Επιστολή Μπαν Κι Μουν σε Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν σε απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη ζήτησε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν για να επαναληφθούν οι συνομιλίες στο κυπριακό.

Την επιστολή διάβασε, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Χρήστος Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη χθεσινή ολοήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή, είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το διεθνές ενδιαφέρον, αλλά η διαβούλευση γίνεται μόνο με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόσθεσε, ενημέρωσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο για όλες τις διαβουλεύσεις, ακόμα και για εκείνες που γίνονται σε άτυπη βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κένινγκ, μετέφερε στον Νίκο Αναστασιάδη πρόταση της τουρκικής πλευράς για αποδοχή της μίας κυριαρχίας, η οποία όμως είχε και μια προϋπόθεση. Συγκεκριμένα, ο κ. Κένινγκ ανέφερε ότι η ‘Αγκυρα θα μπορούσε να αποδεχθεί τη μία κυριαρχία, υπό τον όρο ότι οι Ελληνοκύπριοι θα αποδεχτούν τη συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων.

Αυτό όμως, όπως διαφάνηκε στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν είναι αποδεκτό ούτε και από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, να κατανοήσουν πως, εάν δεν βρεθεί κοινή συνισταμένη, τότε «όλοι υποκρίνονται, όταν δηλώνουν ότι θα εργαστούν για επανένωση του τόπου το συντομότερο».

Ο κύριος Νεοφύτου έθεσε το ερώτημα «αν είναι δυνατόν, όταν στην ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχουν 100 διαφορετικές φωνές, να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού και συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και να επιλυθούν σοβαρά ζητήματα όπως το συνταγματικό, το περιουσιακό, το εδαφικό και η ασφάλεια».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης δήλωσε ότι το κόμμα του χαιρετίζει τον διάλογο που αναπτύχθηκε στην χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, θεωρεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να επιμείνει στον στρατηγικό στόχο για λύση Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και θα πρέπει, τόνισε, να παραμείνουμε συνεπείς στην αναζήτηση λύσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αναφορικά με την συζήτηση περί αλλαγής στρατηγικής η εκτίμηση του ΑΚΕΛ, δήλωσε ο κ. Λουκαΐδης, παραμένει ότι δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα καμιά πειστική, εναλλακτική επιλογή, η οποία να είναι συγκεκριμένη και να κινείται εντός των ορίων του εφικτού, ώστε να οδηγεί σε απελευθέρωση και επανένωση και όχι σε οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

Η ΕΔΕΚ κατέθεσε έγγραφο για την ανάγκη χάραξης νέας στρατηγικής για επίλυση του Κυπριακού. Ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η πρόταση της αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, σε διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού, με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.

Αναφέρεται ακόμα ότι, η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται το έγγραφο των συγκλίσεων του ΟΗΕ, ως ενδιάμεση συμφωνία για συνέχιση των συνομιλιών. Επίσης, στο έγγραφο της ΕΔΕΚ προτείνεται η αποσύνδεση της εσωτερικής από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού και η προώθηση αιτήματος για υιοθέτηση δέσμης αρχών λύσης του προβλήματος σε προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα