Επιμένουν οι ΜΕΤΑρρυθμιστές του Λυκούδη για κοινή πορεία της Κεντροαριστεράς

Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη θα εμμείνουν στην προσπάθεια του για τη σύσταση ενός νέου φορέα, που θα ενώσει όλα τα κόμματα και κινήσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτό αποφάσισαν στην Β’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, όπου εξέλεξαν και νέα συντονιστική επιτροπή.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο με τις θέσεις τους τονίζεται:

“Η Πολιτική Κίνηση των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς συνεργάστηκε με επιτυχία δυο φορές εκλογικά με το Ποτάμι. Συνεχίζει αρμονικά και φιλικά την ισότιμη πολιτική της συνεργασία, πάντα με ευθύ, ειλικρινή και εποικοδομητικό τρόπο, διατηρώντας ταυτόχρονα την πολιτική της αυτονομία, την κριτική της στάση και την ελεύθερη δημόσια έκφραση των δικών της απόψεων.
Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε καταλυτικά στη συγκρότηση της ισχυρής, σύγχρονης, δημοκρατικής, φιλελεύθερης, μεταρρυθμιστικής, κοινωνικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς που χρειάζεται η χώρα. Ως συστατικό, απαραίτητο στοιχείο της Κεντροαριστεράς, της ευρύτερης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Με την αποφασιστική ιδεολογική και πολιτική ήττα του αριστερού και δεξιού εθνολαϊκισμού.
Η τύχη της χώρας είναι στα χέρια των πολιτών της. Είναι κυρίως στα χέρια της νέας γενιάς. Εδώ κυρίως θα κριθεί.
Χρειαζόμαστε βαθύτατες διαρθρωτικές αλλαγές παντού. Πρωτίστως στο πολιτικό σύστημα και το κράτος.
Ο κεντρικός μας στόχος είναι να αλλάξουμε ριζικά, με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη, πραγματικά Ευρωπαϊκή, κοινωνικά δίκαιη.
Έχουμε ανάγκη από μια πραγματική πνευματική, ηθική και πολιτισμική Αναγέννηση. Μια πραγματική Επανάσταση στην πολιτική μας κουλτούρα, σε κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές που κρατούν τη χώρα δέσμια φαντασιώσεων και προκαταλήψεων.
Χρειάζεται βεβαίως καλά επεξεργασμένο Σχέδιο, κόπος, προσπάθεια, αφοσίωση, στράτευση, σύμπνοια και κοινές στοχεύσεις”.

Στο κείμενο θέσεων γίνεται και ανάλυση σχετικά με τα κόμματα εξουσίας και την Κεντροαριστερά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι παραπαίει: “Τα λάφυρα της εξουσίας είναι σήμερα η μόνη συγκολλητική ουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να απαρνηθεί τον εαυτό του, να εγκαταλείψει το λαϊκισμό του. Δεν φαίνεται να έχει το απαιτούμενο αξιακό υπόστρωμα για να μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο, σε ένα κεντροαριστερό κόμμα, έστω ελληνικής ιδιοσυστασίας”.
Για τη Νέα Δημοκρατία: “Ο εκσυγχρονισμός και η μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα θα αποτελούσε βεβαίως θετική εξέλιξη για το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι ισχυρή η πιθανότητα μιας τέτοιας προοπτικής. Οι προγραμματικές αποσπασματικές προτάσεις της δεν συγκροτούν με τα σημερινά δεδομένα ένα συνεκτικό και πειστικό σύνολο εναλλακτικής λύσης, έστω εντός των δικών της ιδεολογικών, οικονομικών και πολιτικών παραδοχών”.

Για την Κεντροαριστερά οι ΜΕΤΑρρυθμιστές υποστηρίζουν: “Ο μεσαίος χώρος του πολιτικού φάσματος παραμένει κατακερματισμένος. Η ενότητά του αποτελεί καίριο, κρίσιμο και αναντικατάστατο παράγοντα για την ισορροπία και σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, την καλή, αποτελεσματική και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους με συλλογικές και προσωπικές υπερβάσεις. Ο χώρος διατρέχει τον εμφανή κίνδυνο να λεηλατηθεί πολιτικά και εκλογικά από τον ισοπεδωτικό, καταστροφικό δικομματικό διπολισμό”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα