Επιστέφουν στην Ελλάδα τους «Ευρωπαίους» πρόσφυγες

Τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην Ελλάδα από ευρωπαϊκές χώρες πρόσφυγες, οι οποίοι έκαναν αίτηση ασύλου και καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην χώρα μας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “Guardian”.

Η Γερμανία έχει κάνει σχεδόν 400 αιτήσεις μετεγκατάστασης, σύμφωνα με αξιωματούχους  στο Βερολίνο, αλλά και πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και η Νορβηγία ζήτησαν επίσης να επιστραφούν στην Ελλάδα πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες που έχουν ζητήσει άσυλο.

Γιάννης Μουζάλας: “Θα αρχίσει σαν μια πράξη φιλίας”

Μιλώντας στον “Guardian”, ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι οι πρώτες επιστροφές θα γίνουν αμέσως.

«Η διαδικασία έχει αρχίσει και πιστεύουμε ότι οι πρώτες επιστροφές θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Θα αρχίσει με έναν συμβολικό αριθμό, σαν μια πράξη φιλίας. Η Ελλάδα έχει ήδη υποδεχθεί τόσους πολλούς (πρόσφυγες), έχει υποστεί τέτοια πίεση που η αποδοχή ακόμη περισσότερων θα ήταν παράλογη, ένα αστείο αν όχι μια τραγωδία», λέει ο κ. Μουζάζας.

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε ότι δεν έχει ιδέα πού ακριβώς θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα οι «Ευρωπαίοι» πρόσφυγες που θα επιστραφούν από τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αν θα φύγουν ποτέ από την Ελλάδα.

«Δεν ξέρω πού θα πάνε. Μπορεί στην Αθήνα, μπορεί στην Θήβα, θα φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα. Ό,τι και να γίνει, οι συνθήκες θα είναι καλές, έχουν βελτιωθεί σημαντικά και θα πληρούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στην αύξηση που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η μεταναστευτική ροή στην Ελλάδα, ενώ για το θέμα της επιστροφής προσφύγων και μεταναστών από την Ευρώπη επικαλείται αξιωματούχους, οι οποίοι αναφέρουν ότι δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης, αλλά συμβατικών υποχρεώσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα