Επιστήμονες ψάχνουν το μυστικό της μακροζωίας στις… νυχτερίδες

Επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου, μελετούν εξονυχιστικά τις νυχτερίδες με σκοπό να βρουν το μυστικό της μακροζωίας, που μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει ανθρώπους να ζουν περισσότερο.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής την καθηγήτρια Έμα Τίλινγκ, ανέλυσαν το DNA από περίπου 500 άγριες νυχτερίδες, οι οποίες ανήκουν σε τέσσερις νυχτερίδες. Στο περιοδικό «Science Advances» έκαναν μια σχετική δημοσίευση και εξήγησαν περί τίνος πρόκειται.

Ειδικότερα, οι ερευνητές βρήκαν ένα είδος νυχτερίδας, η οποία έχει ίδια αυτιά με τα ποντίκια(Myotis) και ζει γύρω στα 37 χρόνια ενώ σύμφωνα με το μέγεθος της θα έπρεπε να ζει τέσσερα χρόνια. Με λίγα λόγια, τα προστατευτικά τμήματα DNA στις άκρες των χρωμοσωμάτων δεν συρρικνώνονται με το πέρασμα του χρόνου, ενώ θα έπρεπε. Σε όλα σχεδόν τα ζώα και στους ανθρώπους, όσο πιο γρήγορα μικραίνουν τα τελομερή των χρωμοσωμάτων, τόσο πιο γρήγορα καταστρέφονται τα κύτταρα και «καίγεται» το κερί της ζωής.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα των νυχτερίδων και το σύγκριναν με άλλα 52 θηλαστικά. Εν τέλει, βρήκαν δύο γονίδια (ATM και SETX) που φαίνεται να κρατούν το μήκος των τελομερών.

«Η μελέτη εξαιρετικά μακρόβιων ζώων, που έχουν με φυσικό τρόπο αναπτύξει μηχανισμούς για την καταπολέμηση της γήρανσης, αποτελεί μια εναλλακτική οδό για τον εντοπισμό της μοριακής βάσης της παρατεταμένης διάρκειας ζωής. Οι νυχτερίδες αποτελούν ένα νέο συναρπαστικό είδος-πρότυπο για κάτι τέτοιο» δήλωσε η Τίλινγκ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα