Επιμένει στις εγγυήσεις ο ΠΣΑΠ!

Πίσω από τα μεγάλα συμβόλαια των ακριβοπληρωμένων παικτών πέντε ή έξι επαγγελματικών ελληνικών ΠΑΕ, υπάρχουν πολλά ακόμη, τα οποία δεν ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ το χρόνο. Ίσως λέμε και πολλά.

Πάνε οι εποχές που το ελληνικό ποδόσφαιρο απολάμβανε τρεις επαγγελματικές κατηγορίες και μία ημιεπαγγελματική και που τα συμβόλαια ήταν «φουσκωμένα». Σήμερα, δεν είναι περισσότεροι από 1.000 οι Έλληνες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και φυσικά οι περισσότεροι από αυτούς παίρνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα, δίχως να τους καλύπτουν οι ΠΑΕ τα πάγια έξοδα.

Αυτός είναι άλλωστε κι ο λόγος που ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών θέλησε να δημιουργήσει εγγυητικό ταμείο, προκειμένου να υπάρχουν χρήματα για ώρα ανάγκης και κυρίως για τους ποδοσφαιριστές αυτούς που παίρνουν ψίχουλα και που πολλές φορές πηγαίνουν στην προπόνηση χωρίς πρωινό ή μεσημεριανό. Το ταμείο αυτό στήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου, Διονύση Δημόπουλου και οι πρώτες εγγυήσεις ήταν… προφορικές. Η ΕΠΟ, η Super League και η Football League δεσμεύτηκαν πως θα καταβάλλουν μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη τα συμφωνηθέντα ποσά προκειμένου το ταμείο να έχει ρευστό και φυσικά λόγω ύπαρξης. Η συμφωνία αφορούσε ένα πάγιο ποσό από την πλευρά της ΕΠΟ και ποσοστά επί των μεγάλων συμβολαίων των ΠΑΕ της Super League και της Football League.

Οι διαβεβαιώσεις έμειναν στα λόγια..

Δυστυχώς, όμως, αυτή η συμφωνία που υφίσταται εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχει πάρει ακόμη σάρκα και οστά. Πέρσι ο ΠΣΑΠ δεν επέμεινε και δεν προέβη σε κάποια αντίδραση, παρά το ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που κυριολεκτικά δεν είχαν να φάνε. Οι περισσότεροι βοηθήθηκαν από τους συμπαίκτες τους, ενώ υπήρξαν και προσφορές κάποιων παικτών που δεν έγιναν γνωστές, όπως του Κώστα Κατσουράνη ο οποίος, άλλωστε, είναι ενεργό μέλος του ΠΣΑΠ και έχει βοηθήσει πολλές φορές από την πλευρά του.

Σήμερα, όμως, λίγες μέρες πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων η κατάσταση δεν είναι ίδια. Οι ποδοσφαιριστές που πεινάνε έχουν πληθύνει και η διοίκηση του ΠΣΑΠ σκέφτεται σοβαρά να κινήσει διαδικασίες οι οποίες θα προκαλέσουν θόρυβο.

Απεργία ή αποχή οι πρώτες σκέψεις

Αντίστοιχη κινητοποίηση είχαν κάνει οι ποδοσφαιριστές στην Ισπανία, όταν τα τηλεοπτικά δικαιώματα άλλαξαν χέρια και οι μικρότερες ομάδες είχαν υποστεί μεγάλη ζημιά. Τότε, είχε αποφασιστεί απεργία διαρκείας, την οποία στήριζαν ακόμη και οι παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης. Στην Ελλάδα θα είναι θαύμα αν οι μεγάλοι σύλλογοι στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, ωστόσο αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, ο ΠΣΑΠ θα αναγκαστεί να προβεί σε απεργία. Μέχρι τότε, ίσως η πρώτη κίνηση να είναι μία συμβολική αποχή από τις προπονήσεις ή η καθυστέρηση έναρξης των αγώνων κάποιας αγωνιστικής κατά 20 λεπτά.

Μόνο η Super League δίνει σημεία ζωής

Ο ΠΣΑΠ προσπάθησε να έρθει σε επαφή με την ΕΠΟ, τη Super League και τη Football League για να πάρει απαντήσεις, αλλά έπεσε σε δύο τοίχους. Μόνο η Super League απολογήθηκε, λέγοντας πως υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα λόγω έλλειψης βασικού χορηγού. Αυτό ισχύει, βέβαια, κι έγινε κατανοητό από τον ΠΣΑΠ, ωστόσο με την… κατανόηση δεν χορταίνεις.

Τις επόμενες μέρες ο ΠΣΑΠ θα επιμείνει στην ενεργοποίηση του εγγυητικού ταμείο με στόχο μέχρι τις γιορτές να έχει υπάρξει θετική εξέλιξη. Σε διαφορετική περίπτωση, θα γίνει μία προειδοποιητική μορφή κινητοποίηση πριν τις γιορτές και από Ιανουάριο θα γίνουν νέες σκέψεις…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα