατομμύρια.
»Οι επιλογές ήταν τρεις. Πρώτον, να τα πληρώσει ο Εθνικός Προϋπολογισμός, πράγμα που δεν κάναμε. Δεύτερον, να αυξήσουμε την ασφαλιστική συμμετοχή των πολιτών, όπως έπραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και τρίτον, να πληρώσει η βιομηχανία μέσω του clawback. Επιλέξαμε, σαφώς την τρίτη λύση. Δεν πλήρωσε το κράτος ούτε ευρώ, δεν ζημιώθηκε το κράτος ούτε κατά ένα ευρώ, δεν αυξήσαμε ούτε κατά ένα λεπτό την ασφαλιστική συμμετοχή των πολιτών. Τα χρεώσαμε στη φαρμακοβιομηχανία».

Ναι, αλλά ασχολείται και η Δικαιοσύνη με αυτό το θέμα.
«Χαιρόμαστε που ασχολείται η Δικαιοσύνη».

Με αφορμή τη δήλωσή σας στη Βουλή για το Μαρίκειο, έχει ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Τι απαντάτε στις κατηγορίες.
«Νομίζω ότι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και την ταμπακέρα. Όπως είπα, οι τεθνεώτες δεδικαίωνται. Οι ζωντανοί όμως, αντί να με βρίζουν, καλά θα έκαναν να απαντήσουν. Το ερώτημα στην ουσία του έχει μείνει αναπάντητο. Πού πήγαν τα εκατομμύρια δραχμές που συγκεντρώθηκαν για ένα ίδρυμα, το οποίο η κα Μπακογιάννη το χαρακτήρισε δημόσιο;»

Θεωρείτε σωστό να υπάρχει τέτοια ένταση και χαρακτηρισμοί σαν αυτούς που ακούστηκαν μέσα στην εβδομάδα; Έχουν εκφράσει βαριές εκφράσεις εναντίον σας, τόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ. όσο και η κα Μπακογιάννη.
«Οι χαρακτηρισμοί αφορούν εκείνους που τους χρησιμοποιούν αβασάνιστα. Είναι και αυτός ένας τρόπος να αποφύγεις τις κρίσιμες απαντήσεις».

Έχετε μείνει ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα λειτουργία της κυβέρνησης;
«Κάτω από τις συνθήκες στις οποίες καλείται η κυβέρνηση να δουλέψει, και παρά τις απαγορευτικές παρεμβάσεις των θεσμών, σε κάθε υπουργείο παράγεται έργο, το οποίο αλλού φαίνεται περισσότερο και αλλού λιγότερο».

Προβλέπετε εκλογές ή η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός σας θα περάσει τα μέτρα όσο σκληρά κι αν είναι;
«Η Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σηκώνουν τον σταυρό του μαρτυρίου, ένα μαρτύριο που οφείλεται σε όλους εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κατοχή. Και ξέρουμε και ζούμε τον πόνο του λαού μας. Όμως φιλοδοξούμε ότι θα τον βγάλουμε στην απέναντι όχθη. Όσοι σε μια τέτοια συγκυρία, κατά την οποία η τραγικότητα στην οικονομία και οι απειλές που γεννά η γεωστρατηγικά αποσταθεροποιημένη περίμετρος της χώρας, όσοι λοιπόν τώρα ζητούν εκλογές, το μόνο που τους νοιάζει είναι η καρέκλα. Διότι οι εκλογές το μόνο που θα φέρουν στη χώρα είναι η πολιτική αποσταθεροποίηση. Και η ομοιοστατική της πολιτικής αποσταθεροποίησης λέγεται, αν δεν τον ξέρουν, καταστροφή».

 

«Αρνήθηκα να υποκύψω στη μοιρολατρία»

Είστε ένας αγωνιστής της ζωής. Ακόμα και αυτοί που διαφωνούν μαζί σας πολιτικά, υποκλίνονται στο μεγαλείο της ψυχής σας και στην αστείρευτη δύναμή σας. Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε μέσω της «Α» στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό;
«Στη ζωή μου συνάντησα πολλές φορές τη μοιρολατρία. Αρνήθηκα να υποκύψω στις βουλές της. Απαίτησα από τον εαυτό μου, διεκδίκησα από τη ζωή, και αρνήθηκα στους τρίτους να ορίσουν το ζωή μου. Ο ελληνικός λαός ζει πραγματικά το μαρτύριο μιας πελώριας δοκιμασίας. Όμως, μέσα από την ιστορία του, μπορεί να διδαχτεί ότι, ενώ ίσως υπήρξαν στιγμές που είπε, “Θεέ μου απελθέτω απ’ εμού το ποτήριο τούτο”, ωστόσο, την ίδια στιγμή, δίδαξε τελικώς πως μπροστά στην αξιοπρέπειά του βρήκε τη δύναμη να κάνει τη μεγάλη αυθυπέρβαση. Αυτό θα γίνει και τώρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα